Αφήνουν αποτυπώματα τα ψάρια;

Η ιχνηλασιμότητα, η δυνατότητα ανίχνευσης και παρακολούθησης ενός τροφίμου από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση είναι σημαντική καθώς διασφαλίζει την ασφάλειά του. Και αφορά ακόμη και τα ψάρια!

Sponsored Content

Τα ψάρια είναι ένας από τους θεμέλιους λίθους της μεσογειακής διατροφής, μια θρεπτική και υγιεινή επιλογή με μεγάλη πρωτεϊνική αξία. Επιπλέον, τα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκκαλο, όπως η αθερίνα, ο γαύρος και η σαρδέλα είναι βασική πηγή ασβεστίου. Σημαντική όμως είναι και η προέλευση των ψαριών αλλά και η ορθή πρακτική αλίευσης. Για αυτό βαρύνουσα θέση έχει η ιχνηλασιμότητα. Πρόκειται για μια πρακτική που υιοθετούν πολλές εταιρείες παγκοσμίως προκειμένου να βελτιώσουν την παραγωγή τους, να διασφαλίσουν την ποιότητα των προϊόντων τους και να δομήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές.

Με την προσθήκη ειδικής σήμανσης στις συσκευασίες, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν πού παράγεται κάθε προϊόν και τι είδους επεξεργασία έχει υποστεί. Βασίζεται στην προσέγγιση «ένα βήµα πίσω-ένα βήµα μπροστά», σύµφωνα µε την οποία οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίµων οφείλουν να διαθέτουν ένα σύστηµα που να τους επιτρέπει να εξακριβώνουν ποιος (-οι) είναι ο (οι) άµεσος (-οι) πελάτης (-ες) των προϊόντων τους, να είναι σε θέση να συνδέουν προμηθευτές µε προϊόντα (ποιά προϊόντα προέρχονται από ποιους προμηθευτές) και να είναι σε θέση να συνδέουν πελάτες µε προϊόντα (ποιοί πελάτες προμηθεύτηκαν ποιά προϊόντα).
Η ιχνηλασιµότητα αποσκοπεί και σε στόχους μη σχετιζόμενους με την ασφάλεια όπως στην εξασφάλιση δίκαιου εμπορίου μεταξύ των διαφόρων επιχειρήσεων, στην αξιοπιστία των πληροφοριών που διατίθενται στους καταναλωτές και στην αποφυγή γενικότερης διατάραξης του εμπορίου.



Το αποτύπωμα του ψαριού
Η TRATA, μια αμιγώς ελληνική εταιρεία, υιοθετεί την νέα υπηρεσία ιχνηλασιμότητας σε συνεργασία με την εταιρεία iKnowHow και τη Γενική Διεύθυνση Αλιείας, με διττό στόχο: να μάθει ο κόσμος την ιστορία των ψαριών που επιλέγει και ταυτόχρονα, να υποστηρίξει μια συλλογική προσπάθεια που γίνεται για τη βιωσιμότητα του Αιγαίου.

Επιλέγοντας μια κονσέρβα με σαρδέλες ή γαύρο Αιγαίου TRATA, βρίσκουμε έναν κωδικό που αναγράφεται πάνω στη συσκευασία, τον οποίο μόλις τον πληκτρολογήσουμε στην ενότητα «Αποτύπωμα Ψαριού» στο www.tratagreece.gr , θα μπορέσουμε να έχουμε μια σαφή εικόνα για την περιοχή αλιείας του ψαριού, την ονομασία του, το σκάφος που το ψάρεψε καθώς και τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε.

Στο πνεύμα της καμπάνιας για την εκπαίδευση των καταναλωτών στην υπηρεσία ιχνηλασιμότητας είναι και το νέο τηλεοπτικό spot της TRATA 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr