Γκρέτα Γκάρμπο: Στο καταφύγιο της «ερημίτισσας» στη Νέα Υόρκη

Το ηλιόλουστο διαμέρισμα με την ειδυλλιακή θέα στο ποτάμι είναι το μέρος όπου η χολιγουντιανή σταρ αποσύρθηκε επί 49 χρόνια, ζώντας με τον δικό της, αυστηρά ιδιωτικό και μυστηριώδη τρόπο μέχρι το τέλος. Αναμενόμενη η φρενίτιδα που έχει προκαλέσει το πωλητήριο προς 7,25 εκατ. δολάρια στους επενδυτές του real estate.

«Ποτέ δεν είπα “θέλω να είμαι μόνη”. Είπα μόνο: “Θέλω να μείνω μόνη μου”. Υπάρχει διαφορά», είχε δηλώσει κάποτε η θρυλική ηθοποιός του Χόλιγουντ. Και το μέρος όπου της άρεσε περισσότερο να μένει μόνη της ήταν το επί 40 χρόνια διαμέρισμά της στην καρδιά της Νέας Υόρκης, στην 450 East 52nd Street, το οποίο φέτος το καλοκαίρι, 32 χρόνια μετά τον θάνατο της Γκρέτα Γκάρμπο, έχει προκαλέσει φρενίτιδα στους εραστές του real estate αφού πωλείται προς -μόλις- 7,25 εκατ. δολάρια.

Το Campanile είναι ένα προπολεμικό βενετσιάνικο-γοτθικό κτίριο που χτίστηκε το 1927 σε ένα ήσυχο αδιέξοδο, ιδανική τοποθεσία για να μείνει μόνη και ήρεμη η Σουηδή αστέρας του κινηματογράφου.

Το ιστορικό κτίριο έχει φιλοξενήσει πολλές διασημότητες όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού ηθοποιού του θεάτρου και του κινηματογράφου Ρεξ Χάρισον, την Αμερικανίδα ηθοποιό και τραγουδίστρια Μαίρη Μάρτιν, αλλά και μέλη των κραταιών οικογενειών Χάινζ και Ρότσιλντ. Η πιο διάσημη κάτοικος και ιδιοκτήτριά του ήταν, χωρίς αμφιβολία, η Γκρέτα Γκάρμπο, η οποία κατέλαβε ολόκληρο τον πέμπτο όροφο, έχοντας θέα στον ποταμό Ιστ Ρίβερ σχεδόν από κάθε δωμάτιο.

Η ηθοποιός που για πολλούς συμβολίζει ακόμα το μεγάλο μυστήριο του Χόλιγουντ, και την οποία καθόλου τυχαία το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου έχει κατατάξει πέμπτη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών, επέλεξε αυτό το διαμέρισμα λόγω της μαγευτικής θέας, αφού από τα παράθυρα μπορούσε να ρεμβάζει τις βάρκες στο ποτάμι, ένα σκηνικό που της θύμιζε την αγαπημένη της Στοκχόλμη - και που η αλήθεια είναι ότι απολαμβάνουν και οι 16 όροφοι με διαμερίσματα και διώροφες κατοικίες του συγκροτήματος.

Κάθε ιδιοκτησία διαθέτει ιδιωτικό ασανσέρ και αποθηκευτικό χώρο, ενώ ένας θυρωρός πλήρους απασχόλησης, ο χειριστής του ανελκυστήρα και ο μόνιμος επόπτης προσφέρουν ακόμα τις υπηρεσίες τους σε αυτό το εμβληματικό κτίριο που στο παρελθόν φιλοξένησε και το περίφημο Mayfair Yacht Club του 1930. Τα κατοικίδια επιτρέπονται με ομόφωνη έγκριση του διοικητικού συμβουλίου, ενώ δικαίωμα χρήσης της πισίνας έχουν αποκλειστικά και μόνο οι τυχεροί ιδιοκτήτες των κατοικιών.
Η Γκρέτα Γκάρμπο χρησιμοποίησε ξύλο πεύκου για να επενδύσει τους τοίχους και τα πατώματα του διαμερίσματος, ώστε να παραπέμπει σε εξοχική κατοικία. Το πιο αγαπημένο της δωμάτιο ήταν το ηλιόλουστο σαλόνι

Μετά την Γκάρμπο

Το ποσό των 7,25 εκατ. δολαρίων ίσως αδικεί τους σημερινούς ιδιοκτήτες του διαμερίσματος, εάν τελικά η πώληση δεν υπερβεί την τιμή εκκίνησης. Ισως όμως η ιστορία να επαναληφθεί. Το διαμέρισμα στο Campanile είχε αγοραστεί το 1954 στην τιμή των 5,95 εκατ. δολαρίων από την ιέρεια της Metro-Goldwyn-Mayer, η οποία το χρησιμοποίησε ως την κύρια και μοναδική κατοικία της μέχρι το τέλος της ζωής της. Αυτό ήταν αρκετό για να προκαλέσει έναν πόλεμο προσφορών που ανέβασε την τιμή κατακόρυφα στις δεκαετίες που ακολούθησαν.

Το ακίνητο παρέμεινε στην ιδιοκτησία της οικογένειας της Γκάρμπο μέχρι το 2017, όταν αγοράστηκε από τον Τζον ΜακΓκρόου, πρώην πρόεδρο του εκδοτικού οίκου McGraw-Hill, έναντι 8,5 εκατ. δολαρίων. Εκείνος και η σύζυγός του Μάρτζορι ανακαίνισαν την τραπεζαρία, την κουζίνα και τα μπάνια σύμφωνα με τη vintage αισθητική του διαμερίσματος, φροντίζοντας να διατηρήσουν ανέπαφο το πνεύμα της Γκάρμπο: στην ευρύχωρη κύρια κρεβατοκάμαρα κυριαρχεί ακόμα το αγαπημένο τριανταφυλλί μοτίβο της μεταξωτής ταπετσαρίας της σταρ.
Η ίδια είχε διακοσμήσει το διαμέρισμα με τρόπο που να νιώθει άνετα και οικεία μέσα σ’ αυτό, επιλέγοντας μια εξαιρετική επένδυση από ξύλο πεύκου που παραπέμπει σε εξοχική κατοικία, στοιχείο ιδιαίτερο για ένα αστικό διαμέρισμα. Το ηλιόλουστο σαλόνι, όπου κυριαρχεί το χρώμα του πεύκου, διαθέτει τζάκι και μια βιβλιοθήκη που καταλαμβάνει σχεδόν έναν ολόκληρο τοίχο και ήταν ο αγαπημένος της χώρος.

«Είναι κάτι σπάνιο αλλά πολύ όμορφο, όταν ένας νέος ιδιοκτήτης διατηρεί το αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό DNA μιας κατοικίας ενώ παράλληλα αναβαθμίζει τον χώρο», λένε οι μεσίτες. Προσεκτικοί, ευφυείς και μανιακοί συλλέκτες αμερικανικών επίπλων του 18ου αιώνα, οι ΜακΓκρόου με τις παρεμβάσεις τους όντως ανέβασαν την αξία της νεοϋρκέζικης κατοικίας, τιμώντας παράλληλα τη μνήμη και την κληρονομιά της αξέχαστης ηθοποιού. «Θέλαμε να διατηρήσουμε την αισθητική της Γκρέτα Γκάρμπο», έχουν δηλώσει παλαιότερα οι ίδιοι, εξηγώντας ότι δεν δίστασαν ακόμα και να συμβουλευτούν την οικογένεια της πρωταγωνίστριας καθώς ανακαίνιζαν το άλλοτε διαμέρισμά της.
Αστικός μύθος

Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της, και μέχρι την απόσυρσή της από τον κινηματογράφο, η Γκάρμπο κατέκτησε τη φήμη της «αστικής ερημίτισσας», ενώ το ότι είχε βρει καταφύγιο σε ένα από τα πιο ιδιωτικά κτίρια της αμερικανικής μητρόπολης ενίσχυε όλο και περισσότερο τη φήμη. Ηταν στα 36 της χρόνια, στο αποκορύφωμα της δόξας της, όταν αποφάσισε, αρχικά για λίγο, να απομακρυνθεί από τη δημοσιότητα.
Οι επόμενοι ιδιοκτήτες ανακαίνισαν την κουζίνα, την τραπεζαρία και τα μπάνια, διατηρώντας ανέπαφη την αισθητική της Γκρέτα Γκάρμπο
Αυτή η απόφασή της θα διαρκούσε για τα υπόλοιπα 49 χρόνια της ζωής της. Η Γκάρμπο θέλησε να ζήσει τη ζωή με τους δικούς της όρους, κάτι που ήταν εύκολο στη Νέα Υόρκη. Αγαπούσε την πόλη όσο καμία άλλη στον κόσμο και λάτρευε τους μεγάλους περιπάτους στο πάρκο όπου ελάχιστοι την αναγνώριζαν. Οι φωτογράφοι την κυνηγούσαν διαρκώς, όμως εκείνη σαν γνήσια «Μάτα Χάρι» ξεγλιστρούσε και χανόταν με ευκολία στα νεοϋορκέζικα στενά, φορώντας τα τεράστια μαύρα κοκάλινα γυαλιά ηλίου της. «Είναι ένα από τα καλύτερα διαμερίσματα της πόλης.

To κτίριο, οι γείτονες, η τοποθεσία, η θέα... Ελπίζω ο επόμενος ιδιοκτήτης να το αγαπήσει όσο και η προγιαγιά μου και οι ΜακΓκρόου», αναφέρει ο Κρεγκ Ράισφιλντ, ανιψιός της υπέροχης Γκρέτα Γκάρμπο ◆
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr