Βερσαλλίες: Η Ιστορία συναντά τη σύγχρονη τέχνη

Το ανάκτορο των Βερσαλλιών που κάποτε υπήρξαν πρωτεύουσα της τότε πανίσχυρης Γαλλίας πρωταγωνιστεί στη νέα έκδοση του Assouline ως τόπος μεγάλων events τέχνης, όπως η έκθεση του Τζεφ Κουνς και η επίδειξη υψηλής ραπτικής του οίκου Dior

Τι είναι αυτό που πυροδοτεί τη φαντασία ενός καλλιτέχνη όπως ο Τζεφ Κουνς και πόσο μακριά μπορεί αυτή να τον πάει; Μια πιθανή απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι «τουλάχιστον μέχρι το παλάτι των Βερσαλλιών», καθώς πριν από δώδεκα χρόνια ο Αμερικανός προβοκάτορας της υψηλής τέχνης είχε εισβάλει στο γαλλικό ανάκτορο με τον αέρα του κατακτητή. Η «Κρεμαστή καρδιά» που σχεδίασε, για παράδειγμα, αφού εκτέθηκε στο διασημότερο ίσως γαλλικό παλάτι, δημοπρατήθηκε από τον περίφημο οίκο Sotheby’s, φτάνοντας το αστρονομικό ποσό των 24 εκατ. δολαρίων. «Με ενδιαφέρει πιο πολύ η ισχύς που είχε ο Λουδοβίκος XIV ως χορηγός των τεχνών και φωτισμένος ηγέτης αναφορικά με τον πολιτισμό της εποχής του, παρά ο ερωτισμός που συνδέεται με το όνομά του. Είμαι ενθουσιασμένος με την ιδέα αυτής της αριστοκρατικής πρόκλησης. Είναι μέχρι τώρα η σημαντικότερη έκθεση. Οι Βερσαλλίες αποτελούν ένα τόσο δυνατό σύμβολο καλλιτεχνικού και πολιτιστικού πλούτου που όταν τις επισκέφθηκα με την ιδέα της έκθεσης μου κόπηκε η ανάσα», είχε εξομολογηθεί τότε ο Κουνς στην εφημερίδα «Le Figaro» λίγες ημέρες πριν από τα εγκαίνια.
Η έκδοση «Βερσαλλίες - Από τον Louis XIV στον Τζεφ Κουνς» περιλαμβάνει αρχειακές εικόνες από φαντασμαγορικά events που πραγματοποιήθηκαν στο διασημότερο παλάτι του κόσμου

Τα μπαλόνια-γλυπτά της σειράς «Celebrations» είχαν στηθεί στους εξωτερικούς χώρους του παλατιού, ενώ τις ευρύχωρες σάλες και τα δωμάτια με τα πορτρέτα του βασιλιά είχαν καταλάβει χαρακτηριστικά έργα του καλλιτέχνη όπως ο τεράστιος φούξια σκύλος-μπαλόνι και ο πορσελάνινος Μάικλ Τζάκσον. Αξίζει να αναφερθεί ότι 6 από τα 17 έργα που ο Τζεφ Κουνς εξέθεσε στο μυθικό αυτοκρατορικό παλάτι ανήκουν στη συλλογή του Γάλλου μεγιστάνα και σημαντικού συλλέκτη Φρανσουά Πινό.
Η οξεία αντίθεση στο αισθητικό αποτέλεσμα που πάντρευε το κλασικό του 18ου αιώνα με το υπερσύγχρονο έκανε το θέαμα ανεπανάληπτο. Και σίγουρα αλησμόνητο και αξιομνημόνευτο, αφού ο εκδοτικός οίκος Assouline πρόσφατα κυκλοφόρησε, έστω και μετά από τόσα χρόνια, μια πολυτελέστατη έκδοση με τίτλο «Βερσαλλίες - Από τον Louis XIV στον Τζεφ Κουνς».  

Αιώνιο σύμβολο της γαλλικής αιγλης

Από τη στιγμή που οι Βερσαλλίες πήραν τη μορφή του ανακτόρου στο τέλος του 17ου αιώνα μέχρι την ανακαίνισή τους από τον Λουδοβίκο-Φίλιππο μετά τη Γαλλική Επανάσταση το 1837 και την καθιέρωσή τους ως μουσείο-σύμβολο υπεροχής και πλούτου των Γάλλων, τις χρυσοποίκιλτες πύλες του έχουν διαβεί εξέχουσες προσωπικότητες της Ιστορίας: από τον Μότσαρτ, τον Βενιαμίν Φραγκλίνο και τη βασίλισσα Βικτόρια έως τον Φρεντ Αστέρ και τους Κένεντι. Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι εκθέσεις μεγάλων σύγχρονων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων και αυτή του πάντα ακραίου Τζεφ Κουνς το 2008 που έγραψε ιστορία. Η έκδοση «Βερσαλλίες - Από τον Louis XIV στον Τζεφ Κουνς» περιλαμβάνει αρχειακές εικόνες από μοναδικά events που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο πιο φημισμένο παλάτι του κόσμου. Ανάμεσά τους και η επίδειξη μόδας από τον διάσημο γαλλικό οίκο υψηλής ραπτικής Dior. Υψηλή αισθητική, γκλάμουρ, γαλλική φινέτσα και πολυτέλεια στον τόπο γέννησής τους.
Η έκδοση είναι μια ωδή στο αριστοκρατικό στυλ και τη γαλλική αίγλη που αποτυπώνεται σε όλο της το μεγαλείο στις αριστοτεχνικές φωτογραφίες οι οποίες σε μεταφέρουν σε άλλες εποχές

Τα κείμενα της έκδοσης υπογράφει η Catherine Pégard, πρόεδρος του Château de Versailles, με τη συνεργασία του Mathieu da Vinha, επιστημονικού διευθυντή του Château de Versailles Research Center, ρίχνοντας φως στις ιστορίες που έχουν εκτυλιχθεί μέσα σε αυτό το ένδοξο μνημείο. «Πρόκειται για ένα coffee table book για το οποίο ο οίκος Assouline είναι ιδιαίτερα υπερήφανος. Μια έκδοση που απευθύνεται σε εκείνους που ξέρουν να διακρίνουν και να επιλέγουν το ιδιαίτερο», τονίζει η Λώρα Τσουκαλά, εκπρόσωπος του Assouline στην Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν τη συγκεκριμένη έκδοση, που είναι αναμφισβήτητα μια ωδή στο αριστοκρατικό στυλ, στον boutique χώρο του στο Μαρούσι. Οι ζωντανές εικόνες από τις μαρκετερί, τους πίνακες και τα έπιπλα εποχής μαγνητίζουν το βλέμμα του αναγνώστη που θαυμάζει το ένδοξο παρελθόν και τον τρόπο που αυτό εναρμονίζεται με το σήμερα. Ο οίκος παράλληλα έχει εκδώσει και μια δεύτερη, πιο πολυτελή -και πολύ ακριβότερη- συλλεκτική έκδοση, για όσους επιθυμούν να έχουν στο σαλόνι ή στη βιβλιοθήκη τους ένα σπάνιο βιβλίο που έχει την ίδια αξία με ένα έργο τέχνης.

Οι συλλέκτες άλλωστε γνωρίζουν ότι τέτοιες εκδόσεις βγαίνουν σπάνια σε δημοπρασίες και κοστίζουν μια περιουσία. Η συγκεκριμένη exclusive έκδοση είναι υπογεγραμμένη από τη συγγραφέα Catherine Pegard, παρουσιάζεται μέσα σε βελούδινο clamshell και διαθέτει ένα γλυπτό-μενταγιόν του Λουδοβίκου XIV τοποθετημένο στο μπροστινό μέρος της θήκης. Το βιβλίο αριθμεί μόνο 100 αντίτυπα, ενώ η αγορά του περιλαμβάνει και μια ιδιωτική ξενάγηση στις Βερσαλλίες με επικεφαλής τον επιμελητή των ανακτόρων, η οποία περιλαμβάνει και τα δωμάτια που δεν είναι ανοιχτά στο ευρύ κοινό.
Ο οίκος Assouline παράλληλα με την ευρείας κυκλοφορίας έκδοση έχει ετοιμάσει και μια πολύ πιο πολυτελή συλλεκτική έκδοση του «Βερσαλλίες - Από τον Louis XIV στον Τζεφ Κουνς», μόνο σε 100 αντίτυπα, για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ένα σπάνιο βιβλίο-έργο τέχνης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr