Συμφωνία στο Eurogroup για το «δάνειο-γέφυρα» προς Ελλάδα

Κομισιόν: Σε δύο μέρες το νωρίτερο η εκταμίευση των χρημάτων - Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν επί της αρχής στη χορήγηση τριετούς βοήθειας - Αύριο οι ανακοινώσεις καθώς μένει να αποσαφηνιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και να ψηφίσουν τα εθνικά κοινοβούλια για τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας-πιστωτών

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν επί της αρχής στην παροχή δανείου-γέφυρας ύψους 7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχο με γνώση της απόφασης.

Παράλληλα, το Eurogroup συμφώνησε επί της αρχής και στη χορήγηση τριετούς βοήθειας προς την Αθήνα και κάλεσε τις ελληνικές αρχές να εγκρίνουν και την δεύτερη ομάδα μέτρων έως τις 22 Ιουλίου. Εφόσον τα εθνικά κοινοβούλια εγκρίνουν την παροχή τριετούς δανείου προς την Ελλάδα, οι θεσμοί θα διαπραγματευτούν γρήγορα ένα νέο μνημόνιο κατανόησης (MoU), σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι συζητήσεις μεταξύ των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, είχαν θετικό πρόσημο και έγιναν σε εποικοδομητικό κλίμα. Το δάνειο θα προέλθει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stabilisation Mechanism).

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο μόλις αποσαφηνιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και ψηφίσουν τα εθνικά κοινοβούλια για τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η εκταμίεσυη των χρημάτων θα γίνει το νωρίτερο σε δύο μέρες. Η Ελλάδα "ικανοποίησε" τις απαιτήσεις της συμφωνίας για ένα σχέδιο αρωγής, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως εγγυήσεις θα χρησιμοποιηθούν τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί το Ευρωσύστημα, μετά από πληροφορίες πως Γερμανία και Βρετανία, μεταξύ άλλων, ζητούσαν εγγυήσεις για την έγκριση του δανείου.

Σε συνέντευξή του ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Εντα Κένι εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα ανοίξει τη στρόφιγγα του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.

Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα

Το Eurogroup χαιρετίζει την υιοθέτηση από το ελληνικό Κοινοβούλιο όλων των δεσμεύσεων που καθορίστηκαν στην ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Βάσει της θετικής αξιολόγησης από τους Θεσμούς, που κατέληξαν ότι οι αρχές έχουν εφαρμόσει την πρώτη σειρά τεσσάρων μέτρων με έγκαιρο και γενικώς ικανοποιητικό τρόπο και που επιβεβαίωσαν ότι η ανακοίνωση της Συνόδου συμπεριλήφθηκε στον πρόλογο του νόμου που υιοθετήθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο, καταλήξαμε σήμερα στην απόφαση να παραχωρήσουμε επί της αρχής την χορήγηση 3ετούς προγράμματος στήριξης μέσω του ESM για την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των σχετικών εθνικών διαδικασιών.

Μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές εθνικές διαδικασίες και με την επίσημη απόφαση από το αρμόδιο όργανο του ΕSM που αναμένεται στα τέλη αυτής της εβδομάδας, οι θεσμοί θα επιφορτιστούν με το έργο να διαπραγματευτούν σύντομα το μνημόνιο (MoU) με τις λεπτομέρειες των όρων του προγράμματος οικονομικής βοήθειας.

Το 
Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να υιοθετήσουν άμεσα  το δεύτερο πακέτο μέτρων μέχρι τις 22 Ιουλίου, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία των Βρυξελλών και να αναπροσαρμόσουν τη σχετική νομοθεσία επί τη βάση των συστάσεων των θεσμών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr