Κίνα και Ιαπωνία ανησυχούν για το πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ
08.10.2013
13:55
Πεκίνο και Τόκιο απηύθυναν δημοσίως έκκληση στο Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο να επιλύσουν την κρίση
Την ανησυχία τους για το συνεχιζόμενο «shutdown» της αμερικανικής κυβέρνησης και την αδυναμία συμφωνίας για την αύξηση του ορίου δανεισμού, εκφράζουν οι μεγαλύτεροι δανειστές των ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία.
Πεκίνο και Τόκιο απηύθυναν δημοσίως έκκληση στο Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο να επιλύσουν την κρίση, η οποία απειλεί να προκαλέσει στις ΗΠΑ αθέτηση πληρωμών, ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με το Reuters, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες ασκούν και παρασκηνιακά πιέσεις στην Ουάσιγκτον για να βρεθεί μία λύση, καθώς φοβούνται ότι στην αντίθετη περίπτωση θα προκληθεί μεγάλη αναταραχή στις χρηματαγορές, που θα θέσει σε κίνδυνο τις κινεζικές και ιαπωνικές επενδύσεις στα αμερικανικά ομόλογα.
Ιάπωνες αξιωματούχοι είχαν μία σειρά από τηλεφωνικές συσκέψεις με αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών τη Δευτέρα, όπως αναφέρει η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.
Την ίδια ώρα, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Taro Aso δήλωσε την Τρίτη ότι είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι το πολιτικό αδιέξοδο αναφορικά με το όριο του δημοσιονομικού χρέους απειλεί την αξία των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας, Zhu Guangyao δήλωσε ότι το Πεκίνο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Ουάσινγκτον για το ίδιο θέμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr