Masdar: Έκλεισε το πρώτο μεγάλο deal μετά την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Αποκτά από τη Lightsource bp ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά της χώρας – Ο «Ενιπέας», οι μπαταρίες και το επενδυτικό σχέδιο των 5,5 δισ. ευρώ έως το 2030

Το πρώτο κομμάτι ενός πολύ μεγαλύτερου επενδυτικού παζλ για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης βάζει στη θέση του η Masdar με την εξαγορά του «Ενιπέα» από τη Lightsource bp.

Το μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα αποτελεί την πρώτη στρατηγική επένδυση της Masdar μέσω της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ταυτόχρονα την αφετηρία ενός πολύ μεγαλύτερου επενδυτικού σχεδίου. Ο όμιλος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανοίγει έναν κύκλο επενδύσεων ύψους 5,5 δισ. ευρώ, με στόχο να έχει σε λειτουργία έως το 2030 ένα χαρτοφυλάκιο 6 GW στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

Τη συμφωνία ανακοίνωσε επισήμως η Masdar μέσω της ιστοσελίδας της, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα του Διαδόχου του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Khaled bin Mohamed bin Zayed Al Nahyan. Ο όμιλος των Εμιράτων έδωσε μάλιστα στη συναλλαγή ευρύτερη διάσταση από την απόκτηση ενός ακόμη μεγάλου έργου ΑΠΕ, συνδέοντάς την με την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας–Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τη διεύρυνσή της στους τομείς της ενέργειας, της τεχνητής νοημοσύνης και των προηγμένων τεχνολογιών.

Η συμφωνία δίνει ταυτόχρονα πιο καθαρή εικόνα για τον ρόλο που επιφυλάσσει η Masdar στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Στην επίσημη ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει την ελληνική εταιρεία ως την κύρια πλατφόρμα για την επέκτασή της στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη, μεταφέροντας πλέον το βάρος από την εξαγορά στην ανάπτυξη νέων επενδύσεων.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr