Αττική Οδός: Μέρισμα ρεκόρ €83,85 εκατ. για το 2024 στο τέλος της παραχώρησης

Τι αφήνει πίσω της η 20ετία - Εκκρεμούν οι δικαστικές αποφάσεις για την θεομηνία Ελπίς

Μέρισμα ρεκόρ ύψους 83,85 εκατ., που αντιστοιχεί σε 35,43 ανά μετοχή, θα διανείμει η Αττική Οδός στους μετόχους της για τη χρήση του 2024. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διανομή των τελευταίων ετών κάτι που ενισχύει το προφίλ της εταιρείας ως σταθερού μερισματικού τίτλου, επιβεβαιώνοντας τις ισχυρές τις επιδόσεις και την μεγάλη ρευστότητά της.

Ήδη εντός του 2024, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε προμέρισμα ύψους 40 εκατ., το οποίο εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο στις 29 Οκτωβρίου 2024 και επικυρώθηκε από την Τακτική Γενική Συνέλευση. Είχε προηγηθεί, τον Ιούνιο του ίδιου έτους, η διανομή του τακτικού μερίσματος ύψους 42 εκατ., που αφορούσε τα κέρδη της χρήσης 2023.

Συνολικά, κατά το έτος 2024 η εταιρεία διένειμε 82 εκατ. σε μέρισμα και προμέρισμα, υπερβαίνοντας τις αποδόσεις του προηγούμενου έτους. Ειδικότερα, το 2023 η συνολική διανομή ανήλθε σε 75,12 εκατ., εκ των οποίων 35,12 εκατ. αφορούσαν το μέρισμα για τη χρήση 2022 και 40 εκατ. δόθηκαν ως προμέρισμα έναντι των κερδών του 2023. Παρά το γεγονός μάλιστα ότι η σύμβαση παραχώρησης για τους παλαιούς μετόχους έχει λήξει ο Πρόεδρος της AVAX κ. Χρήστος Ιωάννου δήλωσε πρόσφατα ότι ο όμιλος αναμένεται να εισπράξει ποσό 60 εκατ. ευρώ το επόμενο διάστημα από την Αττική Οδό.

Πέρσι ο αυτοκινητόδρομος είχε έσοδα σχεδόν 175 εκατομμύρια έναντι 215 εκ. το 2023 και κέρδη προ φόρων 104, 4 εκατομμύρια ευρώ από 107,7 την προηγούμενη χρονιά. Η μείωση αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι η σύμβαση παραχώρησης έληξε στις 5 Οκτωβρίου 2024 περίοδος κατά την οποία πέρασε στο νέο παραχωρησιούχο που είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Σήμερα, ο μέσος ημερήσιος αριθμός διελεύσεων συνεχίζει να διευρύνεται συνεπικουρούμενος και από την μείωση του διοδίου στα 2,50 ευρώ από τον περασμένο Οκτώβριο. Έτσι οι διελεύσεις στον αυτοκινητόδρομο το πρώτο εξάμηνο ανήλθαν σε 283.908 οχήματα παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 4,6% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2024, με τον συνολικό αριθμό διελεύσεων να διαμορφώνεται σε 51,4 εκατ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr