Δασμοί Τραμπ: Λιγότερο εκτεθειμένες οι ελληνικές τράπεζες, λέει ο διεθνής οίκος Jefferies

Διαθέτουν, ωστόσο, δανειακό χαρτοφυλάκιο στη μεταποίηση που πλήττεται από τους δασμούς και θα μπορούσαν να υποστούν δευτερογενείς επιπτώσεις μέσω πιθανής χαμηλότερης ανάπτυξης του ΑΕΠ - Πόσο θα επηρεάσουν την Ελλάδα οι δασμοί του Τραμπ

Ως λιγότερο εκτεθειμένες θεωρεί τις ελληνικές τράπεζες ο διεθνής οίκος Jefferies απέναντι στου αμερικανικούς δασμούς. Κορυφαία του επιλογή αποτελεί μεταξύ άλλων η Εθνική Τράπεζα.

Η διοίκηση Τραμπ αναφέρει ο οίκος παρουσίασε μια σειρά αμοιβαίων δασμών σε εισαγόμενα αγαθά. Παρόλο που δεν στοχοποιούνται άμεσα, οι τράπεζες θα μπορούσαν να υποστούν δευτερογενείς επιπτώσεις μέσω της χαμηλότερης ανάπτυξης του ΑΕΠ και των αρνητικών επιπτώσεων στην πιστοληπτική ικανότητα των τομέων που χρηματοδοτούν.

Οι ισπανικές, γαλλικές και ελληνικές τράπεζες φαίνεται να είναι σε καλύτερη θέση, δεδομένης της σχετικά χαμηλής έκθεσης των χωρών τους στις εξαγωγές και τη μεταποίηση προς τις ΗΠΑ. Οι κορυφαίες επιλογές μας σε αυτές τις περιοχές αναφέρει ο οίκος είναι οι GLE (Societe Generale), ETE, BBVA (Banco Bilbao).

E.E.: Δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ελλείμματος για τις ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παράγει το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ μετά την Κίνα αναφέρει η έκθεση, εξηγώντας πως αντιπροσωπεύει πάνω από 200 δισ. δολάρια του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ.

Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς της Ευρωζώνης προς τις ΗΠΑ το 2024, σε απόλυτους όρους, ήταν η Γερμανία (161 δισ. ευρώ), η Ιρλανδία (72 δισ. ευρώ), η Ιταλία (64 δισ. ευρώ) και η Γαλλία (47 δισ. ευρώ). Οι ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη έκθεση του ΑΕΠ στο εμπόριο με τις ΗΠΑ είναι η Ιρλανδία (13,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ), το Βέλγιο (5,4%), η Ολλανδία (3,8%), η Γερμανία (3,7%) και η Ιταλία (3,0%). Η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα είναι οι λιγότερο εκτεθειμένες (με εξαγωγές που δεν ξεπερνούν το 2% προς τις ΗΠΑ).

Οι περισσότερες εισαγωγές των ΗΠΑ αφορούν αυτοκίνητα, μηχανήματα, ενέργεια και καταναλωτικά αγαθά, με τη πλειονότητα ωστόσο να να ανήκει στον μεταποιητικό τομέα.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney.gr



Ειδήσεις σήμερα: 

Και με τη βούλα το «όχι» στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα στην Ακρόπολη

«Ροντέο» Νο2  στη Βουλή - Κωνσταντοπούλου: Είσαι ρατσιστής, Γεωργιάδης: Έχεις ναζιστική λογική, τα Τέμπη για σένα είναι δουλειά και λεφτά

Ανάλυση: Γιατί εξαίρεσε ο Τραμπ από τους δασμούς τη Ρωσία - Το κρυφό μήνυμα στον Πούτιν με το βλέμμα στον πόλεμο της Ουκρανίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr