Δασμοί Τραμπ: Περίπου €380 δισ. εξαγωγών της ΕΕ στις ΗΠΑ επηρεάζουν οι νέοι δασμοί

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους δασμούς του Τραμπ θα είναι «προσεκτικά σταθμισμένη» είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Κράτους Δικαίου, Μάικλ ΜακΓραθ

Στην Ιρλανδία βρέθηκε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Κράτους Δικαίου, Μάικλ ΜακΓκραθ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ιρλανδίο πρωθυπουργό Μάικλ Μάρτιν.

Οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν το θέμα που κυριάρχησε, ενώ στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, ο Επίτροπος ΜακΓκραθ τόνισε πως η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στα νέα εμπορικά μέτρα της Ουάσινγκτον θα είναι «πολύ προσεκτικά σταθμισμένη», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί» με τις Ηνωμένες Πολιτείες.



Ο Επίτροπος παρουσίασε επίσης μια αρχική εκτίμηση για τις επιπτώσεις των νέων αμερικανικών μέτρων στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, στηριγμένη σε διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία. Όπως ανέφερε, περίπου 380 δισεκατομμύρια ευρώ εξαγωγών της ΕΕ θα υπαχθούν στους επιπλέον δασμούς που ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο Τραμπ.

Η εκτίμηση αυτή περιλαμβάνει:

- 290 δισεκατομμύρια ευρώ προϊόντων που επηρεάζονται από τους λεγόμενους αντισταθμιστικούς (reciprocal) δασμούς,

- 26 δισεκατομμύρια ευρώ εξαγωγών, που αφορούν δασμούς βάσει του άρθρου 232 των ΗΠΑ για τον χάλυβα και το αλουμίνιο, και

- 67 δισεκατομμύρια ευρώ προϊόντων που πλήττονται από τους ίδιους δασμούς για αυτοκίνητα και ανταλλακτικά.

Συνολικά, το μέτρο αφορά περίπου το 70% των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, με τις πρόσθετες επιβαρύνσεις να φτάνουν τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όπως εκτιμά η Κομισιόν.

Επιχειρώντας να δώσει επεξηγήσεις για τη σχεδιαζόμενη αντίδραση της ΕΕ στους αμερικανικούς δασμούς, ο ΜακΓκραθ τόνισε ότι, προς το παρόν, η εστίαση είναι «στην πρόληψη της ζημίας και όχι στην αντιμετώπισή της».

«Βρισκόμαστε ακόμη σε ένα σενάριο όπου εξετάζουμε πιθανή (ζημία), και ενώ το συναίσθημα είναι άμεσο και η αβεβαιότητα έχει άμεσες επιπτώσεις, ο άμεσος αντίκτυπος των δασμών είναι κάτι που θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να λειτουργήσει μέσω του συστήματος», σημείωσε.

Επίσης, εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόταση του Πέδρο Σάντσεθ να δημιουργηθεί ένα ταμείο βοήθειας της ΕΕ για τις εταιρείες που πλήττονται, λέγοντας ότι είναι «πρόωρο».

«Όταν μιλάμε για ένα ταμείο της ΕΕ, δεν υπάρχουν πολλές πιθανές πηγές χρηματοδότησης. Πρόκειται για πρόσθετες εισφορές των κρατών μελών; Είναι νέοι ίδιοι πόροι; Είναι συλλογικός δανεισμός; Είναι ανακατανομή πόρων από ένα μέρος του προϋπολογισμού σε ένα άλλο; Επομένως, δεν βρισκόμαστε σε αυτόν τον χώρο, επειδή η εστίασή μας είναι στις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.


Ειδήσεις σήμερα:

Παύλος Μαρινάκης κατά Βερβεσού για την έκθεση για τα Τέμπη: Πόσο αξιόπιστος είσαι όταν κρύβεις την αλήθεια;

Ανάλυση Financial Times: Ξεσπά παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος με τους υψηλότερους δασμούς των τελευταίων 100 ετών - Δείτε γράφημα

Η ιστορία του κλεμμένου Γρύπα που επέστρεψε στην Αρχαία Ολυμπία μετά από 110 χρόνια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr