Ο ΟΠΕΚ+ κρατά μειωμένη την παραγωγή - Εντείνεται η αβεβαιότητα για τις τιμές στο πετρέλαιο

Από τον Οκτώβριο έχει μειώσει την παραγωή του κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως - Δυσφορία στις ΗΠΑ που ζητούσαν μείωση των τιμών στην αντλία - Φόβοι ότι το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο δεν θα λειτουργήσει

Φόβους για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου η οποία αναπόφευκτα θα προκαλέσει νέα αυξηση των τιμών δημιουργεί η σημερινή απόφαση του OΠEK+ να διατηρήσει μειωμένη την παραγωγή πετρελαίου.

Η απόφαση του Οργανισμoύ Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά τη συμφωνία των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) της ΕΕ και της Αυστραλίας να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. στα 60 δολάρια το βαρέλι και ουσιαστικά εντείνει το καθεστώς της αβεβαιότητας στην αγορά για τις τιμές του πετρελαίου ενόψει και του δύσκολου «ενεργειακού» χειμώνα για την Ευρώπη.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ προκαλεί την οργή του Λευκού Οίκου που επιθυμούσε τη μείωση των τιμών στην αντλία. Ο Αμεριακανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν απευθυνόμενος στις πετρελαϊκές εταιρείες ότι οφείλουν να αυξήσουν την παραγωγή τους προκειμένου να πέσουν οι τιμές των καυσίμων και να τιθασευτεί ο πληθωρισμός. Ωστόσο οι εκκλήσεις του πέφτουν στο κενό. Παράλληλα εκτιμάται ότι με τις σημερινές αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ θα καταστεί αναποτελεσματικό και το πλαφόν που επέβαλαν οι χώρες της Δύσης στο ρωσικό πετρέλαιο.

Αντίθετα, στη Μόσχα είναι προφανές ότι επικρατεί ικανοποίηση καθώς η ρωσική πλευρά μετά την επιβολή του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή της να μειώσει την παραγωγή.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την Κυριακή (04.12.2022) πως η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή παρά να προμηθεύσει πετρέλαιο βάσει του πλαφόν...

Η απόφαση του OPEK+

Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν σήμερα να διατηρήσουν τις ποσοστώσεις παραγωγής τους σε ένα κλίμα μεγάλης αβεβαιότητας, παραμονή της εφαρμογής νέων κυρώσεων που στοχοποιούν το ρωσικό αργό.

Οι εκπρόσωποι των 13 μελών του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) υπό το Ριάντ και οι δέκα σύμμαχοί τους υπό τη Μόσχα συμφώνησαν να διατηρήσουν το πλαφόν που είχε αποφασιστεί τον Οκτώβριο για μείωση της παραγωγής κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2023.

Ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ επιβεβαίωσε τη διατήρηση της προηγούμενης απόφασης, που ελήφθη προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές και είχε προκαλέσει την οργή του Λευκού Οίκου ο οποίος επιθυμούσε τη μείωση των τιμών στην αντλία.

Από τότε οι παγκόσμιες τιμές αναφοράς του μαύρου χρυσού έχουν χάσει έδαφος και κυμαίνονται μεταξύ 80 και 85 δολαρίων, μακράν των 130 δολαρίων και πλέον που είχαν φθάσει τον Μάρτιο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Κάτι που, "εκ των υστέρων", επιβεβαιώνει τη στρατηγική μας, ανέφερε το καρτέλ. "Ήταν η [σωστή] πορεία για να σταθεροποιηθούν οι αγορές", υποστηρίζει.

Το επόμενο ραντεβού ορίστηκε για τις 4 Ιουνίου 2023, όμως ο οργανισμός δήλωσε έτοιμος να συγκληθεί "ανά πάσα στιγμή" προκειμένου να λάβει "επιπλέον άμεσα μέτρα" αν χρειαστεί.

Την Παρασκευή, οι χώρες της G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν σε ένα πλαφόν, στα 60 δολάρια το βαρέλι, στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης, σε μια κίνηση που αποσκοπεί να στερήσει από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν έσοδα διατηρώντας παράλληλα τη ροή του ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές.

Η Μόσχα είπε ότι δεν θα πουλήσει πετρέλαιο βάσει του πλαφόν και πως εξετάζει πώς θα απαντήσει.

Ο ΟΠΕΚ συγκλήθηκε διαδικτυακά χθες Σάββατο χωρίς τη Ρωσία και τους συμμάχους και δεν συζήτησε το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, δήλωσαν πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Το θέμα του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου δεν συζητήθηκε ούτε στη σημερινή σύνοδο του ΟΠΕΚ+, ανέφεραν οι πηγές.

Πηγές έχουν πει στο Ρόιτερς πως αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια για το πλαφόν λέγοντας πως το μέτρο θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί από τη Δύση εναντίον οιουδήποτε παραγωγού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν πως το μέτρο δεν στοχεύει τον ΟΠΕΚ.

Οι κινήσεις της Ρωσίας

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή παρά να προμηθεύσει πετρέλαιο βάσει του πλαφόν και είπε πως αυτή η παρέμβαση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την αγορά.

Η Ρωσία δεν θα πουλήσει πετρέλαιο που υπόκειται στο πλαφόν που όρισε η Δύση ακόμη και αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή, δήλωσε επίσης ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κίνηση αυτή ήταν μια χονδροειδής παρέμβαση που αντιβαίνει στους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου και θα αποσταθεροποιούσε τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας προκαλώντας έλλειψη προσφοράς.

«Θα πουλάμε πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου μόνο σε εκείνες τις χώρες που θα συνεργαστούν μαζί μας υπό συνθήκες αγοράς, ακόμη και αν χρειαστεί να μειώσουμε λίγο την παραγωγή», πρόσθεσε.

Ο Νόβακ δήλωσε ότι το δυτικό πλαφόν θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις αγορές προϊόντων και θα μπορούσε να επηρεάσει και άλλες χώρες εκτός από τη Ρωσία. Η πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη αποτελεί μια από τις κύριες πηγές εσόδων της Ρωσίας σε συνάλλαγμα,

Μια πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης δήλωσε στο Reuters ότι ετοιμάζεται διάταγμα που θα απαγορεύει στις ρωσικές εταιρείες και τους εμπόρους να αλληλεπιδρούν με χώρες και εταιρείες που αποδέχονται το πλαφόν.

Στην ουσία, ένα τέτοιο διάταγμα θα απαγόρευε την εξαγωγή πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες και εταιρείες που το εφαρμόζουν.

Ειδήσεις σήμερα:

Καταργήθηκε η αστυνομία ηθών στο Ιράν

Ο Ρωσικός Στρατός προσπάθησε να επιστρατεύσει τον γιο του Αλεξάντρ Λιτβινένκο

Γεωργιάδης: Έρχεται το «καλάθι για τα παιχνίδια», είμαστε κοντά σε συμφωνία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr