Goldman Sachs: Στα $125 το βαρέλι θα εκτοξευτεί το πετρέλαιο το 2023

Πως σχολιάζει την πρόσφατη απόφαση του G7 για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου - Η Μόσχα θα συνεχίσει τη στρατηγική που ακολουθεί στην αγορά του φυσικού αερίου, προκαλώντας διαδοχικά σοκ στην οικονομία, εκτιμά η αμερικανική επενδυτική τράπεζα

Οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να αυξηθούν στα $125/βαρέλι το 2023, παρά την πρόσφατη απόφαση του G7 για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με τη Goldman Sachs.

Οποιοδήποτε πλαφόν τιμής «θα είναι θεωρητικά bearish αλλά πρακτικά bullish σε ό,τι αφορά τις τιμές του πετρελαίου, αφού η Ρωσία θα ανταπαντήσει μέσω μείωσης των εξαγωγών της σε χώρες του G7», τόνισε η τράπεζα σε πρόσφατη ανάλυσή της.

«Συνεχίζοντας τις πρακτικές που ακολούθησε στην αγορά φυσικού αερίου, η Ρωσία θα αντεπιτεθεί, αίροντας τις εξαγωγές πετρελαίου στις χώρες των G7 και μειώνοντας την παραγωγή της, αυξάνοντας τεχνητά τις τιμές του πετρελαίου και τα έσοδά της», τόνισε ο αναλυτής Damien Courvalin και η ομάδα του, προσθέτοντας πως «η ανακοίνωση των G7 δεν αλλάζει τις bullish εκτιμήσεις μας όσον αφορά την τιμή του πετρελαίου».

Το γκρουπ των G7 το οποίο συμπεριλαμβάνει τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή πως το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου θα επιβληθεί στις 5 Δεκεμβρίου.

Οι Υπουργοί Οικονομικών των χωρών αυτών ελπίζουν πως το πλαφόν θα μειώσει τα έσοδα της χώρας από την εξαγωγή «μαύρου χρυσού» προς τη Δύση, χωρίς όμως να άρει την παροχή ενέργειας προς τις χώρες αυτές.

Η Goldman Sachs, από την πλευρά της, τόνισε πως οποιαδήποτε επιβολή πλαφόν θα λειτουργήσει αντίθετα και το Κρεμλίνο θα αντεπιτεθεί στις κυρώσεις αυτές: «θεωρητικά, ένα τέτοιο πλαφόν θα συνεχίσει τη ροή πετρελαίου προς την Ευρώπη, μειώνοντας παράλληλα τα έσοδα της Ρωσίας. Παρ’ όλα αυτά, είναι ξεκάθαρο πως η Μόσχα θα επιλέξει να αντεπιτεθεί στις κυρώσεις, προκαλώντας ένα νέο bullish σοκ στις αγορές».

Σημειωτέον πως η Ρωσία έχει ήδη προχωρήσει σε «οπλοποίηση» του φυσικού αερίου στη γεωπολιτική σύγκρουση που δημιουργήθηκε μετά από την εισβολή στην Ουκρανία, με πιο πρόσφατη κίνηση την άρση παροχής του υδρογονάνθρακα μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πολλάκις κατηγορήσει τη Ρωσία πως χρησιμοποιεί την ενέργεια ως εργαλείο δημιουργίας οικονομικής κρίσης στη Γηραιά Ήπειρο. Σύμφωνα με το Business Insider, το Κρεμλίνο τόνισε πως η Ρωσία θα σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου σε οποιαδήποτε χώρα προσπαθήσει να επιβάλλει ένα πλαφόν στην τιμή του: «Οι χώρες που θα λάβουν μέρος σε αυτή την προσπάθεια δε θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ρωσικό πετρέλαιο», τόνισε ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης Dmitry Peskov σε πρόσφατη συνέντευξή του, προσθέτοντας πως «απλά δεν πρόκειται να συνεργαστούμε μαζί τους».

Σημειωτέον πως οι τιμές του Brent κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 2,70%, άνω των $95,50/βαρέλι τη Δευτέρα, ενώ το WTI κατέγραψε αντίστοιχη άνοδο της τάξης του 2,51% σε άνω των $89/βαρέλι.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr