Οι ταινίες της εβδομάδας

10 ταινίες αυτήν την εβδομάδα. Μόνο μία όμως με σκυλιά.


Αξίζει 4/5 Το νησί των σκύλων (Isle of Dogs)
Του Γουές Άντερσον.Κινούμενα σχέδια, 2018, ΗΠΑ/Γερμανία, 101’.Με τις φωνές των: Μπράιαν Κράνστον, Έντουαρντ Νόρτον, Μπιλ Μάρεϊ, Τζεφ Γκόλντμπλαμ, Σκάρλετ Τζοχάνσον


Όπως είχε δείξει στον «Απίθανο κύριο Φοξ», την καλύτερή του ταινία μέχρι πρότινος, ο Γουές Άντερσον είναι φτιαγμένος για τον κόσμο του animation. Στο “Νησί των σκύλων” συνεχίζει την παράδοση κατασκευάζοντας το γνωστό του πολύχρωμο, ευφάνταστο σύμπαν για να στηρίξει μια γλυκύτατη ιστορία.Σε μια Ιαπωνία όπου τα σκυλιά έχουν απαγορευτεί και εξοριστεί σε ένα νησί-χωματερή, ένα νεαρό αγόρι δραπετεύει από τον δεσποτικό θείο του και δήμαρχο για να πάει να βρει τον αγαπημένο του σκύλο.Εκεί θα συναντήσει μια σκυλο-συμμορία, η οποία θα τον βοηθήσει όπως μπορεί.Μιλώντας εκ μέρους των περιθωριακών και εκτοπισμένων αυτού του κόσμου, ο Άντερσον δημιουργεί μια παραβολή για τη διεκδίκηση των βασικών δικαιωμάτων σε τροφή, στέγη και αγάπη, καταγγέλλοντας την προκατάληψη και την έλλειψης ανοχής.Το τρομερό είναι πως έχει αρχίσει επιτέλους να εξισορροπεί το βάρος που δίνει στην καλλιτεχνική επιμέλεια με εκείνο που (δεν πολύ)έδινε στο σενάριό του. Το «Νησί των σκύλων» είναι η πιο ολοκληρωμένη ταινία του.






Παίζεται
Αθήνα

Έμπασσυ Nova Odeon, Κινηματοθέατρα Λάμπρος Κωνσταντάρας-Ρένα Βλαχοπούλου 1, Γαλαξίας 3D Digital 1, Νανά Cinemax Cyta 6, Novacinema Γλυφάδα Odeon 1, Odeon Escape 3, Odeon Starcity 1,2,8, Village 15 Cinemas @ The Mall 1, Novacinema Odeon Μαρούσι 2, Σπόρτιγκ Δημ/κός Κιν/φος 2, Village 5 Cinemas Παγκράτι 1, Φοίβος, Αελλώ Cinemax 5+1 Cyta 2,4, Σινεάκ Δημ/κός Κιν/φος, West City 4, Αβάνα, Σινέ Χολαργός

Θεσσαλονίκη
Βακούρα 1, Odeon Πλατεία 4, Odeon Μακεδονία 2,10,11



Αξίζει 2/5 Μποέμικη ψυχή (Djam)
Του Τονί Γκατλίφ.Δραματική, 2017, Γαλλία/Ελλάδα/Τουρκία, 97’. Με τους: Δάφνη Πατακιά, Μαρίν Καγιόν, Σιμόν Αμπκαριάν

Μια νεαρή, ακομπλεξάριστη γυναίκα φεύγει από τη Μυτιλήνη για να φέρει από την Κωνσταντινούπολη ένα σπάνο ανταλλακτικό για το καΐκι του θείου της. Στο δρόμο συναντά μια χαμένη Γαλλιδούλα και ενώνουν τα μονοπάτια τους. Ένας ύμνος στην ελευθερία, το ρεμπέτικο και το... αιδοίο της Δάφνης Πατακιά, το road movie του Τονί Γκατλίφ έχει το χαρακτηριστικό joie de vivre και τη ζωντάνια του σκηνοθέτη της, αλλά και μια εύκολη προσέγγιση του μεταναστευτικού. «Κατουράω όσους απαγορεύουν τη μουσική και την ελευθερία», λέει ένας χαρακτήρας κάποια στιγμή. Και αυτό χρειάζεται να ξέρετε πάνω κάτω.





Παίζεται
Αθήνα

Αθήναιον 1, Αθήναιον Cinepolis 1, Μικρόκοσμος Filmcenter, Κηφισιά Cinemax Cyta 1, Αίγλη 1 (Χαλάνδρι)

Θεσσαλονίκη
Μακεδονικόν


Αξίζει 3/5 Οικογενειακός φίλος (Le fils de Jean)
Του Φιλίπ Λιορέ.Δραματική, 2016, Γαλλία/Καναδάς, 98’. Με τους: Πιερ Ντελαντονσάμπ, Γκαμπριέλ Αρκάν

Ένας 33χρονος άνδρας μαθαίνει πως ο πατέρας που δεν γνώρισε ποτέ έχει πεθάνει, και ταξιδεύει στον Καναδά για να συναντήσει την οικογένειά του.Κομψή και διακριτική δουλειά, με λεπτοδουλεμένες ερμηνείες. Πρωταγωνιστής ο Πιερ Ντελαντονσάμπ από τον αγαπημένο «Άγνωστο της λίμνης».






Παίζεται
Αθήνα

Έλλη, Δαναός 1, Ατλαντίς 1, Αθήναιον Cinepolis 3, Αίγλη 2 (Χαλάνδρι)

Θεσσαλονίκη
Φαργκάνη Art



Αξίζει 3/5 Ιστορίες φαντασμάτων (Ghost Stories)
Των Τζέρεμι Ντάισον, Άντι Νάιμαν.Τρόμου, 2017, Ην.Βασίλειο, 98’. Με τους: Μάρτιν Φρίμαν, Άντι Νάιμαν

Μεταφορά ενός επιτυχημένου βρετανικού θεατρικού, οι «Ιστορίες φαντασμάτων» αγαπούν τις old-school ταινίες τρόμου, και τις τιμούν στο έπακρο συνδέοντας τρεις διαφορετικές ιστορίες στοιχειών και πνευμάτων. Ατμοσφαιρικό και, ευτυχώς, βρετανικό.





Παίζεται
Αθήνα
Νανά Cinemax Cyta 5, Αθήναιον Cinepolis 2, Odeon Escape 6, Odeon Starcity 3, Village 15 Cinemas @ The Mall 9, Village 9 Cinemas @ Faliro 3,5, Village 5 Cinemas Παγκράτι 1,3, Αελλώ Cinemax 5+1 Cyta 1,6, West City 1, Village Shopping and More 3,10

Θεσσαλονίκη
Village Centre 8, Cineplexx One Salonica 5,6, Odeon Μακεδονία 7



Αξίζει 2/5 Το τελευταίο φιλί του Κάιζερ (The Exception)
Του Νταβίντ Λεβό.Δραματική, 2016, Ην.Βασίλειο/ΗΠΑ, 107’. Με τους: Κρίστοφερ Πλάμερ, Λίλι Τζέιμς, Τζάι Κόρτνι

Ένας Γερμανός στρατιώτης (Ναζί δηλαδή), σωματοφύλακας του αυτοκράτορα Γουλιέλμου Β’ στην Ολλανδία, ερωτεύεται την Εβραία καμαριέρα του… σπιτικού (και κατάσκοπο της ολλανδικής αντίστασης).Σα να μην έφταναν όλα αυτά, η επίσκεψη του Χάινριχ Χίμλερ με την υπόσχεση για την επιστροφή του Κάιζερ στη Γερμανία αναστατώνει περισσότερο τα πνεύματα.Πφφ, το “αναστατώνει” είναι μάλλον υπερβολικό. Αν δεν ήταν ο Έντι Μάρσαν στο ρόλο του Χίμλερ και ο Κρίστοφερ Πλάμερ ως – γοητευτικός, ντόινγκ! – Κάιζερ, όσα φιλιά και να έπεφταν δε θα είχε πολλή σημασία.







Παίζεται
Αθήνα
Odeon Όπερα 1, Γαλαξίας 3D Digital 2, Αθήναιον Cinepolis 2, Κηφισιά Cinemax Cyta 2, Σπόρτιγκ Δημ/κός Κιν/φος 1,2, Ίλιον Digital Cinema, West City 2, Αβάνα, Σινέ Χολαργός


Αξίζει 2/5 Καλπάζοντας με το όνειρο (The Rider)
Της Κλόι Ζάο.Δραματική, 2017, ΗΠΑ, 104’. Με τους: Μπρέιντι Ζάντρο, Τιμ Ζάντρο

Ενδιαφέρον ως ιδέα, προβληματικό ως αποτέλεσμα: η Κλόι Ζάο κινηματογραφεί ένα νεαρό καβαλάρη ροντέο και τον άμεσο περίγυρό του σε μια ημι-μυθοπλαστική εκδοχή της ζωής τους. Ο Μπρέιντι Ζάντρο (Μπλάκμπερν στην ταινία) είναι ένας πραγματικός “Γητευτής των αλόγων”.Μετά τον τραυματισμό του σε επίδειξη ροντέο, προσπαθεί να τακτοποιήσει τη ζωή του και να επαναπροσδιοριστεί εν μέσω μιας κοινωνίας με πολύ συγκεκριμένες αντιλήψεις περί ανδρισμού και αξίας.Όλα αυτά έχουν πολύ ζουμί, και ο πρωταγωνιστής της Ζάο έχει ένα πρόσωπο και μια στάση ταμάμ για την κάμερα.Αλλά για κάποιο λόγο η σκηνοθέτης δεν αφήνει την ούτως ή άλλως εκφραστική πραγματικότητα να μιλήσει μόνη της και επεμβαίνει με κινηματογραφικά κλισέ που, ενώ έχουν στόχο να ενισχύσουν το συναίσθημα, το αποδυναμώνουν.






Παίζεται
Αθήνα
Άστυ, Πτι Παλαί


Αξίζει 3/5 Θέλμα (Thelma)
Του Ζοακίμ Τριρ.Δραματική, 2017, Νορβηγία/Γαλλία/Δανία/Σουηδία, 116’. Με τους: Έιλι Χαρμπόε, Κάγια Βίλκινς

I got chills, they’re multiplying, and I’m losing control. Όχι δεν είναι το σύγχρονο “Grease”, αλλά το νέο μεταφυσικό θρίλερ από τον σκηνοθέτη του “Ήχου της σιωπής”. Η νεαρή πρωταγωνίστρια Θέλμα αποχωρίζεται για πρώτη φορά τους γονείς της όταν πηγαίνει στο πανεπιστήμιο. Εκεί γνωρίζει κι ερωτεύεται μια συμφοιτητήτριά της, αλλά η σεξουαλική της αφύπνιση έχει συνέπειες τεκτονικών διαστάσεων. Μια οπτικά και συναισθηματικά συναρπαστική ταινία, που όμως αποπροσανατολίζεται (και αποπροσανατολίζει). Νορβηγικό weird.






Παίζεται
Αθήνα
Ιντεάλ, Κινηματοθέατρα Λάμπρος Κωνσταντάρας-Ρένα Βλαχοπούλου 2, Νιρβάνα Cinemax Cyta, Ατλαντίς 2, Κηφισιά Cinemax Class Cyta, Άτταλος Digital Cinema, Αελλώ Cinemax 5+1 Cyta 4, Ζέα Digital Cinema


Κωστής Παπαγιώργης: Ο πιο γλυκός μισάνθρωπος
Της Ελένης Αλεξανδράκη.Ντοκιμαντέρ, 2018, Ελλάδα, 92’.

Ντοκιμαντέρ φτιαγμένο με αγάπη για τον πολυδιάστατο Έλληνα διανοητή.Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.







Παίζεται
Αθήνα
Δαναός 2, Διάνα



Μπλε βασίλισσα
Του Αλέξανδρου Σιπσίδη.Δραματική, 2018, Ελλάδα, 93’. Με τους: Μιχάλη Οικονόμου, Ράσμι Σούκουλη, Τέτη Καλαφάτη

Ελληνικό νουάρ που ξεκινά με τη ληστεία της Μπλε Βασίλισσας, ενός από τα πολυτιμότερα διαμάντια του κόσμου, από μια ομάδα μαφιόζων.Μια προδοσία οδηγεί στην εκ νέου κλοπή του διαμαντιού κι από κει στο χάος. *Η πρώτη ταινία στην Ελλάδα που θα προβληθεί σε αποκλειστική διανομή με ενδογλωσσικούς υπότιτλους για κωφούς/ές και βαρήκοους/ες [SDH, Subtitles for the Deaf and Hard of Hearing] με την επιμέλεια και πιστοποίηση της «Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών-Movement of Disabled Artists».







Παίζεται
Αθήνα
Odeon Όπερα 1,2, Αθηνά


Amityville: Το ξύπνημα (Amityville: The Awakening)
Του Φρανκ Καλφούν.Τρόμου, 2017, ΗΠΑ, 85’. Με τους: Τζένιφερ Τζέισον Λι, Μπέλα Θορν

Σίκουελ για το γνωστό franchise, όπου η Μπελ, η μικρή της αδελφή και ο αδελφός της που βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση, μετακομίζουν με τη μητέρα τους, Τζόαν, σε ένα νέο και παράξενο σπίτι στο Άμιτιβιλ.






Παίζεται

Αθήνα

Κινηματοθέατρα Λάμπρος Κωνσταντάρας-Ρένα Βλαχοπούλου 1,2, Village Cinemas Athens Metro Mall Άγιος Δημήτριος 4,5, Νανά Cinemax Cyta 3, Novacinema Γλυφάδα Odeon 2, Odeon Escape 5, Odeon Starcity 3,5,6, Village 15 Cinemas @ The Mall 6,10, Novacinema Odeon Μαρούσι 3, Τρία Αστέρια 3D Digital 2, Village 9 Cinemas @ Faliro 1,4, Village 5 Cinemas Παγκράτι 2,3,5, Αελλώ Cinemax 5+1 Cyta 2, Village Shopping and More 3,11

Θεσσαλονίκη
Village Centre 3,6,10, Cineplexx One Salonica 3, Odeon Πλατεία 5, Odeon Μακεδονία 2,5
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr