«Τα Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν» με την Χριστίνα Αλεξανιάν στο Παρίσι

Επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Παρίσι με τη Χριστίνα Αλεξανιάν 

Μια ολόκληρη εποχή αναβίωσε με την παράσταση “Τα Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν”με πρωταγωνίστρια την Χριστίνα Αλεξανιάν στο Παρίσι στο κοινοτικό Θέατρο Berthelot στο Μοντρέιγ και στο θέατρο Auditorium Niedermeyer στο Issy-les-Moulineaux .Η καθηλωτική ερμηνεία της Χριστίνας Αλεξανιάν, που άφησε για λίγο τα γυρίσματα του “Λόγω Τιμής”, μάγεψε για δύο βραδιές το γαλλικό κοινό, καθώς “ζωντάνεψε” επί σκηνής τα δεινά που έζησε ο αρμενικός λαός. Και στις δύο παραστάσεις στην γαλλική πρωτεύουσα όλο το θέατρο σηκώθηκε όρθιο και χειροκροτούσε με δακρυσμένα μάτια ενώ το χειροκρότημα ήταν παρατεταμένο. Η παράσταση και η Χριστίνα Αλεξανιαν ήταν καλεσμένοι του Οργανισμού Αρμενικής Διασποράς Homenetmen France και του προέδρου της Aram Sisserian, ύστερα από πρόταση του Βαρκτές Μαχτεσιάν βουλευτή της Ολομέλειας της Κύπρου αφού είχε προηγηθεί παράσταση για το Κοινοβούλιο στην Κύπρο.



Στο κλείσιμο της επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915, την οποία τίμησε επίσημα για πρώτη φορά η Γαλλία, την 24η Απριλίου του 2019, η Χριστίνα Αλεξανιάν, προσκεκλημένη από το Κοινοτικό Θέατρο Berthelot του Μοντρέιγ, ερμήνευσε τον ρόλο της Αντζέλ Κουρτιάν στο έργο “Τα τετράδια της Αντζέλ Κουρτιάν” . Στο Θεατρικό έργο, γραμμένο στα ελληνικό, είχαν προστεθεί υπέρτιτλοι στα γαλλικό, ενώ τη διασκευή και τη σκηνοθεσία του έκανε η Χριστίνα Αλεξανιάν από το ομότιτλο βιβλίο. Η παραγωγή του έργου ανήκει στον Πολιτιστικό Οργανισμό Νέας Σμύρνης και στον πρόεδρό του αντιδήμαρχο Βαγγέλη Χατσατουριάν, ο οποίος πίστεψε στο όραμα της Χριστίνας Αλεξανιάν, και το έργο της έγινε η πρώτη παραγωγή του Οργανισμού, η οποία μάλιστα βγαίνει έξω από τα σύνορα.


Πρόκειται για μια συγκλονιστική μαρτυρία που αποδίδει η Ανζέλ Κουρτιάν και αναφέρεται στους διωγμούς που υπέστη ένας ολόκληρος λαός ξεριζωμένος από τη γη του, που έτρεχε να γλιτώσει μακριά από τον πόλεμο, την πείνα και την εξολόθρευση. Μέσα από τα μάτια του παιδιού που ήταν τότε, οι θεατές ξαναζούν την καταστροφή της Σμύρνης, τον γολγοθά του ελληνισμού της Μικρός Ασίας, τις ατέλειωτες πορείες των προσφύγων, τις σφαγές, το φόβο και το θάνατο, αλλά και την ανθρωπιά, την αγάπη και την αλληλεγγύη που αναβλύζουν από τις καρδιές των θυμάτων. Μόνο πολύ αργότερα, στην Ελλάδα, θα εμπιστευτεί στα σχολικά τετράδια των παιδιών της, την πολύτιμη διήγηση-ντοκουμέντο της παραδειγματικής πορείας - που παίρνει σχεδόν ένα χαρακτήρα μύησης - πορείας που θα τις οδηγήσει, με τη μητέρα και τις δυο αδελφές της, από την Προύσα στο Αφιόν Καραχισάρ, τη Μαγνησία και τη Σμύρνη και, στη συνέχεια, στην Κρήτη και στον Πειραιά.


Η Χριστίνα Αλεξανιάν στην αρχή υποδύεται την Σοφία Κουρτιάν και κατόπιν την μικρή σκανδαλιάρα Ανζέλ. Τα παραδοσιακά τραγούδια, ερμηνεύτηκαν από την ωραία φωνή της Μαρίας Σπυριδωνίδου ενώ συνταρακτικές εικόνες από τα επίκαιρα της εποχής περιβάλλουν τηνΧριστίνα Αλεξανιαν επί σκηνής.

H πρώτη παράσταση πραγματοποιήθηκε χάρη στη συμβολή του Θεάτρου Berthelot και όλου του προσωπικού του, με μια ιδιαίτερη μνεία για την Alexie Lorca και τον Herman Deticayan αλλά και τη συμβολή επίσης της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού με πρόεδρο την Σέτα Θεοδωρίδη που ακούραστη συνέβαλλε στην πραγματοποίηση της παράστασης.
 
 
Η δεύτερη παράσταση πραγματοποιηθηκε με την πολύτιμη αρωγή του Οργανισμού Αρμενικής Διασποράς Homenetmen France και του προέδρου Aram Sisserian.

Επόμενη παράσταση θα δοθεί στην Λάρνακα στην Κύπρο την Παρασκευή 10 Μαίου που διοργανώνουν οι Φίλοι της Θεραπευτικής κοινότητας “Αγία Σκέπη”.Θα ακολουθήσει παράσταση που θα δοθεί δωρεάν στο Δρομοκαίτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο για το προσωπικό και τους τροφίμους, την 1η Ιουνίου.

Με Γιάννη Τσιμιτσέλη, Κατερίνα Γερονικολού και Μαριέλλα Σαββίδου
Η Χριστίνα Αλεξανιάν με τους Aram Sisserian (δεξιά) και από την άλλη Hratch Sisserian και Βαρκτές Μαχτεσιάν





ΠΑΡΑΓΩΓΗ: πολιτιστικός&αθλητικός οργανισμός Δήμου Νέας Σμύρνης

Τραγουδι: Μαρια Σπυριδωνίδου

Βοηθος σκηνοθέτη: Κώστας Καρασαββίδης

Μετάφραση στα γαλλικά:Λουκάς Αρβανιτιδης

Φωτογραφίες; Δημήτρης Καλογερής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr