Οι σχεδιαστές απειλούνται από την τεχνητή νοημοσύνη
Ο επικεφαλής εξωτερικής σχεδίασης της Skoda αναγνωρίζει τις εντυπωσιακές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά προειδοποιεί πως η εξάπλωσή της μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των θέσεων εργασίας στα σχεδιαστικά τμήματα των αυτοκινητοβιομηχανιών.
Αυτό επισημαίνει ο Karl Neuhold, επικεφαλής εξωτερικής σχεδίασης της Skoda, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ολλανδικό Autoweek παραδέχθηκε πως ακόμα και ο ίδιος έχει εντυπωσιαστεί από την ταχύτητα και την ποιότητα των αποτελεσμάτων που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη.
Σύμφωνα με τον σχεδιαστή της Skoda, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του μέλλοντος της αυτοκινητικής σχεδίασης και οι επαγγελματίες του χώρου θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Η γνώση των ψηφιακών εργαλείων αποκτά αντίστοιχη σημασία με τις παραδοσιακές σχεδιαστικές δεξιότητες, επιτρέποντας στους δημιουργούς να εξερευνούν περισσότερες ιδέες σε σημαντικά μικρότερο χρόνο.

Ωστόσο, αυτή ακριβώς η αύξηση της παραγωγικότητας δημιουργεί και τη μεγαλύτερη απειλή. Ο Neuhold αναγνωρίζει πως οι σχεδιαστικές ομάδες θα μπορούν πλέον να ολοκληρώνουν τον ίδιο όγκο εργασίας με λιγότερους ανθρώπους, περιορίζοντας ενδεχομένως τις νέες προσλήψεις και δυσκολεύοντας την είσοδο νέων σχεδιαστών στον κλάδο.
Παρά τις εξελίξεις, πάντως, ο ίδιος εξακολουθεί να θεωρεί καθοριστική την ανθρώπινη δημιουργικότητα. Μάλιστα, συμβουλεύει τους νέους σχεδιαστές να παρουσιάζουν χειροποίητα σκίτσα όταν διεκδικούν μια θέση εργασίας, καθώς αυτά επιτρέπουν στους υπεύθυνους των σχεδιαστικών τμημάτων να αξιολογήσουν καλύτερα το προσωπικό ταλέντο και την ικανότητά τους να δημιουργούν πρωτότυπες ιδέες.
Την ίδια στιγμή, εταιρείες όπως η General Motors αξιοποιούν ήδη συστήματα AI που μετατρέπουν απλά σκίτσα σε τρισδιάστατες απεικονίσεις, ενώ χρησιμοποιούν την τεχνολογία ακόμα και για την εικονική αξιολόγηση της αεροδυναμικής των οχημάτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr