Kalas Group: Το αλάτι που κλείνει τα «100» – Από βιοτεχνία στο Κουκάκι, leader της αγοράς
30.04.2021
10:03
Το brand - διαβατήριο, οι ζημιές, τα «αντίμετρα», οι νέες συμφωνίες και η ευκαιρία της πανδημίας για τον Mανώλη Kαλαμαράκη
Εκατό χρόνια παρά ένα γράφει φέτος η «ταυτότητα» της εταιρείας Κάλας. Μιας από τις ελάχιστες στον κόσμο που έχουν πετύχει να ταυτιστούν σε τέτοιο βαθμό με το βασικό προϊόν τους, που στην προκειμένη περίπτωση, είναι, φυσικά, το αλάτι.
Η αφετηρία της βρίσκεται στο 1922. Σε εκείνη την στιγματισμένη λόγω της Μικρασιατικής καταστροφής χρονιά, ο Eμμανουήλ Kαλαμαράκης έστησε την πρώτη βιοτεχνία επεξεργασίας άλατος στο Kουκάκι, παράγοντας παράλληλα τα απορρυπαντικά «Σαπόλ» και «Kρινόλ», αλλά και ποτάσα.
Όταν τα ηνία της επιχείρησης πέρασαν, το 1948, στον γιο του Kωνσταντίνο, έγινε το μεγάλο βήμα, καθώς ήταν εκείνος που είχε την ιδέα να βάλει το αλάτι Kάλας σε μπουκάλι, θέτοντας έτσι τις βάσεις για το χτίσιμο ενός από τα πλέον αναγνωρίσιμα ελληνικά brands. Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι το 1963 η Kάλας ήταν η πρώτη που παρήγαγε ιωδιωμένο αλάτι, σε συνεργασία με τη Unisef και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της ιωδιοπενίας στη χώρα μας.
Λίγο αργότερα, το 1970 κατασκευάστηκε η παραγωγική μονάδα στο Μεσολόγγι, ενώ η Κάλας κυκλοφόρησε στην αγορά το αλάτι Ήρα σε διάφανο σακουλάκι.
Η αφετηρία της βρίσκεται στο 1922. Σε εκείνη την στιγματισμένη λόγω της Μικρασιατικής καταστροφής χρονιά, ο Eμμανουήλ Kαλαμαράκης έστησε την πρώτη βιοτεχνία επεξεργασίας άλατος στο Kουκάκι, παράγοντας παράλληλα τα απορρυπαντικά «Σαπόλ» και «Kρινόλ», αλλά και ποτάσα.
Όταν τα ηνία της επιχείρησης πέρασαν, το 1948, στον γιο του Kωνσταντίνο, έγινε το μεγάλο βήμα, καθώς ήταν εκείνος που είχε την ιδέα να βάλει το αλάτι Kάλας σε μπουκάλι, θέτοντας έτσι τις βάσεις για το χτίσιμο ενός από τα πλέον αναγνωρίσιμα ελληνικά brands. Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι το 1963 η Kάλας ήταν η πρώτη που παρήγαγε ιωδιωμένο αλάτι, σε συνεργασία με τη Unisef και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της ιωδιοπενίας στη χώρα μας.
Λίγο αργότερα, το 1970 κατασκευάστηκε η παραγωγική μονάδα στο Μεσολόγγι, ενώ η Κάλας κυκλοφόρησε στην αγορά το αλάτι Ήρα σε διάφανο σακουλάκι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr