PROTOTHEMA

Ζωή

Επιλογή Κατηγορίας

Έρευνα της ΚΑΠΑ Research

Οι Έλληνες κόβουν το τσιγάρο: Μείωση ρεκόρ των καπνιστών την τελευταία πενταετία

Οι Έλληνες κόβουν το τσιγάρο: Μείωση ρεκόρ των καπνιστών την τελευταία πενταετία

Το 27,1% του πληθυσμού δηλώνει σήμερα ότι καπνίζει έναντι του 36,7% που είχε καταγραφεί στην αντίστοιχη έρευνα το 2012

Μείωση ρεκόρ των καπνιστών τα τελευταία πέντε χρόνια καταγράφει πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017 από την εταιρεία ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσίασε στα Τρίκαλα ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και επικεφαλής των δράσεων SmokeFreeGreece, το 27,1% του πληθυσμού δηλώνει σήμερα ότι καπνίζει έναντι του 36,7% που είχε καταγραφεί στην αντίστοιχη έρευνα της ΚΑΠΑ Research το 2012.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα, οι Έλληνες τάσσονται κατά του καπνίσματος και σε ποσοστό 88,1% δηλώνουν ότι θεωρούν ως εθνικό στόχο τη μείωσή του.

Η έρευνα εστίασε ιδιαίτερα στο θέμα της νομοθεσίας για το παθητικό κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, με το 83,8% να χαρακτηρίζει σαν πολιτισμική υποβάθμιση τη μη εφαρμογή του νόμου και το 76,1% των Ελλήνων να δηλώνουν θυμωμένοι για το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί την μοναδική χώρα της ΕΕ η οποία επιτρέπει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, εκθέτοντας τους πολίτες της σε παθητικό κάπνισμα.

Σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο της έρευνας που διεξήχθη σε 13 περιφέρειες της χώρας, το 96,6% των ερωτηθέντων έχουν βρεθεί τον τελευταίο χρόνο σε κλειστό δημόσιο χώρο μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου και το γεγονός αυτό προκαλεί θυμό στο 74,2% του δείγματος της έρευνας.

Σε ποσοστό 93%, οι Έλληνες πιστεύουν ότι η πολιτεία δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την τήρηση του νόμου και εκτιμούν ότι μεταξύ των δημόσιων χώρων που δεν εφαρμόζεται η απαγόρευση του καπνίσματος είναι τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης (93,9%), οι δημόσιες υπηρεσίες (58,3%), οι χώροι του Κοινοβουλίου (54,8%), τα σχολεία (45,3%) και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις (37,5%).

Αντίστοιχα, ευθύνη και στις δημοτικές αρχές δίνουν οι Έλληνες, με το 85,2% να δηλώνει ότι ο δήμαρχος και οι αρχές της περιοχής τους δε συνέβαλαν στην τήρηση του νόμου για πρόληψη του παθητικού καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.


Λιγότεροι οι καπνιστές και στην Ευρώπη

Η πτώση αυτή, των 9,6 ποσοστίαιων μονάδων σε μία πενταετία, αποτελεί ρεκόρ μείωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οπωσδήποτε καταγράφει τον μικρότερο μέχρι σήμερα επιπολασμό του καπνίσματος στον ελληνικό πληθυσμό, σημειώνει ο καθηγητής κ.Μπεχράκης.

Σε αντίστοιχες έρευνες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα ποσοστά των καπνιστών ήταν 37,9% για το 2009 και 32,5% για το 2014, αποδεικνύοντας μια σταθερή τάση μείωσης των καπνιστών από το 2009 έως και σήμερα. Στις ίδιες έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η μείωση κατά 33,3% του καπνίσματος στις νεαρές ηλικίες, από 16-24 ετών.

Παράλληλα, καταγράφεται μείωση και στην ετήσια κατανάλωση τσιγάρων κατά 49% στο διάστημα 2007-2016.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Βλακειες14/01/201820:35

Ακουω εναν καραγκιοζη καθηγητη ιατρικης να λεει οτι η μειωση των καπνιστων προηλθε απο την συστηματικη αντικαπνιστικη εκστρατεια στα σχολεια, και πεθαινω στα γελια!!! Ο μοναδικος λογος που οι καπνιστες μειωθηκαν τοσο πολυ ειναι λογω της τιμης των τσιγαρων. Δεν υπαρχουν λεφτα για τσιγαρα, πολυ απλα. Με τεσσερα ευρω το πακετο κοντα οι περισσοτεροι θα ηθελαν εξι με οκτω ευρω την μερα, δηλαδη το μισομηνιατικο για τσιγαρα!. Ετσι πολλοι το γυρισαν στο ατμισμα που ακομα ειναι φθηνο, αν και προβλεπω οτι αυτο δεν θα κρατησει πολυ ακομα.

Απάντηση
ΝΥ14/01/201810:50

Δυστυχώς οι περισσότεροι ακόμα καπνίζουν. Ποιος να εφαρμόσει τον νόμο? Ο πολάκης? Καταλαβαίνετε γιατι αυτη η χωρα δεν θα σωθεί?

Απάντηση
Κώστας14/01/201801:27

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που εμφανίζονται ότι έκοψαν το τσιγάρο, έγιναν ατμιστές, όπως και εγώ. Δεν το αναφέρουν αυτό. Μετά από 35 χρόνια καπνιστής έγινα ατμιστής και άλλαξε η ζωή μου. Ευελπιστώ να κόψω και αυτό.

Απάντηση
Μπάμπης13/01/201811:32

εγώ πάντως τρώω και πίνω τσάμπα,μόλις έρθει ο λογ/σμός λέω του τυπου στείλτον στον απέναντι που μας έχει ντουμανιασει με το τσιγάρο,αλλιώς φώναξε την αστυνομία να δούμε τι ισχύει και έτσι φεύγω χωρίς να πληρώσω φράγκο αφού ο ιδιοκτήτης ξέρεις πως αν έρθει η αστυνομία αυτός θα πληρώσει ένα χιλιάρικο πρόστιμο (συν ότι άλλο βρουν) και εγώ απλα τον λογαριασμό.Σας το συστήνω λοιπόν ανεπιφύλακτα,δεν είναι και λίγο μερα παρά μέρα να τρως να πίνεις και να διασκεδάσεις τζάμπα αρκεί να πηγαίνετε σε μαγαζιά που παραβατουν κ επιτρέπουν το κάπνισμα και να έχετε μαζί σας λεφτά για να πληρώσετε τον λογαριασμό όταν έρθει (αν) η αστυνομία,99.9% όμως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί κατά 99.9% θα σας τα κεράσει ο ιδιοκτήτης προκειμένου να μην έχει μπλεξίματα και πρόστιμα

Απάντηση
Λάμδα13/01/201812:51

Κοινώς είσαι εκβιαστής. Και το καμαρώνεις.

Απάντηση
Roussel13/01/201812:43

Μελετημενο σε βρισκω!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία