Σκηνές τρόμου στη Χιλή από τα 8,3 Ρίχτερ

Σκηνές τρόμου στη Χιλή από τα 8,3 Ρίχτερ

Πέντε νεκροί προς το παρόν, φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί - Τουλάχιστον 15 οι τραυματίες - Προειδοποίηση για τσουνάμι ως την Αυστραλία και την Ιαπωνία - Ένα εκατομμύριο πολίτες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους - «Κλείνουν» παραλίες στην Καλιφόρνια, λόγω των κυμάτων - Σπίτια και δημόσια κτήρια κατέρρευσαν στην πόλη Ιλαπέλ, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο

Σκηνές τρόμου στη Χιλή από τα 8,3 Ρίχτερ
Πέντε νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε λίγο πριν από τις 02.00 (ώρα Ελλάδος) την πρωτεύουσα Σαντιάγκο της Χιλής. Το επίκεντρο του σεισμού, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS), ήταν στη θαλάσσια περιοχή έξω από τη Χιλή κοντά στην πόλη Ιλαπέλ, 280 χλμ, βόρεια της πρωτεύουσας και είχε εστιακό βάθος 12,6 χιλιομέτρων.

Ένα από τα θύματα είναι μία 26χρονη κοπέλα, η οποία έχασε τη ζωή της όταν καταπλακώθηκε από τοίχο, ενώ ένας ακόμη άνθρωπος πέθανε από ανακοπή, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Δείτε βίντεο από την ώρα του σεισμού
Κλείσιμο

 
Από την ένταση του σεισμού υπέστησαν τεράστιες υλικές ζημιές κτήρια και σπίτια, ειδικά στην πόλη Ιλαπέλ, ενώ 15 ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν όπως δήλωσε στα ΜΜΕ ο δήμαρχος της πληγείσας περιοχής. «Ένα άτομο πέθανε όταν ένα τούβλο έπεσε από ένα εστιατόριο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι γυναίκα. Υπάρχουν 12-15 τραυματίες», δήλωσε ο δήμαρχος της Ιλαπέλ, Ντένις Κορτέζ σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, σύμφωνα με την El Comercio, που αναμεταδίδει το Russia Today.

Το βίντεο του Reuters από την ώρα του σεισμού

 
Στο μεταξύ, σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν στην πρωτεύουσα της Χιλής Σαντιάγκο. Κτήρια ταλαντεύτηκαν και οι άνθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι στους δρόμους, όπως άλλωστε κατέγραψαν και οι κάμερες ασφαλείας σε διάφορες περιοχές. Αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε όλη τη χώρα απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Δείτε στο βίντεο του CNN Χιλής, τα πρώτα πλάνα από το σφοδρό χτύπημα του «Εγκέλαδου»:


Nωρίτερα η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπασελέτ, η οποία πρόκειται να μεταβεί στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, είχε κάνει λόγο για τρεις νεκρούς. «Για άλλη μία φορά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα ακόμη σφοδρό πλήγμα της φύσης...», δήλωσε η πρόεδρος σε τηλεοπτικό της διάγγελμα.



Από τη στιγμή που σημειώθηκε ο σεισμός των 8,3 Ρίχτερ, έχουν καταγραφεί 11 μετασεισμοί, άνω των 5,5 Ρίχτερ, με μεγαλύτερο τα 7 Ρίχτερ, στις 20:18 τοπική ώρα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό EMSC.

Βίντεο από εμπορικό κέντρο, αμέσως μετά τα 8,3 Ρίχτερ - Ο κόσμος προσπαθεί να βγει έξω τρομοκρατημένος




Ο σεισμός ήταν ο σφοδρότερος που σημειώνεται την τελευταία πενταετία στη χώρα, προκάλεσε πλημμύρες σε παραθαλάσσιες πόλεις και πανικό στους κατοίκους που βγήκαν στους δρόμους, ενώ εκδόθηκε και προειδοποίηση για τσουνάμι για περιοχές της Νότιας Αμερικής αλλά και μέχρι την Χαβάη, την Καλιφόρνια και την Γαλλική Πολυνησία. Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στο Μπουένος Άιρες, την πρωτεύουσα της Αργεντινής στην ανατολική ακτή της Νότιας Αμερικής. Η πολιτεία της Καλιφόρνια ανακοίνωσε πως οι παραλίες στην κομητεία Όραντζ θα παραμείνουν κλειστές την Πέμπτη λόγω των υψηλών κυμάτων.

Σχεδόν δέκα ώρες μετά το σεισμό, ήρθη η προειδοποίηση για τσουνάμι στη Χιλή: «Η προειδοποίηση για τσουνάμι αίρεται για όλη την επικράτεια», ανέφερε σε μήνυμα στο twitter η κρατική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων.






Τα πρώτα κύματα που προκάλεσε ο σεισμός έχουν εισβάλλει στην πόλη Κονκόν, ενώ αναφορές κάνουν λόγο για κύματα ύψους 4,5 μέτρων στην πόλη Κοκίμπο. Στην πόλη Ιλαπέλ, που απέχει περίπου 46 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση.



Η Χιλή είναι μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές στον πλανήτη. Τον Φεβρουάριο του 2010, σεισμός 8,8 βαθμών σημειώθηκε στη χώρα προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 500 ανθρώπων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο τωρινός σεισμός, αν και ομολογουμένως εξαιρετικά ισχυρός, εν τούτοις ήταν κατά 5,6 φορές λιγότερο ισχυρός από τον σεισμό του 2010, κάτι που έχει να κάνει σαφώς και με το επίκεντρο. 

Ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη είχε επίκεντρο στη Χιλή, κόστισε τη ζωή σε 5.000 ανθρώπους και μετρήθηκε 9,5 Ρίχτερ το 1960.



 






















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης