Προσοχή στις online «ρομαντικές» απειλές

Προσοχή στις online «ρομαντικές» απειλές

Yποπτες θα πρέπει να θεωρούνται οι διαφημίσεις για ηλεκτρονικές κάρτες, ανθοπωλεία, κοσμηματοπωλεία και άλλα είδη δώρων και θα πρέπει να ελέγχονται για ενδεχόμενες απάτες από άγνωστες πηγές που έχουν ως στόχο να υποκλέψουν στοιχεία πιστωτικών καρτών

Προσοχή στις online «ρομαντικές» απειλές
Κάθε χρόνο, με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Βαλεντίνου, εμφανίζονται διαδικτυακές απάτες που απειλούν τους χρήστες. Οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται το κλίμα της ημέρας για τη διάδοση κακόβουλου λογισμικού μέσω links με θέμα τον έρωτα στα social media kai το διαδίκτυο πλημμυρίζει από πλαστές κάρτες δώρων και ψεύτικες ευχετήριες κάρτες. Σε αυτό το πλαίσιο, η ESET επισημαίνει την ανάγκη οι χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την περίοδο αυτή, και δίνει χρήσιμες συμβουλές για την ασφάλειά τους. 

Yποπτες θα πρέπει να θεωρούνται οι διαφημίσεις που λαμβάνονται για ηλεκτρονικές κάρτες, ανθοπωλεία, κοσμηματοπωλεία και άλλα είδη δώρων και θα πρέπει να ελέγχονται για ενδεχόμενες απάτες από άγνωστες πηγές που έχουν ως στόχο να εκμεταλλευτούν την ανάγκη των χρηστών να στείλουν ένα δώρο αγάπης και να υποκλέψουν τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών τους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνετε σε απάτες μέσω email, οι οποίες εμφανίζονται να έχουν σταλεί από το έτερον ήμισυ και κατευθύνουν το χρήστη σε υποτιθέμενες ευχετήριες κάρτες, τραγούδια, βίντεο ή φωτογραφίες με στόχο να εκτελέσουν κακόβουλο κώδικα ή να υποκλέψουν στοιχεία.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν παραβιασμένους λογαριασμούς χρηστών για να προσεγγίσουν ανυποψίαστα θύματα μέσω των social media. Ο Stephen Cobb, Security Evangelist της ESET εξηγεί πως λειτουργεί μία τέτοια απάτη: «Αρχικά γίνεται η συνάντηση με ένα πρόσωπο σε ένα site γνωριμιών. Αφού ακολουθήσει ανταλλαγή μερικών emails φαίνεται ότι τα δύο άτομα έχουν γνωριστεί τόσο καλά, που πραγματικά το θύμα νιώθει ότι υπάρχει μεταξύ τους χημεία. Ξαφνικά το άλλο άτομο προφασίζεται ότι χρειάζεται χρήματα για επείγουσα εγχείρηση τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται εκτός της πόλης που μένει για κάποια δουλειά. Ζητάει επομένως από το θύμα να του μεταφέρει στο λογαριασμό του ένα χρηματικό ποσό». Το παράδοξο είναι ότι αυτές οι επιθέσεις έχουν πολλές επιτυχίες, καθώς ο εγκληματίας έχει στοχεύσει θύματα τα οποία έχουν εμπειρία από μεταφορές ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς και διαθέτουν χρήματα στο λογαριασμό τους. 

Κλείσιμο
Παρά τις απειλές αυτές, η ESET εμφανίζεται καθησυχαστική σχετικά με το πώς μπορούν να προστατευθούν οι χρήστες, καθώς παρά τον υψηλό κίνδυνο που έχουν ειδικά όσο πλησιάζει η γιορτή, τα μέτρα προστασίας είναι πολύ απλά: φιλτράρισμα του email, προσεκτικά ρυθμισμένο προσωπικό firewall και φυσικά, μία καλή δόση κοινής λογικής. Επίσης, ο χρήστης θα πρέπει να εμπιστεύεται γνωστές και νόμιμες υπηρεσίες online dating και να προτιμά να γνωρίζει το άλλο άτομο από κοντά προτού προχωρήσει σε ενέργειες όπως δανεισμό χρημάτων, ώστε να διαπιστώσει ότι πρόκειται για πραγματικό πρόσωπο, το οποίο είναι αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι. Αν λοιπόν ο χρήστης ζητήσει να συναντήσει από κοντά το άλλο πρόσωπο και αυτό δεν εμφανιστεί ξανά online, τότε μπορεί μία αγάπη να έγινε άφαντη, τα χρήματα και η ταυτότητα του χρήστη όμως δεν θα έχουν εξαφανιστεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης