Ύποπτη για φοροδιαφυγή-«μαμούθ» η Αpple

Ύποπτη για φοροδιαφυγή-«μαμούθ» η Αpple

Καταθέτει ο Τιμ Κουκ

Ύποπτη για φοροδιαφυγή-«μαμούθ» η Αpple
Απέφυγε να καταβάλει φόρους 74 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χρησιμοποίησε «παραθυράκια» και γλίστρισε από τη δαγκάνα του νόμου χάρη στις θυγατρικές της εταιρείες… Αυτές τις κατηγορίες, τουλάχιστον, επιρρίπτει το Κογκρέσο στον κολοσσό της τεχνολογίας, Apple.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ήταν γνωστό ότι ο αμερικανικός κολοσσός εκμεταλλευόταν κάθε νομικό μονοπάτι, ώστε να απαλλαγεί από την καταβολή φορολογίας, ωστόσο κανείς δε γνώριζε ότι τα μεγέθη φοροδιαφυγής θα έφταναν τα 74 δισ. δολάρια.

Βάσει της 40σέλιδης έκθεσης της μόνιμης υποεπιτροπής της Γερουσίας για έρευνες, και όπως δήλωσε ο γερουσιαστής Καρλ Λιβάιν του Δημοκρατικού Κόμματος, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής: «Η Apple αναζητούσε το Άγιο Δισκοπότηρο της φοροδιαφυγής. Δημιούργησε εξωχώριες (offshore) εταιρείες που κατείχαν δεκάδες δισ. δολαρίων, ενώ υποστήριζε ότι δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι πουθενά».

Κλείσιμο
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τιμ Κουκ, ο οποίος αναμένεται να καταθέσει σήμερα ενώπιον της Γερουσίας, πρόκειται να υποστηρίξει πως η Apple καταβάλει τις υψηλότερες πληρωμές σε εταιρικούς φόρους στις ΗΠΑ και θα αρνηθεί ότι χρησιμοποίησε φορολογικά τεχνάσματα, για να μειώσει τις πληρωμές φόρων.

«Η Apple βλέπει θετικά την αντικειμενική έρευνα των φορολογικών κανόνων, οι οποίοι δε συμβαδίζουν με τη ψηφιακή εποχή και τις ραγδαίες αλλαγές της παγκόσμιας οικονομίας» πρόκειται να δηλώσει ο Κουκ.

Ωστόσο, η Επιτροπή αναφέρει ότι η εταιρεία έκανε χρήση μη φορολογικών κατοίκων - θυγατρικών της Apple στην Ιρλανδία, όπως η Apple Sales International (ASI) και η Apple Operations International (AOI), που δεν πλήρωναν φόρους για πωλήσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Δουβλίνου βγάζει την…ουρά της απ' έξω, δηλώνοντας πως η υπόθεση δεν αφορά στο φορολογικό σύστημα της χώρας και ότι άλλοι πρέπει να την επιλύσουν.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης