Απειλεί ο Ερντογάν: Μην κάνετε το λάθος βήμα σε Κύπρο και Αιγαίο

Απειλεί ο Ερντογάν: Μην κάνετε το λάθος βήμα σε Κύπρο και Αιγαίο

Όταν δεν κάνουν πίσω, ο στρατός μας θα κάνει το καθήκον του, είπε αναφορικά με το επεισόδιο στα Ίμια - «Προειδοποιούμε αυτούς που ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην κάνουν το λάθος βήμα», δήλωσε

Απειλεί ο Ερντογάν: Μην κάνετε το λάθος βήμα σε Κύπρο και Αιγαίο
Ξεκάθαρη απειλή προς την ελληνική πλευρά απηύθυνε την Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν
, λίγες ώρες μετά το επεισόδιο στα
Ίμια

Κλείσιμο
«Προειδοποιούμε αυτούς που ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην κάνουν το λάθος βήμα
», δήλωσε ο πρόεδρος της
Τουρκίας σε εκδήλωση του κόμματός του στην Άγκυρα. 

Απευθυνόμενος σε βουλευτές και στελέχη του AKP, ο κύριος Ερντογάν πανηγύριζε για την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας κατά των Κούρδων στην Συρία, όταν είπε: «Να μην νομίζουν ότι δεν προσέχουμε (παρατηρούμε) τις κινήσεις για την αναζήτηση αερίου ανοιχτά της Κύπρου και τις κινήσεις στο Αιγαίο με τις βραχονησίδες. Εμείς προειδοποιούμε όσους κάνουν το λάθος βήμα στην Κύπρο και το Αιγαίο, να μην ξεπερνούν τα όρια».

Για τις ΗΠΑ
Στην συνέχεια της ομιλίας του, που είναι σε εξέλιξη, επιτέθηκε και στις ΗΠΑ με αφορμή την απόφαση παροχής οικονομικής βοήθειας στην PYD (Κούρδους). Η απόφαση αυτή του στρατηγικού μας εταίρου, είπε ο κ. Ερντογάν, θα επηρεάσει και την δική μας απόφαση και συνέχισε: «Μάς ζητάνε να παραδοθούμε στους τρομοκράτες. Το ΝΑΤΟ δεν είναι ίσο με τις ΗΠΑ. Στο ΝΑΤΟ κάθε χώρα είναι ίση με τις ΗΠΑ».

«Η παροχή χρηματοδοτικής στήριξης και όπλων στο PYD θα επηρεάσει τις αποφάσεις που λαμβάνουμε και θα λάβουμε», προειδοποιεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος προσθέτει τα εξής: «Εφόσον είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, όπως τηρεί τους κανόνες του ΝΑΤΟ η Τουρκία το ίδιο πρέπει να πράξουν και οι ΗΠΑ». Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρεται και σε πρόσφατες δηλώσεις Αμερικανικών στρατιωτικών παραγόντων που κάνουν λόγο για δικαίωμα σε αυτοάμυνα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, και τονίζει το εξής: «Είναι ολοφάνερο ότι δεν έχουν δεχθεί ποτέ οθωμανικό χαστούκι».

Για την Κύπρο
«Να μην σχηματιστεί η λανθασμένη εντύπωση ότι οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σχετικά με την εξερεύνηση του φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου και της βραχονησίδες του Αιγαίου διαφεύγουν της προσοχής μας. Προειδοποιούμε από αυτό το βήμα όσους υπερβαίνουν τα όρια τους σε Κύπρο και Αιγαίο για να μην κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς. Εμείς δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την αντίληψη (στάση) μας ως κράτος και να πούμε "ορίστε". Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό (κατανοητό)».

Στη συνέχεια, ο κ. Ερντογάν προσθέτει τα εξής: «Αυτήν την ώρα, οι μονάδες ασφαλείας μας, οι οποίες έχουν λάβει την εντολή για την λήψη όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών όταν χρειαστεί, παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή. Συνιστούμε στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα ανοιχτά της Κύπρου, να μην υπερβούν τα όρια τους, στηριζόμενες στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι χειρονομίες (απειλές) αυτών τερματίζονται όταν βλέπουν τον δικό μας στρατό, τα σκάφη μας και τα αεροπλάνα μας».

Για το επεισόδιο στα Ίμια
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, μιλώντας, έξω, σε δημοσιογράφους, ο Ερντογάν είπε: «Αυτοί οι Έλληνες εξεπλάγησαν και πάλι. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει με τα πήγαινε-έλα της ελληνικής πλευράς στα Ίμια. Εμείς από την αρχή είπαμε στην ελληνική πλευρά "Μην κάνετε αυτού του είδους τα πράγματα. Θέτετε και εμάς σε κίνδυνο. Ας αφήσουμε τα dogfight στον αέρα, ας τα αφήσουμε και στη θάλασσα". Όταν δεν τα αφήνουν αυτά, ο στρατός μας θα κάνει το καθήκον του Πάλι, χτες τη νύχτα, συνέβη κάτι παρόμοιο. Παρ' όλα αυτά, όλα έληξαν χωρίς κάτι ανησυχητικό».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης