Άδωνις σε Καμμένο: Τι έλεγες 21 λεπτά με τον ισοβίτη; Μήπως τον εκβιάζατε;

Άδωνις σε Καμμένο: Τι έλεγες 21 λεπτά με τον ισοβίτη; Μήπως τον εκβιάζατε;

Καμμένος: Μιλούσα για λόγους εθνικής ασφαλείας - Άδωνις: Είστε σπείρα! Με ποια ιδιότητα μιλήσατε 12 φορές στο τηλέφωνο με τον κ. Γιαννουσάκη; Μήπως εσείς λέγατε στον Χριστοφορίδη να μεταφέρει στον ισοβίτη ότι πρέπει «να ενοχοποιηθεί ο Μαρινάκης και μέσω αυτού ο Μητσοτάκης για να μείνει ο Τσίπρας 10 χρόνια στην εξουσία;» - Καμμένος: Δεν υιοθετούμε όσα λέει ένας ισοβίτης αλλά δεν θα τα διερευνήσουμε;

Άδωνις σε Καμμένο: Τι έλεγες 21 λεπτά με τον ισοβίτη; Μήπως τον εκβιάζατε;
Σειρά ερωτημάτων προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο
, για το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη για την υπόθεση του Noor-1, που εντοπίστηκε με 2,1 τόνους ηρωίνης στα αμπάρια του, έθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ,
Άδωνις Γεωργιάδης.

Κλείσιμο
Θέτοντας ζήτημα παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, ο κ. Γεωργιάδης ρώτησε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας «τι έλεγε επί 21 λεπτά στις τηλεφωνικές του συνομιλίες με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη», ενώ ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι πρόκειται είναι μια υπόθεση που αφορά στην εθνική ασφάλεια και γι' αυτό μίλησε με τον Γιαννουσάκη.

Άδωνις: «21 ολόκληρα λεπτά σε 12 τηλεφωνικές συνομιλίες τι ακριβώς είπατε;»

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε: «Εδώ δεν μιλάμε για το Noor-1, ό,τι έχετε να πείτε, θα τα πείτε στον ανακριτή και στον εισαγγελέα. Αν η ελληνική Δικαιοσύνη αποφασίσει ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ένοχος εμπορίας ναρκωτικών, να σαπίσει στη φυλακή».

«Κύριε υπουργέ, από τις τηλεφωνικές κλήσεις της Cosmote, που δημοσιεύθηκαν νομίμως, προκύπτει ότι ο κ. Καμμένος συνομίλησε 21 λεπτά με τον Γιαννουσάκη. Αφού για να του πείτε αυτά που είπε ο κ. Κοντονής χρειάζεστε 16 δευτερόλεπτα, 21 ολόκληρα λεπτά σε 12 τηλεφωνικές συνομιλίες τι ακριβώς είπατε;» ρώτησε ο κ. Γεωργιάδης.

Και συνέχισε: «Να μας πείτε αν πριν ή μετά τις συνομιλίες με τον κ. Γιαννουσάκη συνομιλήσατε με τον αξιωματικό του Λιμενικού κ. Χριστοφορίδη. Με ποια ιδιότητα συνομιλούσατε με τον κ. Γιαννουσάκη; Τι ακριβώς είπατε με τον κ. Γιαννουσάκη; Γνωρίζετε τον αξιωματικό του Λιμενικού κ. Χριστοφορίδη;».

«Από το έδρανο εκείνο μετά πάθους υπερασπιζόσασταν τον Ιβάν Σαββίδη, όταν του διαγράφατε τα πρόστιμα της ΣΕΚΑΠ» είπε ακόμη ο αντιπρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Καμμένος: «Είναι μια υπόθεση που αφορά την εθνική ασφάλεια και την ιδιότητά μου ως υπουργού Εθνικής Άμυνας»

Απαντώντας, ο Πάνος Καμμένος σημείωσε: «Από τις εταιρείες του κ. Μαρινάκη υπάρχουν εμβάσματα προς τις εταιρείες συμφερόντων του ισοβίτη Γιαννουσάκη. Υπάρχει σύλληψη του διευθυντή του κ. Μαρινάκη, του κ. Συντυχάκη, στο "Ελ.Βενιζέλος" με 622.000 ευρώ
Αυτός είναι λοιπόν ο επιχειρηματίας που έρχεται σήμερα να υπερασπιστεί ο αντιπρόεδρος της ΝΔ».

Και συνέχισε: «Η υπόθεση Noor-1 δεν είναι απλή υπόθεση ναρκωτικών. Είναι μια υπόθεση που αφορά την εθνική ασφάλεια και την ιδιότητά μου ως υπουργού Εθνικής Άμυνας. Η υπόθεση αυτή βγήκε στον αέρα μετά τις εφόδους της οικονομικής αστυνομίας στις επιχειρήσεις του κ. Μαρινάκη. Όπως είπαν στις επιχειρήσεις του κ. Μαρινάκη, αυτά τα τιμολόγια ήταν για εξυπηρέτηση κάποιων υποχρεώσεων».

Ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ακόμη στην απάντησή του ότι «ένας από αυτούς που παίρνουν χρήματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι ο καταδικασμένος για την υπόθεση Αιμίλιος Κοτσώνης. Είναι ο άνθρωπος που ήταν αφεντικό του κ. Κουρτάκη στην εφημερίδα Μετρόραμα. Ο κ. Κουρτάκης είναι εκείνος που είπε ότι ο γιος μου είναι συνεργάτης της Πόλας Ρούπα και καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμηση».

«Εδώ έχουμε ξεκάθαρα μια υποστήριξη ενός υπόπτου που ο κ. Γιαννουσάκης, που ζήτησε από εμένα να καταθέσει, έχει καταγγείλει. Εκτός από εμένα, οι καταγγελίες αυτές έχουν γίνει στην εκπομπή του κ. Θωμαΐδη, "Δίκη". Εκεί έχει αναφερθεί η εμπλοκή, η πιθανή εμπλοκή του κ. Μαρινάκη στην υπόθεση του Noor-1» υποστήριξε ο κ. Καμμένος.

Και πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ: «Τα ναρκωτικά δεν είναι μόνο ποινικό αδίκημα, δεν είναι μόνο δικαστικό. Είναι πολιτικό, αλλά κυρίως κοινωνικό θέμα. Το ζητούμενο είναι η αποκοπή των τόνων της ηρωίνης και η εξάλειψη των καθαρμάτων που την διακινούν. Είμαι υποχρεωμένος να ακολουθήσω τον νόμο».

«Όταν ο αποδέκτης είναι, εκτός από εφοπλιστής και πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου, τι πρέπει να κάνω;» είπε ακόμη χαρακτηριστικά.

«Με διαβεβαίωσε δικαστής ότι ο πολιτικός όχι μόνο έχει δικαίωμα να επικοινωνήσει με φυλακισμένο πολίτη, αλλά έχει και υποχρέωση. Ο πολιτικός όχι μόνο έχει υποχρέωση σε όλους τους πολίτες, αλλά κυρίως σε εκείνους που έχουν στερηθεί την ελευθερία τους» είπε επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κάνοντας λόγο για τη «μεγαλύτερη υπόθεση ναρκωτικών στην Ευρώπη»

«Πρέπει να δούμε αν κινδυνεύει ένας ισοβίτης που καταγγέλλει το μεγαλύτερο ψάρι. Κι αυτό έπραξα» συνέχισε, υπεραμυνόμενος της επικοινωνίας του με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη. 

«Ο εισαγγελικός λειτουργός φοβόταν για την οικογένειά του. Φοβόταν μήπως είχε την τύχη άλλων επτά ή οκτώ μαρτύρων που εξαφανίστηκαν» είπε ακόμη, ενώ επικαλέστηκε την καταγγελία του Θόδωρου Αγγελόπουλου κατά του εκλιπόντος εκδότη Γρηγόρη Μιχαλόπουλου, τις οποίες ο επιχειρηματίας είχε διαβιβάσει προσωπικά στον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

«Αυτό αφορά εσάς, αλλά και τον κ. Βορίδη, που είναι δικηγόρος του κ. Μαρινάκη. Ναι, μίλησα μαζί του (σ.σ. με τον Γιαννουσάκη). Ναι, ο κ. Μαρινάκης μήνυσε εμένα, μήνυσε τον λιμενικό, τον ισοβίτη όμως γιατί δεν τον μήνυσε;» διερωτήθηκε ο κ. Καμμένος.

Και συμπλήρωσε: «Αναφέρει ο ισοβίτης σε συζήτηση με τον Τριανταφυλλόπουλο για πρώην υπουργό της ΝΔ, που πίεσε για να αλλάξει τις καταθέσεις του. Δεν υιοθετούμε αβασάνιστα όσα λέει ένας ισοβίτης για διακίνηση ηρωίνης. Δεν θα τα διερευνήσουμε όμως; Πάρτε να διαβάσετε τα φύλλα καταθέσεων του Γιαννουσάκη. Από διάλογο που δημοσιεύθηκε μεταξύ του Κουρτάκη και του Βρέντζου, βλέπετε ότι φτάνει στο σημείο να κάνει τον Παναθηναϊκό θυγατρική του Ολυμπιακού. Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε».

Γεωργιάδης: «Δεν απαντήσατε σε κανένα από τα ερωτήματά μου»

Ο κ. Γεωργιάδης επανήλθε στη δευτερολογία του, υπογραμμίζοντας προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Ήταν χλιαρά τα χειροκροτήματα. Αφού φτάσατε να χειροκροτάτε εν χορώ τον κ. Τριανταφυλλόπουλο, που πριν από τρία χρόνια βρίζατε για το βίντεο του Σακελλαρίδη, μπράβο σας».

«Εσείς εδώ κάνατε τη δίκη του κ. Μαρινάκη» προσέθεσε. «Αλλά, συγγνώμη κύριοι συνάδελφοι: Ένα χρόνο πριν, δεν πανηγυρίζατε για τις τηλεοπτικές άδειες; Δηλαδή σε γνώση σας δίνατε μία από τις τηλεοπτικές άδειες σε εμπλεκόμενο για εμπόριο ναρκωτικών και λαθρεμπορία; Και αυτό το λέγατε εξυγίανση του τηλεοπτικού τοπίου;».

Και επέμεινε: «Δεν απαντήσατε σε κανένα από τα ερωτήματά μου. Τι λέγατε με τον κ. Γιαννουσάκη επί 21 λεπτά; Όταν θα ανοίξει ο εισαγγελέας τις τηλεφωνικές σας γραμμές, εάν έχετε πάρει τηλέφωνο τον κ. Χριστοφορίδη, τον ειδικό ανακριτικό υπάλληλο που φαίνεται να εκβιάζει τον κ. Γιαννουσάκη και να του λέει να ενοχοποιήσει τον κ. Μαρινάκη, λέγοντάς του ότι τώρα είναι η ευκαιρία να κάνει έναν εχθρό».

«Τον ξέρετε τον κ. Χριστοφορίδη; Έχετε μιλήσει με τον κ. Χριστοφορίδη; "Με νοιάζει να ενοχοποιηθεί ο Μαρινάκης και μέσω αυτού ο Μητσοτάκης για να μείνει ο Τσίπρας δέκα χρόνια στην εξουσία": Αυτά έλεγε ο κ. Χριστοφορίδης στον κ. Γιαννουσάκη. Τον γνωρίζετε εσείς τον κ. Χριστοφορίδη; Μήπως εσείς λέγατε στον κ, Χριστοφορίδη να μεταφέρει αυτά που έλεγε στον κ. Γιαννουσάκη;» επέμεινε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Και συνέχισε: «Ο κ. Τσίπρας, όταν έβλεπε τον κ. Μαρινάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, έβλεπε έναν έμπορο ναρκωτικών; Εμπόρους ναρκωτικών βλέπει ο κ. Τσίπρας στο Μαξίμου;».

«Τι του λέγατε 12 φορές του ισοβίτη Γιαννουσάκη στο τηλέφωνο;» ρώτησε και εν συνεχεία επιτέθηκε στον Πάνο Καμμένο: «Τέτοιος ψεύτης και υποκριτής είσαι (σ.σ. η φράση εν συνεχεία διαγράφηκε από τα πρακτικά). Όπου σε συμφέρει. Ο κ. Τσίπρας γνώριζε ή δεν γνώριζε; Κι αν γνώριζε, γιατί συνάντησε τον κ. Μαρινάκη;».

«Εάν είναι τρεις που εμπλέκονται σε μια ομάδα, τότε είναι σπείρα. Τι λέγατε 22 λεπτά με τον κ. Γιαννουσάκη στο κινητό;» ξαναρώτησε ο κ. Γεωργιάδης, επιμένοντας επίσης εάν το γνώριζε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πώς ο καταδικασμένος για εμπόριο ναρκωτικών, σας έστελνε μήνυμα στο κινητό: "Δεν έχει έρθει ακόμη ο εισαγγελέας;". Με ποιανού εντολή πήγε ο εισαγγελέας 12 η ώρα τα μεσάνυχτα στη φυλακή; Θα καταθέσετε στη Βουλή το άνοιγμα των τηλεφωνικών σας λογαριασμών;» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Καμμένος: «Συνομιλίες δικές μου έχετε;»

«Συνομιλίες δικές μου έχετε;» ρώτησε από την πλευρά του ο κ. Καμμένος τον κ. Γεωργιάδη, για να προσθέσει: «Συνομιλίες των βουλευτών της ΝΔ με τον Αιμίλιο Κοτσώνη έχει καταγράψει ο υπερκοριός. Εγώ μιλάω με το δικό μου κινητό και όχι από πακιστανικά τηλέφωνα. Το καθήκον μου είναι να προστατέψω τον μάρτυρα».

Παπαθεοδώρου: Παράγκα, παραπολιτικό και παραδικαστικό κύκλωμα - Κοντονής: Υπερβάλλων ζήλος από τον κ. Καμμένο, έκανε το καθήκον του

«Δεν υιοθετώ ό,τι λέει ένας ισοβίτης. Αυτά θα τα κρίνει η Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση ελέγχεται για την ύπαρξη παραπολιτικού και παραδικαστικού κυκλώματος, που χειραγωγεί με μεθοδεύσεις τη Δικαιοσύνη» ξεκαθάρισε, στο πλαίσιο της δικής του ερώτησης, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου.

«Ο ισοβίτης κάνει τη δουλειά του. Οι υπόλοιποι κάνουν τη δουλειά τους;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Είναι κανονική λειτουργία Δικαιοσύνης να μιλά ο υπουργός Άμυνας και να ανακοινώνει σε ισοβίτη ότι θα δεχθεί επίσκεψη εισαγγελέα» ρώτησε τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Ζήτησε ακόμη να μάθει αν ξέρει τι είπε στο τηλέφωνο με τον ισοβίτη ο κ. Καμμένος και έκανε λόγο για «παράγκα».

Στην επίθεση της αντιπολίτευσης ο υπουργός Δικαιοσύνης είδε... ισπανική υποχώρηση. Στο πλαίσιο αυτό, υπερασπίστηκε τις κινήσεις της κυβέρνησης, λέγοντας ότι ήταν αντίδραση στην καταγγελία του ισοβίτη πως κινδύνευε η ζωή του και ότι ήθελε να δώσει έναν μεγαλύτερο έμπορο ναρκωτικών.

«Ο κ. Καμμένος έκανε το καθήκον του» προσέθεσε, «αν θέλετε μπορείτε να τον κατηγορήσετε για υπερβάλλοντα ζήλο».

«Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με ενημέρωσε και εγώ ενημέρωσα την αρμόδια εισαγγελέα» υποστήριξε και επισήμανε ότι «ήδη διεξάγεται έρευνα και για τις καταγγελίες Γιαννουσάκη και για το ενδεχόμενο να παραβιάστηκε ο κανονισμός της φυλακής».

«Η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει και γιατί άλλαξε τροπάριο ο ισοβίτης» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ανέφερε και τη βαλίτσα 650.000 που έφθασε στη χώρα μας και αναρωτήθηκε πότε ξεκίνησε ο θόρυβος: «... Μερικές μέρες μετά τον έλεγχο της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία του επιχειρηματία. Σε αυτό τον τόπο όλοι ελέγχονται. Η έρευνα θα ολοκληρωθεί. Η Δικαιοσύνη θα καταλήξει σε συμπεράσματα και τότε θα δούμε ποιοι γίνονται όχι βαποράκια ναρκωτικών, αλλά βαποράκια επιχειρηματικών συμφερόντων στον χώρο του Κοινοβουλίου».

«Οι αλυσίδες που δένουν τους ΑΝΕΛ με τους ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πολύ βαριές» απάντησε ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου. «Χρειάζεται τον υπουργό Άμυνας για να κάνει σωστά τη δουλειά της η Δικαιοσύνη» επέμεινε στο βασικό ερώτημα της υπόθεσης. «Είχε ενημερωθεί η διοίκηση των φυλακών;» προσέθεσε. «Με τον ανακριτικό υπάλληλο τον λιμενικό τι έγινε;» έβαλε ένα ακόμη θέμα στο διάλογο με τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Για αγωνιώδη προσπάθεια να εφευρεθούν ερωτήματα έκανε λόγο ο κ. Κοντονής και απέρριψε την κατηγορία για παράγκα. «Δεν υπήρξε καμία πολιτική παρέμβαση» επανέλαβε.

Η αντιπολίτευση επικαλείται διαλόγους που έχουν αποκτηθεί παράνομα, συνέχισε και χαρακτήρισε ανέντιμη την όλη διαδικασία και απαράδεκτα τα σχετικά αποδεικτικά μέσα. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι η Δικαιοσύνη θα τα πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων.

Επισήμανε ακόμη ότι ο Γιαννουσάκης έχει δώσει καταθέσεις από το 2015, όταν δεν υπήρχε θέμα αγοράς του ΔΟΛ από τον κ. Μαρινάκη. «Όλοι και όλα θα ελεγχθούν, κανείς δεν θα βρεθεί στο απυρόβλητο» κατέληξε. 

Λαγός: Η μεταγωγή Γιαννουσάκη στην Χαλκίδα έγινε για να καταθέσει κατά του Μαρινάκη

Στη δική του ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο Γιάννης Λαγός της ΧΑ είπε:«Ποιοι προμήθευσαν με κινητό τον Μάκη Γιαννουσάκη; Ποιοι του έδωσαν πρόσβαση να μιλάει στο κινητό με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας;».

«Ο Γιαννουσάκης με μηνυτήρια αναφορά του εναντίον του υπουργού Εθνικής Άμυνας καταγγέλλει ότι ο κ. Καμμένος τον εκβίαζε να καταθέσει εναντίον του Βαγγέλη Μαρινάκη» είπε ακόμη, για να αναφερθεί στη συνέχεια σε όσα είπε ο Γιαννουσάκης, θέτοντας σειρά ερωτημάτων: «Γιατί ο εισαγγελέας πήγε 23:30 η ώρα τη νύχτα; Γιατί δεν πήγε το πρωί; 23:30 η ώρα, λοιπόν, πήγε στη φυλακή η κυρία Τζίβα και αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία της. Ανοίξανε τα στόματα και είπατε "ναι, μπήκε 23:30 η ώρα μέσα και έμεινε μέχρι τις 03:00"».

«Σύμφωνα με αυτά που γράφει ο κ. Γιαννουσάκης, αφαιρέθηκε αυτή η ασφάλεια που υπήρχε στο σπίτι του κ. Γιαννουσάκη» είπε ακόμη.

Ο κ. Κοντονής απάντησε: Η Δεξιά ασχολείται με το ποιος θα κάνει τον καλύτερο συνήγορο του Γιαννουσάκη. Σας είπα ότι αυτή την καταγγελία την εξετάζει η Δικαιοσύνη», ενώ συνέχισε,αναφερόμενος στην ΧΑ: «Κάνουν τους συνηγόρους ενός ανθρώπου που προβάλλει αντιφατικούς ισχυρισμούς και αμφισβητούν ακόμη και τη διενέργεια έρευνας».

Από την πλευρά του ο κ. Λαγός επανήλθε: «Είναι αγχωμένος ο κ. Κοντονής με την αναφορά τη δικιά μου. Θα σας αποδείξω ότι η έρευνα ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου μετά τις καταγγελίες τις δικές μας στη Βουλή. Ο Γιαννουσάκης κατηγορεί και τον Κοντονή, όχι μόνο τον Καμμένο και εσύ μας λες για Άουσβιτς. Τα' χεις παίξει Κοντονή!».

Στη συνέχεια επικαλέστηκε τον ισοβίτη Γιαννουσάκη: «Η μεταγωγή μου στις φυλακές Χαλκίδας δεν ήταν τυχαία, αλλά έγινε με εντολή του Κοντονή και δεν ήταν καθόλου τυχαία, γιατί προσπαθούν να με πείσουν να κάνω κατάθεση εναντίον του προέδρου του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη».

Από την πλευρά του, απευθυνόμενος στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε: «Είναι φανερό ότι εδώ υιοθετούν μία μηνυτήρια αναφορά, η οποία εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη. Είναι φανερό ότι ο Γιαννουσάκης δεν είχε καμία ευνοϊκή μεταχείριση. Από πού γνωρίζετε ότι τη συγκεκριμένη επαφή του κρατουμένου με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας την διαμεσολάβησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης; Άρα, λοιπόν, δεν το γνωρίζετε, είσαστε συκοφάντες, ακροδεξιοί και νεοναζί». 
Τα πρακτικά από την ερώτηση Γεωργιάδη σε Καμμένο

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ευελπιστώ σε μια συζήτηση με τη σοβαρότητα που το θέμα αυτό επιβάλλει. Χαίρομαι που έχετε φέρει σχεδόν όλη την Κοινοβουλευτική σας Ομάδα και τους Υπουργούς σας, κύριε Καμμένε, γιατί φαίνεται ότι κι εσείς αντιλαμβάνεστε τη σοβαρότητα.

Δήλωση πρώτη: Εδώ, δεν μιλάμε για το Noor 1. Ό,τι έχετε να πείτε για το Noor 1 –αν έχετε- θα τα πείτε στον αρμόδιο ανακριτή και στον αρμόδιο εισαγγελέα. Εάν η ελληνική Δικαιοσύνη αποφασίσει ότι ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης –επειδή μας είπατε ότι δεν μιλάμε με ονόματα- είναι ένοχος εμπορίας ναρκωτικών, να σαπίσει στη φυλακή. Αυτό δεν θα το κρίνει, όμως, ο Πάνος Καμμένος, δεν θα το κρίνει ο Σταύρος Κοντονής, δεν θα το κρίνω εγώ. Αυτό θα το κρίνει η ελληνική Δικαιοσύνη.

Πάμε να μιλήσουμε, όμως, γι’ αυτά που ξέρουμε και που είναι ιδιαιτέρως σοβαρά. Επειδή, κύριε Πρόεδρε, σήμερα ο κ. Τζανακόπουλος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ έκανε ένα ρητορικό ερώτημα, εάν είναι παράνομο να μιλάει ο Υπουργός με τον ισοβίτη, καταθέτω για τα Πρακτικά το άρθρο του Ποινικού Κώδικα που έχει καταπατήσει ο κ. Παναγιώτης Καμμένος, στην περίπτωση που επιβεβαιώσει όσα μας είπε ο κ. Κοντονής την Παρασκευή στη Βουλή, ότι δηλαδή, πράγματι, συνομίλησε με τον καταδικασθέντα για εμπόριο ναρκωτικών κ. Γιαννουσάκη.

Καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής το άρθρο 239 του Ποινικού Κώδικα περί καταχρήσεως εξουσίας.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Με τις επιβαρυντικές διατάξεις, φτάνει στα δέκα χρόνια φυλάκιση. Αν είναι πάνω από τρεις, φτάνει στα είκοσι χρόνια φυλάκιση. Αυτό προς ενημέρωση του κ. Τζανακόπουλου.

Πάμε, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να δούμε τα πράγματα από την αρχή. Ο κ. Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, κατά δήλωσή του, ενημέρωσε τον κ. Πάνο Καμμένο για την ανάγκη του κ. Γιαννουσάκη να μιλήσει με κάποιον από την Κυβέρνηση, γιατί δεν εμπιστευόταν την ελληνική Δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζω, κύριε Πρόεδρε, και δικές σας δηλώσεις τότε για τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, όταν είχε κυκλοφορήσει εκείνο το χυδαίο βίντεο για τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Δεν έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια, όταν σύμπας ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε τον κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλο «πληρωμένο εκτελεστή δολοφόνο χαρακτήρων». Το προσπερνάω, όμως. Τώρα, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, διά του κ. Καμμένο και ελπίζω όχι διά του κ. Κοντονή, έγινε διαπρύσιος κήρυκας κάθαρσης. 

Τι μας είπε ο κ. Κοντονής εδώ στην Βουλή την Παρασκευή, κύριοι συνάδελφοι; Μας είπε ότι ο κ. Καμμένος, πράγματι, παρατύπως μίλησε με τον κ. Γιαννουσάκη, αλλά το έκανε για να βρει την αλήθεια και γι’ αυτό πρέπει να τον συγχωρέσουμε.

Να κάνουμε μαζί ένα πείραμα; Πατάω το χρονόμετρο. «Γεια σας. Παναγιώτης Καμμένος, Υπουργός Άμυνας. Ο κ. Γιαννουσάκης;». «Μάλιστα». «Σας καλώ να πείτε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια και να πάτε στον Εισαγγελέα και να καταθέσετε όσα στοιχεία έχετε και να μη φοβάστε τίποτα». Ήταν ακριβώς δεκαέξι δευτερόλεπτα. Να σας δώσω κι άλλα δεκαέξι; Φτάνουμε στα τριάντα δύο δευτερόλεπτά.

Κύριε Υπουργέ, από τις τηλεφωνικές κλήσεις της COSMOTE που δημοσιεύθηκαν νομίμως και όχι ως προϊόν υποκλοπών, κύριε Κοντονή –κυκλοφόρησε και σχετικό δελτίο Τύπου της COSMOTE σήμερα ότι νομίμως έδωσε τον λογαριασμό στον χρήστη Γιαννουσάκη- προκύπτει ότι ο κ. Καμμένος συνομίλησε μαζί του είκοσι ένα λεπτά. Τουλάχιστον αυτά φαίνονται.

Ερώτηση, λοιπόν, πρώτη και σοβαρή: Αφού για να του πείτε αυτά που μας είπε ο κ. Κοντονής την Παρασκευή εδώ χρειάζεστε περίπου δεκαέξι δευτερόλεπτα, είκοσι ένα ολόκληρα λεπτά σε δώδεκα διαφορετικές τηλεφωνικές συνομιλίες, σε sms που ανταλλάσσατε, τι ακριβώς θέλατε να πείτε, κύριε Καμμένε; Να μας πείτε, λοιπόν, τι είπατε στον κ. Γιαννουσάκη και αν προτίθεστε να καταθέσετε στη Βουλή το αντίγραφο της κινήσεως του δικού σας λογαριασμού, για να διαπιστώσει το Σώμα εάν πριν ή μετά τον κ. Γιαννουσάκη συνομιλήσατε με τον κ. Χριστοφορίδη, τον λιμενικό υπάλληλο που φαίνεται από τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις να λέει επί λέξει: «Δεν μας ενδιαφέρει η αλήθεια, κύριε Κοντονή, αλλά να μείνει ο Τσίπρας δέκα χρόνια στην εξουσία, ενοχοποιώντας τον Μαρινάκη, δηλαδή τον Μητσοτάκη». Αυτά λέει ο κ. Χριστοφορίδης. Θέλω να δω από τους τηλεφωνικούς λογαριασμούς του κ. Καμμένου εάν έχει συνομιλήσει με τον κ. Χριστοφορίδη.

Άρα, ερώτηση πρώτη: Τι είπατε με τον κ. Γιαννουσάκη; Με ποια αρμοδιότητα μιλήσατε στον κ. Γιαννουσάκη τον ισοβίτη για εμπόριο ναρκωτικών; Γνωρίζετε τον κ. Χριστοφορίδη; Έχετε μιλήσει με τον κ. Χριστοφορίδη;

Για να το κλείσω, κύριοι συνάδελφοι, και για να μην καταχραστώ περαιτέρω τον χρόνο, ερωτώ: Πόσο τυχαίο είναι, κύριε Υπουργέ, ότι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που πίσω από εκείνο το έδρανο υπερασπιζόσασταν μετά πάθους τον κ. Σαββίδη, όταν του διαγράψατε το πρόστιμο της ΣΕΚΑΠ;

Και όλα αυτά συμβαίνουν, κύριε Πρόεδρε, την ώρα που ο Βαγγέλης Μαρινάκης αρπάζει τον ΔΟΛ από τον Σαββίδη και ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, που, κατά δήλωσή του, από τον Ιανουάριο είχε τις συνομιλίες και τα τηλεφωνήματα του κυρίου Καμμένου, είναι με τον κ. Γιαννουσάκη από τον Ιανουάριο, τυχαία δημοσιεύει τις σχετικές συνομιλίες ένα εικοσιτετράωρο πριν από τη διενέργεια του διαγωνισμού για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, εκείνου δηλαδή που ο φίλος του κυρίου Καμμένου, ο κ. Σαββίδης, έχασε από τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Άρα, εδώ, κύριε Πρόεδρε, δεν συζητάμε γι’ αυτό που δακρύβρεχτα μας είπε την Παρασκευή ο κ. Κοντονής, για το αν ο κ. Καμμένος προσπαθούσε να βρει την αλήθεια για το NOOR 1, αλλά συζητάμε για το αν ο κ. Καμμένος προσπάθησε να παγιδεύσει τον Βαγγέλη Μαρινάκη, για να εμποδίσει την εξαγορά του ΔΟΛ απ’ αυτόν και να κρατήσει στην εξουσία τον κ. Τσίπρα.

Τα υπόλοιπα στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Ευχαριστούμε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας - Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Κύριε Πρόεδρε, η Αξιωματική Αντιπολίτευση μέχρι τώρα είχε μια παγκόσμια πρώτη. Αντί να κάνει αντιπολίτευση προς την Κυβέρνηση, έκανε αντιπολίτευση προς την Ελλάδα και αυτό το έδειξε ξεκάθαρα στην αξιολόγηση.

Αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα και το μένος που έχει η Νέα Δημοκρατία, όταν ιδιαίτερα σήμερα, πριν από λίγη ώρα, η Ελλάδα για πρώτη φορά στο δεκαετές της ομόλογο έπεσε επτάμισι μονάδες κι έφτασε στο 5,425%, χαμηλότερο δηλαδή από τον Δεκέμβριο του 2009. Είναι φυσικό, λοιπόν, ότι θα έπρεπε να βρει ένα τέχνασμα, προκειμένου να μεταφέρει τη συζήτηση αλλού.

Έρχεται σήμερα εδώ η Αξιωματική Αντιπολίτευση κι έχει τη δεύτερη πρωτοτυπία: Για πρώτη φορά μετά την εποχή του Κοσκωτά, έχουμε την Αξιωματική Αντιπολίτευση να ταυτίζεται με έναν πολίτη, με έναν επιχειρηματία, ο οποίος επιχειρηματίας, όμως, δεν είναι ένας απλός επιχειρηματίας που αγόρασε ένα μέσο μαζικής ενημερώσεως, είναι ένας πολίτης που έχει εκκρεμείς υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη. Για την υπόθεση NOOR, φέρεται να έχει εμπλοκή στη χρηματοδότηση του ναρκοπλοίου και υπάρχουν εμβάσματα από τις εταιρείες συμφερόντων του προς τον Γιαννουσάκη, δηλαδή τον ισοβίτη αυτόν ο οποίος φέρεται ότι είναι ο μάρτυρας που ήθελε να καταθέσει. Εμπλέκεται στην υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος στην Ελλάδα για λαθρεμπόριο πετρελαίου και υπάρχει, πέραν των απορρήτων καταθέσεων του Γιαννουσάκη, σύλληψη του διευθυντή του κ. Μαρινάκη, κ. Συντυχάκη, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 622.000 ευρώ. Θα το καταθέσω αυτό.

(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Παράλληλα, υπάρχει εμπλοκή του με κακουργηματική δίωξη από τον Εισαγγελέα Δασκακόπουλο από τις 5 Σεπτεμβρίου 2016, όπου δυο φορές οι αρμόδιοι Εισαγγελείς, ο κ. Σταματογιάννος και η κυρία Ρουσσέα που αναλάβανε, έχουν δηλώσει αποχή. Αυτός είναι, λοιπόν, ο επιχειρηματίας τον οποίον έρχεται να υπερασπιστεί σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι η πρώτη φορά, λέω, μετά την υπόθεση Κοσκωτά, που τότε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μετέπειτα Υπουργός κ. Σούρλας κατέθεσε ερώτηση για το «σκάνδαλο Κοσκωτά». Ξέρετε τι έγινε τότε; Εκλήθη να ανακαλέσει την ερώτηση, βγήκε ανακοίνωση από την Νέα Δημοκρατία ότι δεν έχει καμία σχέση με τη Νέα Δημοκρατία ο συγκεκριμένος Βουλευτής και ότι κινείται προσωπικά. Μάλιστα, με δημοσίευμα η Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», την οποία αγόρασε εν συνεχεία ο κ. Κοσκωτάς, γράφει: «Ύποπτη ερώτηση Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας».

Το καταθέτω στη Βουλή.

(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν δημοσίευμα, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η υπόθεση NOOR δεν είναι μια απλή υπόθεση ναρκωτικών. Είναι μια υπόθεση που έχει διεθνείς προεκτάσεις, μια υπόθεση που αφορά διακίνηση ναρκωτικών τριών τόνων, αξίας άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ, που πέραν του ότι θα σκοτώνανε πάνω από εκατό χιλιάδες παιδιά, πέραν του ότι το προϊόν των χρημάτων αυτών φέρεται να έρχεται από το Ιράν και πιθανώς και το πετρέλαιο από το οποίο μετέφερε, θα αποτελούσε αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, όπως σήμερα αναφέρει το έγκριτο Ινστιτούτο Gatestone. Θυμίζω ότι είναι το Ινστιτούτο που στήριξε την υποψηφιότητα Τραμπ.

Μάλιστα αναφέρει ότι η υψηλή κοινωνία της Ελλάδας, η υψηλή ελίτ θα κάνει τα πάντα, προκειμένου να προστατεύει και να μην αποκαλυφθεί η υπόθεση αυτή που έχει να κάνει με θέματα εθνικής ασφάλειας, ευθύνες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και, εκτός από την εθνική ασφάλεια, με θέματα τα οποία έχουν να κάνουν και με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Θα σας θυμίσω ότι εμπλέκονται στην υπόθεση Τούρκοι έμποροι ναρκωτικών και ότι από την εποχή του Χουσεΐνογλου Τούρκοι έμποροι ναρκωτικών με σχεδιασμό από το τουρκικό κράτος έβαζαν ναρκωτικά στην ελληνική κοινωνία, όπως και στα στρατόπεδα.

Τέλος, είναι μία υπόθεση που αφορά όλους μας, ιδιαίτερα σήμερα, που είναι η Ημέρα κατά της Διακίνησης των Ναρκωτικών. Άρα, είναι μία υπόθεση η οποία αφορά την εθνική ασφάλεια και την ιδιότητά μου ως Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Πότε βγήκε αυτή η υπόθεση στον αέρα; Η υπόθεση βγήκε στον αέρα ακριβώς μετά την εισβολή της Οικονομικής Αστυνομίας για τις καταθέσεις Γιαννουσάκη σε επιχειρήσεις του κ. Μαρινάκη στις 14 και 15 Ιουνίου και μάλιστα, όταν στις επιχειρήσεις αυτές δεν βρέθηκαν τα παραστατικά που να αποδεικνύουν ότι το πετρέλαιο ήταν αυτό που πληρώθηκε για το NOOR, αλλά, όπως είπανε στις εταιρείες του κ. Μαρινάκη στην Οικονομική Αστυνομία, ήταν για να εξυπηρετήσουν κάποια τιμολόγια. Αυτό συνεχίζει να το ερεύνα η Οικονομική Αστυνομία.

Κατά διαβολική σύμπτωση δε, μετά την είσοδο στις 14 και 15 Ιουνίου σε εταιρείες του κ. Μαρινάκη, ο κ. Μαρινάκης βρέθηκε στο εστιατόριο «Παπαϊωάννου» στον Πειραιά με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη και την κ. Αλεξία Μπακογιάννη. Σύντροφος της κ. Αλεξίας Μπακογιάννη είναι ο κ. Παπαδόπουλος, που έχει αναλάβει στα μέσα του κ. Μαρινάκη την επίθεση εναντίον μου.

Είναι, για να θυμίσω σε όσους δεν θυμούνται, αυτοί οι οποίοι πήραν από τον «Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό» 300.000 ευρώ για να στηρίξουν τον έρανο των 50.000 ευρώ. Είναι ακριβώς η περίοδος εκείνη που ο Υπουργός Βορίδης και προηγουμένως ο Υπουργός Γεωργιάδης μοιράζονται τα χρήματα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ένας δε εκ των ανθρώπων που παίρνουν χρήματα του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ο καταδικασμένος ως εγκέφαλος της υποθέσεως, ο κ. Αιμίλιος Κοτσώνης, που στις τρεις δικογραφίες που σας προανέφερα έχει δεκάδες συνομιλίες με Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Κάποιοι ξάπλωναν μαζί του και στο NAMMOS στη Μύκονο.

Είναι ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος ήταν συνέταιρος ή μάλλον αφεντικό του κ. Κουρτάκη στο ΜΕΤΡΟΡΑΜΑ, το οποίο κατά διαβολική σύμπτωση είχε την ίδια ακριβώς διεύθυνση με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.

Ο κ. Κουρτάκης είναι αυτός που καταδικάστηκε πριν από λίγους μήνες σε δύο χρόνια φυλακή από εμένα για συκοφαντική δυσφήμιση, γιατί είπε ότι ο γιος μου είναι τρομοκράτης και φίλος της Πόλας Ρούπα και συνολικά τους τελευταίους έξι μήνες έχει φάει έξι χρόνια φυλακή.

Είναι εκείνος, που από ένα εκ των μέσων του κ. Μαρινάκη, τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και την προηγούμενη έκδοση, αφιέρωσε για πρώτη φορά σε πολιτικό είκοσι έξι σελίδες, εκατόν πενήντα οκτώ φορές το όνομα «Καμμένος», εξήντα τέσσερα το «Υπουργός Άμυνας» και εννιά φορές το «ΑΝΕΛ». Με ποιους δικηγόρους; Μα, φυσικά με τον μέγιστο δικηγόρο, τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργό, τον κ. Βορίδη.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι εδώ πια έχουμε μία ξεκάθαρη υποστήριξη ενός υπόπτου, ενός εμπλεκόμενου σε τέσσερις υποθέσεις, που ο ίδιος ο Γιαννουσάκης, ο οποίος μου ζήτησε να καταθέσει, έχει καταγγείλει τον ίδιο τον κ. Μαρινάκη.

Και ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι πρώτοι το αποκάλυψαν και δεν ήμουν εγώ, βέβαια  ; Ήταν η εκπομπή που παίχτηκε στο ΣΚΑΪ του κ. Αλαφούζου. Θα σας θυμίσω ότι στο ΣΚΑΪ του κ. Αλαφούζου στην εκπομπή «Δίκη» του κ. Θωμαΐδη -όλα τα σχετικά δελτία είναι στη διάθεσή σας- ανέφεραν με λεπτομέρειες την πιθανή εμπλοκή του κ. Μαρινάκη στην υπόθεση του ΝΟOR 1, όπως επίσης και στα στημένα του ποδοσφαίρου.

Είναι αυτοί οι οποίοι αποκάλυψαν τις σχέσεις και προχώρησε στη συνέχεια η υπόθεση σε έρευνα από τη Δικαιοσύνη. Καταθέτω τις εταιρείες του κ. Μαρινάκη που συστεγάζονται, τις εταιρείες του κ. Αιμιλίου Κοτσώνη, ο οποίος ήταν μαζί με τον κ. Κουρτάκη στο ίδιο κτήριο.

(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος  καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής) 

Πάμε τώρα στο θέμα του κρατουμένου. Όταν ένας κρατούμενος αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση τριών τόνων ηρωίνης, αναφερόμενους σε κορυφαία πρόσωπα του επιχειρείν και της πολιτικής ζωής, τον λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν. Τα ναρκωτικά δεν είναι μόνο ποινικό αδίκημα. Δεν είναι μόνο θέμα δικαστικό, είναι πολιτικό, αλλά κυρίως κοινωνικό θέμα.

Και όταν εξομολογείται στον δημοσιογράφο ότι κινδυνεύει η ζωή του ιδίου και της οικογένειάς του για όσα φοβερά και απροκάλυπτα έχει αποκαλύψει και ζητάει την προστασία της πολιτείας, είσαι υποχρεωμένος να του την παρέχεις, γιατί το ζητούμενο είναι η αποκοπή του δρόμου της ηρωίνης και η εξάλειψη των καθαρμάτων που την εμπορεύονται.

Όταν ο δημοσιογράφος σε θέτει προ των ευθυνών –ρωτήστε τον ίδιο γιατί ζήτησε από εμένα και όχι από τον Υπουργό Δικαιοσύνης πρώτα- και είναι ο παραλήπτης της ίδιας επιστολής που εγώ είχα πάρει και είχα καταθέσει στη Δικαιοσύνη πριν από αρκετούς μήνες και εμπλέκεται το συγκεκριμένο πρόσωπο, τότε είμαι υποχρεωμένος να ακολουθήσω τον νόμο και τις διαδικασίες που προβλέπονται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Όταν το πρόσωπο που εμπλέκει ο ισοβίτης στις αποκαλύψεις του για το μεγαλύτερο φορτίο ηρωίνης που πιάστηκε είναι, εκτός από εφοπλιστής, πρόεδρος μιας από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες του τόπου και ταυτόχρονα φέρει και πολιτική ιδιότητα ως πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου, τότε πολλαπλασιάζονται αυτά στη νιοστή.

Και μάλιστα, πριν προχωρήσω στην επικοινωνία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, έκανα την επικοινωνία με δικαστή, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι ο πολιτικός όχι μόνο έχει δικαίωμα να επικοινωνήσει με φυλακισμένο πολίτη που αποκαλύπτει σοβαρά εγκλήματα όταν αυτό του ζητηθεί…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Το όνομα του δικαστή!

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): …και όταν αντιληφθεί ότι κινδυνεύει η ζωή του κρατουμένου, αλλά έχει και υποχρέωση να το πράξει.

Εάν ο πολιτικός έχει ευθύνη για όλους τους πολίτες, κατά μείζονα λόγο έχει ευθύνη για τους πολίτες που στερούνται τις ελευθερίες τους.

Και πάμε στα άρθρα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Κατά το άρθρο 30 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει το δικαίωμα να παραγγείλει στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για κάθε αξιόποινη πράξη.

Κατά το άρθρο 40 του ίδιου Κώδικα, ακόμα και οι ιδιώτες οφείλουν να αναγγείλουν στον αρμόδιο εισαγγελέα, αν αντιληφθούν αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως.

Ειδικότερα δε στις υποθέσεις ναρκωτικών –και εδώ μιλάμε για τη μεγαλύτερη υπόθεση ναρκωτικών στην Ευρώπη- κατά το άρθρο 27 του Κώδικα περί Ναρκωτικών του ν. 4139/2012 που εσείς ψηφίσατε, ο νομοθέτης επιβραβεύει αυτούς που δίνουν πληροφορίες για την αποκάλυψη των διακινητών ναρκωτικών και τους χορηγεί ελαφρυντικό, αναστολή εκτέλεσης ποινής και αποφυλάκιση, για να δώσουν το μεγαλύτερο ψάρι δηλαδή.

Εξάλλου και σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 28 του νόμου περί ναρκωτικών, ακόμα και άνδρες του Λιμενικού, του ΣΔΟΕ και της Αστυνομίας μπορούν να χρησιμοποιούν και συγκαλυμμένα στοιχεία ταυτότητας και παραποιημένα φορολογικά στοιχεία.

Τι έκανα ακριβώς, λοιπόν; Όταν μου ζήτησε την προστασία διά του δημοσιογράφου κ. Τριανταφυλλόπουλου, επικοινώνησα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και του ζήτησα να συναντηθεί με τον δημοσιογράφο, προκειμένου να δούμε αν κινδυνεύει ή όχι ένας ισοβίτης που καταγγέλλει το μεγαλύτερο ψάρι. Και αυτό έπραξα. Και ο ίδιος ο Υπουργός ανέλαβε και έστειλε τον εισαγγελικό λειτουργό, ως όφειλε, για να πάρει κατάθεση. Γιατί με είχε πάρει τηλέφωνο εκείνο το βράδυ τέσσερις και πέντε φορές; Διότι αργούσε να πάει ο εισαγγελικός λειτουργός, γιατί φοβόταν για την οικογένειά του, περιγράφοντας ότι έξω από το σπίτι του είχε υπόπτους, οι οποίοι μπορούσαν να τον «φάνε», όπως τους άλλους επτά ή οκτώ μάρτυρες οι οποίοι «φαγώθηκαν» για την υπόθεση του Noor.

Και επειδή θέλετε και παραδείγματα, εγώ θα σας θυμίσω την υπόθεση του Πρωθυπουργού Σημίτη, όπου όταν πήγε και τον επισκέφθηκε ο κ. Θεόδωρος Αγγελόπουλος στις 30 Ιανουαρίου 2003, Πέμπτη ημέρα και ώρα 20.30΄, του κατήγγειλε τότε –διαβάζω τη δήλωση Αγγελόπουλου στην ένορκη εξέταση μάρτυρα- τα εξής: «Κατά τη συνάντηση που είχα με τον Πρωθυπουργό τον ενημέρωσα για την πρόσφατη συζήτηση που είχα με τον Γρηγόρη Μιχαλόπουλο και τις απειλές που δέχθηκα για τη γυναίκα μου και τα παιδιά μας. Ο Πρωθυπουργός είχε ακούσει για τον Γρηγόρη Μιχαλόπουλο και επικεντρώσαμε την προσοχή μας στην ειδική μεταχείριση και αντιμετώπιση του θέματος. Εν συνεχεία, ο Πρωθυπουργός διαβίβασε το σημείωμα του Δημήτρη Αγγελόπουλου, αντίγραφο του οποίου παρέδωσε και ο ίδιος αμέσως, χαρακτήρισε την υπόθεση ως πολύ σοβαρή και ανέλαβε και το προώθησε ο ίδιος στις αρμόδιες υπηρεσίες».

Έχουμε, λοιπόν και άλλο παράδειγμα για την υπόθεση της «17ης Νοέμβρη».

Καταθέτω και τα άρθρα 40 και το άρθρο 37 για την υποχρέωση, όπως επίσης και το άρθρο 28 του νόμου περί ναρκωτικών.

(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Πάμε τώρα στο πολιτικό κομμάτι. Βοά η κοινωνία για τις σχέσεις Μαρινάκη με την οικογένεια Μητσοτάκη.

Μπορείτε να διατηρείτε ό,τι σχέσεις θέλετε, κοινωνικές, είναι το δικαίωμά σας. Μπορείτε να διατηρείτε με δική σας ευθύνη και όσες επιχειρηματικές σχέσεις επιλέγετε. Ένα πράγμα δεν μπορείτε να κάνετε: Όταν όλοι αυτοί οι όποιοι φίλοι σας ελέγχονται για σοβαρά ποινικά αδικήματα, να μπαίνετε μπροστά και να τους παρέχετε ασυλία! Εάν το νόμιμο δεν είναι πάντοτε και ηθικό, το παράνομο είναι εντελώς ανήθικο και εγκληματικό. Και αυτό σας αφορά και εσάς και τον Βορίδη, που ήταν δικηγόρος του κ. Μαρινάκη και της «παρέας». Εάν, μάλιστα, αναλογιστείτε ότι ο δήθεν κυνηγημένος από εμάς Μαρινάκης έχει γίνει επί των ημερών μας ιδιοκτήτης του ΔΟΛ και εκ μέρους του MEGA, αντιλαμβανόμαστε όλοι μέσα σε αυτή την Αίθουσα το ποια ευθύνη έχει καθένας και πώς φέρεται αυτή η Κυβέρνηση.

Ναι, επαναλαμβάνω ότι τηλεφωνήθηκα μαζί του και του ανέφερα και έθεσα το εξής αμείλικτο ερώτημα, όπως και σ’ εσάς: Ο κ. Μαρινάκης μήνυσε εμένα, μήνυσε τον ανακριτή, μήνυσε τον δημοσιογράφο. Τον ισοβίτη που τα αποκάλυπτε όλα αυτά αβίαστα, με δική του βούληση στον Τριανταφυλλόπουλο γιατί δεν τον μήνυσε; Ένας αθώος άνθρωπος, ο οποίος ξαφνικά εμπλέκεται σε εμπόριο ηρωίνης τριών τόνων, απ’ αυτόν που θα ξεκίναγε τις μηνύσεις ή όχι; Μήπως φοβήθηκε ένας ισοβίτης να φάει λίγους ακόμη μήνες φυλακή για συκοφαντική δυσφήμιση;

Τέλος, οφείλουν οι αρχές να διερευνήσουν και τα 2 επιπλέον εκατομμύρια που έστειλε ο κ. Μαρινάκης στον ισοβίτη χωρίς να έχει σχέση μαζί του.

Υπάρχει κι ένα άλλο μείζον θέμα, το οποίο δεν το γνώριζε και περιήλθε στη γνώση μου όταν διάβαζα τις συνεντεύξεις στη «Ζούγκλα», τις οποίες και καταθέτω, όπου λέει ξεκάθαρα ο ισοβίτης: «Ο Καμμένος δεν με έχει εκβιάσει ποτέ. Θα τον είχα μηνύσει αν με εκβίαζε».

(Στο σημείο αυτό Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ.  Πάνος Καμμένος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν cd, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Αναφέρει, λοιπόν, ο ισοβίτης στη συζήτηση με τον Τριανταφυλλόπουλο για πρώην Υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος προσπάθησε να τον πείσει να αλλάξει τις καταθέσεις του.  Ούτε αυτό είναι άξιο της διερεύνησης από τη Δικαιοσύνη;

Η περί δικαίου συνείδηση δεν είναι υπόθεση μόνο των δικαστών και μόνο του Υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά και ημών όλων των πολιτών, κύριοι συνάδελφοι, και δεν υιοθετούμε αβασάνιστα τα όσα λέει ένας ισοβίτης για διακίνηση ηρωίνης. Δεν θα τα διερευνήσουμε, όμως;

Στον δημοσιογράφο σε ανύποπτο χρόνο δηλώνεται ότι εκβιάζεται και ότι κινδυνεύει και αν αποκαλυφθούν πρόωρα, πριν δηλωθούν, πριν δηλαδή αισθανθεί ασφαλής για την οικογένειά του, θα αναγκαστεί να πάρει πίσω όσα έχει αποκαλύψει και θα στραφεί εναντίον των ανακριτών και δικαστικών αρχών. Και το πράττει μετά από δύο μήνες που έχει προβεί σε αποκαλύψεις στον δημοσιογράφο. Γνωρίζετε πότε; Την επόμενη μέρα που ο Τριανταφυλλόπουλος γνωρίζει όλα αυτά, καταθέτει ως μάρτυρας υπεράσπισής μου μετά από μήνυση του Κουρτάκη και απευθυνόμενος στην Εισαγγελέα της Έδρας μιλάει για τα εννιακόσια κιλά ηρωίνης που λείπουνε και που γι’ αυτά εμπλέκει τον Μαρινάκη ο ισοβίτης. Την επόμενη μέρα ο Γιαννουσάκης ανατρέπει όλα όσα έχει αποκαλύψει και στρέφεται κατά του ανακριτή και του Εισαγγελέως. Γιατί, άραγε; Έτσι θα περάσει αυτό;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταθέτω και την ερώτηση Σούρλα τότε για τον Κοσκωτά.

(Στο σημείο αυτό Υπουργός ο Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ.  Πάνος Καμμένος καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα ερώτηση, η οποία βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ τελειώνετε.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας - Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Καταθέτω την καταγγελία που ήρθε την ανώνυμη και πήγε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με τις τρεις καταθέσεις. Πάρτε να διαβάσετε τα φύλλα εξετάσεων για Γιαννουσάκη, όπως, επίσης πάρτε και τα τράνσφερ της εταιρείας, τα οποία υπήρχαν.

(Στο σημείο αυτό Υπουργός ο Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ.  Πάνος Καμμένος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Τα λέω όλα αυτά, διότι εδώ πια υπάρχει κι ένα άλλο θέμα. Προσπαθούν να μην εμπλέξουν απλώς ένα πολιτικό κόμμα που εμπλέκεται -και λυπάμαι που είναι η Νέα Δημοκρατία- αλλά μια ολόκληρη ομάδα, όπως ακριβώς έκανε ο Κοσκωτάς και από διάλογο, ο οποίος δημοσιεύθηκε μεταξύ του Κουρτάκη, του εκδότη των «Παραπολιτικών» και του Βρέντζου, του Προέδρου του Ολυμπιακού. Για να καταλάβουν και ο Ολυμπιακοί πώς τους βάζουν ασπίδα, λέει μέσα: «Να μάθουμε ποιοι είναι Ολυμπιακοί, αλλά και με προεκτάσεις -που θα τους φέρουμε εκεί, δηλαδή, που θέλουμε- να τους ψιλοδιαβρώνουμε πάνω στην ολυμπικοφροσύνη τους, δικαστικούς, εφοριακούς, αστυνομικούς, οικονομικούς ανθρώπους των μίντια».

Βλέπετε ότι στην προσπάθεια να διαφυλάξει τον εαυτό του από την έρευνα της Δικαιοσύνης, που εσείς του παρέχετε, φτάνει στο σημείο να κάνει τον Παναθηναϊκό θυγατρική του Ολυμπιακού. Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε.

(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Ευχαριστώ.

Έχετε τον λόγο, κύριε Γεωργιάδη.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ήταν χλιαρά τα χειροκροτήματα. Λογικό. Αφού φτάσατε να χειροκροτείτε τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, που πριν από τρία χρόνια εν χορώ όλοι τον βρίζατε για το βίντεο του Σακελλαρίδη και σας παρέσυρε σ’ αυτό ο Καμμένος, μπράβο του!

Κύριε Υπουργέ, μένω έκπληκτος με αυτά που είπατε. Εγώ σας είπα από την αρχή ότι εδώ εμείς δεν μπορούμε να δικάσουμε. Εάν έχετε στοιχεία για τον κ. Μαρινάκη, να τα πάτε στον εισαγγελέα και τον ανακριτή. Φαντάζομαι ότι ο κ Υπουργός Δικαιοσύνης, που είναι δίπλα σας, θα σας διαβεβαιώσει ότι έχει εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Φαντάζομαι κι εσείς. Εάν η Ελληνική Δικαιοσύνη, όπως σας είπα, κρίνει τον κ. Μαρινάκη ένοχο, να σαπίσει στη φυλακή, .όπως κάθε έμπορος ναρκωτικών.

Εσείς, όμως, εδώ και ενώπιον των συναδέλφων κάνατε τη δίκη του κυρίου κ. Μαρινάκη. Τον βγάλατε περίπου ως ελεγχόμενο ήδη στο εμπόριο ναρκωτικών, σε λαθρεμπορία πετρελαίου και σε διάφορα άλλα που είπατε.

Συγγνώμη, κύριοι συνάδελφοι. Έναν χρόνο πριν δεν πανηγυρίζατε για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και δεν λεγάτε πόσο ευχαριστημένοι είσαστε που επιτέλους εξυγιαίνετε το τηλεοπτικό τοπίο και ότι ήταν μεγάλη επιτυχία της Κυβερνήσεώς σας οι νέες τηλεοπτικές άδειες;  

Ο ένας από τους τέσσερις, που έπαιρνε τις άδειες, δεν ήταν ο κ. Μαρινάκης, κύριε Πρόεδρε; Θα μας τρελάνετε;

Εις γνώσιν σας, δηλαδή, δίνατε, κύριε Καμμένε, τη μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες της χώρας σε έναν ελεγχόμενο για εμπόριο ναρκωτικών και για λαθρεμπορία. Και αυτό, κύριε Καμμένε, το λέγατε εξυγίανση του τηλεοπτικού τοπίου και χειροκροτούσαν οι Βουλευτές από κάτω;

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βουλής): Παρακαλώ!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Και άντε να σας πω ότι πέρσι δεν το ξέρατε.

Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ πολύ στη δευτερολογία σας –επειδή εγώ δεν έχω τριτολογία- να σημειώσετε τα ερωτήματά μου, γιατί αυτό το νόημα έχει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και να απαντήσετε σε αυτά. Πριν δεν απαντήσατε σε κανένα. Κάνατε μόνον τη δίκη Μαρινάκη.

Εγώ σας ρώτησα τι λέγατε επί είκοσι ένα λεπτά με τον κ. Γιαννουσάκη. Αυτά που μας είπατε εδώ είναι είκοσι ένα δευτερόλεπτα. Τα υπόλοιπα είκοσι ένα λεπτά και σαράντα δευτερόλεπτα τι λέγατε με τον κ. Γιαννουσάκη; Σημειώστε τις ερωτήσεις γιατί φαίνεστε πολύ στριμωγμένος.

Μην γελάτε καθόλου. Μην γελάτε, κύριε Υπουργέ, και θυμηθείτε την ημέρα. Στο τέλος εύχομαι να μην έχει αυτή η υπόθεση την κατάληξη που νομίζω ότι θα έχει.

Όπως ξέρετε, γι’ αυτήν την υπόθεση έχει διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα. Υποχρεούται η Δικαιοσύνη να ανοίξει τις τηλεφωνικές σας γραμμές. Εγώ σας είπα «φέρτε τις στη Βουλή να τις καταθέσετε μόνο σας». Ο κ. Χριστοφορίδης είναι ο λιμενικός ανακριτικός υπάλληλος, ο οποίος φέρεται ότι εκβιάζει στις ηχογραφημένες συνομιλίες τον Γιαννουσάκη για να εμπλέξει τον Μαρινάκη, για να βγει από τη φυλακή, και του λέει επί λέξει «τώρα είναι η ευκαιρία σου να κάνεις έναν εχθρό».

Ερώτηση και σημειώστε: Τον ξέρετε τον κ. Χριστοφορίδη; Να μας απαντήσετε, όμως, καθαρά εδώ. Έχετε μιλήσει με τον κ. Χριστοφορίδη όλο αυτό το διάστημα;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας - Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Προϊστάμενός του ήσαστε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Και εσείς ήσαστε προϊστάμενός του. Τον ξέρατε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ, κύριε Γεωργιάδη, διά του Προέδρου.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Όταν θα ανοίξουν οι τηλεφωνικές σας γραμμές -αφού φοβάστε και δεν τις φέρνετε στη Βουλή- θα φανεί ότι έχετε μιλήσει και με τον κ. Χριστοφορίδη; Εάν έχετε μιλήσει με τον κ. Χριστοφορίδη, πάει να πει ότι εσείς βάζατε στον Χριστοφορίδη τα λόγια που αυτός ακούμε να λέει. «Δεν με νοιάζει» λέει ο Χριστοφορίδης, ο ανακριτικός υπάλληλος του Λιμενικού «αν είναι αθώος ή ένοχος ο Μαρινάκης. Με νοιάζει να ενοχοποιηθεί ο Μαρινάκης και μέσω αυτού ο Μητσοτάκης για να μείνει δέκα χρόνια ο Τσίπρας στην εξουσία».

Σας ερωτώ, λοιπόν: Έχετε μιλήσει με τον Χριστοφορίδη στο τηλέφωνο τις επίμαχες ημέρες;

Τρίτον, έχετε μιλήσει με την κ. Τζίβα; Και μια και ακολουθεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης, έχετε εσείς, κύριε Υπουργέ της Άμυνας, την αρμοδιότητα να καθορίζετε ποιος εισαγγελέας θα πάει σε ποια φυλακή και τι ώρα; Εσείς το κάνατε; Πριν είπατε ότι το κάνατε γιατί ανησυχούσε για τη ζωή του.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας - Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Δεν είπα τέτοιο πράγμα. Τον Υπουργό Δικαιοσύνης ενημέρωσα.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θα τα δούμε όταν ανοίξουν οι τηλεφωνικές σας γραμμές, γιατί απ’ ό,τι φαίνεται φοβηθήκατε να τις φέρετε εδώ.

Ξαναλέω για να είμαστε συνεννοημένοι: Είχατε ενημερώσει τον κ. Τσίπρα; Σημειώστε το ερώτημα, κύριε Υπουργέ. Ο κύριος Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για τις ενέργειές σας;

Γιατί ρωτάω, κύριε Πρόεδρε; Εδώ έκανε ολόκληρη δίκη Μαρινάκη. Ωραία, ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι αρχές Ιανουαρίου και τέλη Ιανουαρίου που ακούμε τα τηλέφωνα ο κ. Καμμένος έχει πληροφορηθεί ότι ο Μαρινάκης ενδεχομένως ενέχεται σε εμπόριο ναρκωτικών. Ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα; Εάν τον ενημέρωσε, γιατί ο κ. Τσίπρας στις αρχές Μαΐου, λίγο πριν από τον διαγωνισμό για τον ΔΟΛ, είδε στο Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Μαρινάκη;

Δεν είχατε τη διάθεση, κύριε Καμμένε, να προστατεύσετε τον Πρωθυπουργό από συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου από έναν άνθρωπο σαν και αυτόν που παρουσιάσατε εκεί πέρα επάνω και χειροκρότησαν και από κάτω οι Βουλευτές σας; Δηλαδή ο κ. Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου, έναν μήνα πριν, κύριε Υπουργέ, κύριε Καμμένε, έβλεπε έναν πιθανό έμπορο ναρκωτικών; Εμπόρους ναρκωτικών βλέπει ο κ. Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου;

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Άρα, συγκεφαλαιώνοντας, κύριε Υπουργέ, παρακαλώ να απαντήσετε σε αυτά που σας ρωτάμε και όχι να μας λέτε ιστορίες για αγρίους.

Ο Σημίτης δεν πήρε κανέναν Μιχαλόπουλο εκείνη την ώρα καταδικασθέντα. Το πήγε στον εισαγγελέα. Εσείς δεν το πήγατε στον εισαγγελέα. Εσείς αποφασίσατε να πάρετε ο ίδιος τηλέφωνο, μία, δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι, επτά, οκτώ, εννέα, δέκα, έντεκα, δώδεκα φορές! Τι του λέγατε δώδεκα φορές, κύριε Υπουργέ; Θα μας το πείτε; Θα μας πείτε επιτέλους;

Κύριε Πρόεδρε, κόντεψα να δακρύσω όταν είπε ότι χρησιμοποιεί ο Μαρινάκης τον Ολυμπιακό για να προστατέψει τα συμφέροντά του. Είδα πόσο πολύ στηλίτευσε ο Πάνος ο Καμμένος την επίθεση των οργανωμένων Παοκτζήδων του κ. Σαββίδη, όταν διαγράψατε το πρόστιμό του εδώ στη Βουλή, με την ψήφο των Βουλευτών δυστυχώς και έβγαινε ο οργανωμένος ΠΑΟΚ και έβριζε τον Μητσοτάκη.

Είδα τότε πως πρώτος ο Καμμένος βγήκε και είπε «δεν ντρέπεται ο Σαββίδης να βάζει μπροστά τους Παοκτζήδες;». Τώρα, όμως, τον πείραξε για τους Ολυμπιακούς. Όπου σε συμφέρει…..

Ανακεφαλαιώνω και κλείνω. Ένα, ο κ. Τσίπρας γνώριζε ή δεν γνώριζε; Αν γνώριζε, γιατί συνάντησε τον Μαρινάκη ενεχόμενος σε τόσες κατηγορίες όσες είπατε;

Δεύτερον, θα μας καταθέσετε στη Βουλή τους καταλόγους με τις τηλεφωνικές σας συνομιλίες για να διαπιστώσουμε, αν υπήρχε όντως σκευωρία και αν –ακόμα χειρότερα- ήσασταν σπείρα; Γιατί, κύριε Πρόεδρε, να ξέρετε ότι ο κ. Καμμένος δεν ξέρει όλο τον Ποινικό Κώδικα. Αν είναι πάνω από τρεις οι άνθρωποι που ενέχονται στη σκευωρία είναι σπείρα. Και τότε ξέρετε –επειδή μίλησε ο κ. Τζανακόπουλος- πόσα χρόνια είναι η φυλακή; Είκοσι.

Άρα, λοιπόν, κύριε Καμμένε, απαντήστε σε αυτά που σας ρωτάω και όχι για τον Κοσκωτά, τον Σούρλα, τον Μιχαλόπουλο και τον Σημίτη. Τι λέγατε είκοσι δυο λεπτά; Το ήξερε ο Τσίπρας; Τον είχατε ενημερώσει; Πώς ο καταδικασμένος σε ισόβια έμπορος ναρκωτικών σάς στέλνει μήνυμα στο κινητό σας «δεν έχει έρθει ακόμα εισαγγελέας» και μετά από είκοσι λεπτά μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα φτάνει εκεί εισαγγελέας;

Ποιος έδωσε άδεια να ανοίξει η φυλακή στις δώδεκα το βράδυ για να μπει εισαγγελέας; Είχε ενημερώσει η εισαγγελέας τον προϊστάμενό της; Με ποιου την εντολή βρέθηκε εκεί το βράδυ εκείνο; Γιατί δεν πήρε ανακριτική κατάθεση η εισαγγελέας, η οποία εκείνη την ώρα πήγε με τη γραμματέα της, αλλά δεν πήρε τελικώς κατάθεση γιατί προφανώς ο Γιαννουσάκης δεν έλεγε αυτά που είχατε προσυμφωνήσει; Θα καταθέσετε στη Βουλή την κίνηση των τηλεφωνικών σας λογαριασμών;

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε. Άκουσα και εσάς και σας εκτιμώ ιδιαίτερα και το λέω με ειλικρίνεια. Είπατε το πρωί σε συνέντευξή σας «αν ο κ. Καμμένος πήγαινε για την αλήθεια δεν πειράζει». Αν, όμως, ο κ. Καμμένος πήγαινε γιατί ήθελε να εμποδίσει έναν επιχειρηματία να αγοράσει τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και για να επιτύχει τον πολιτικό του σκοπό, να μείνει ο Τσίπρας στην εξουσία άλλα δέκα χρόνια, προσπάθησε να παγιδεύσει ένα πολίτη αυτής της χώρας κάνοντας κατάχρηση εξουσίας και οργανώνοντας μια σκευωρία, τότε τι πρέπει να κάνετε, κύριε Βούτση, με τόσους αγώνες στην Αριστερά για τον συνεταίρο σας στην εξουσία; Μέχρι εκεί θα φτάσετε για την καρέκλα;

Ευχαριστώ πολύ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κύριε Γεωργιάδη, έχετε αντίρρηση να διαγραφεί, με την άδειά σας, από τα Πρακτικά η φράση …;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Καμία αντίρρηση, να διαγραφεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ πολύ να διαγραφεί από τα Πρακτικά.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Γνώριζα τον κ. Γεωργιάδη ως καλό έμπορο βιβλίων από την τηλεόραση. Ως υπερασπιστή εμπλεκομένων με ποινικές υποθέσεις δεν τον είχα γνωρίσει. Άξιος ο μισθός σας, κύριε Γεωργιάδη. Άξιος ο μισθός σας και είμαι βέβαιος ότι θα σας επιβραβεύσουν με πολλές συνεντεύξεις στα Μέσα που ελέγχει ο κ. Μαρινάκης.

(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να διαγραφεί και αυτό.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Ακούστε, όμως, κάτι. Συνομιλίες δικές μου, όποιες έχετε, καταθέστε τις.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Εγώ δεν έχω.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Συνομιλίες Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας έχουν καταγράψει οι κοριοί της ΕΥΠ με τον κ. Αιμίλιο Κοτσώνη, όπως έχουν δημοσιευτεί…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πού το ξέρετε;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Φέρτε μας το δημοσίευμα.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Έχουν δημοσιευτεί χθες στο DOCUMENTO.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Τρία χρόνια πριν.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Εσείς πηγαίνατε και καθόσασταν στο ΝΑΜΟΣ και οι άλλοι με το κομπολόι στο χέρι σάς έβλεπαν λαδωμένους και τους φιλάγατε τα πόδια. Και μάλιστα έλεγαν ότι όποιοι φιλάτε καλά, θα μπορέσετε να εκλεγείτε και να γίνετε και Υπουργοί. Μέσα στη συνομιλία που αποκαλύφθηκε, έγραψε ξεκάθαρα «για να γίνεις Υπουργός Αθλητισμού, πρέπει να περάσεις από τον Μαρινάκη». Αυτή είναι η κατάντια. Και λυπάμαι πάρα πολύ για την κατάντια σας.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Από εκεί πέρασε ο Κοντονής για να γίνει;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Ανοίξτε όσα τηλέφωνα θέλετε.

Εγώ μιλάω από το δικό μου κινητό και όχι από πακιστανικά τηλέφωνα. Αν ήθελα να κάνω οποιαδήποτε παρανομία, θα μιλούσα από άλλα τηλέφωνα. Μιλάω από το δικό μου κινητό, δημόσια και κάνω αυτό που έχω καθήκον.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δώστε τα, λοιπόν.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Το καθήκον μου είναι όταν ένας κρατούμενος ισοβίτης έρχεται και λέει «φοβάμαι για τη ζωή μου και τη ζωή της οικογενείας μου και θέλω να καταγγείλω τον παραπάνω» να μην τον προστατεύσω, αλλά να προστατεύσω τον μάρτυρα που θα δώσει τον παραπάνω όσο ψηλά και αν είναι, σε όσα σαλόνια και αν έχει περάσει όσα και αν έχει μοιράσει.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τα Μέσα Ενημέρωσης, αυτή η Κυβέρνηση δεν εμπόδισε κανέναν. Εμένα ο ΔΟΛ με έβριζε, κύριε Ψυχάρη, με βρίζει και τώρα, θα με βρίζει και αύριο είμαι σίγουρος.

Δεν φοβόμαστε εμείς αυτούς που μας βρίζουν, αρκεί να πληρώνουν, όταν καταδικάζονται για συκοφαντικές δυσφημίσεις. Έχουν μαζέψει τόσα χρόνια φυλακή όλοι αυτοί, που κάποια στιγμή θα κληθούν να τα πληρώσουν. Προσέξτε μην είστε κι εσείς μέσα!

(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν απάντησε σε κανένα ερώτημα!
Τα πρακτικά από τις ερωτήσεις Παπαθεοδώρου και Λαγού σε Κοντονή

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριοι Υπουργοί, άκουσα με πολλή προσοχή αυτά που είπε ο κ. Καμμένος. Επομένως, απευθύνομαι στον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει τη θεσμική ευθύνη να προστατεύσει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Και  ξεκαθαρίζω κάτι, κύριε Υπουργέ.

Εγώ δεν υιοθετώ -το λέω εξαρχής- αυτά που λέει ένας ισοβίτης ούτε στις καταθέσεις του, αλλά ούτε και τις συνεντεύξεις του. Αυτά, λοιπόν, θα τα κρίνει η Δικαιοσύνη, κύριε Υπουργέ. Και φαντάζομαι ότι μοιραζόμαστε εμείς οι δύο την ίδια αγωνία πρώτον, να κρίνει η Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη, δεύτερον, να καταλογίσει η Δικαιοσύνη τις ευθύνες και τρίτον, όποιοι είναι ένοχοι να πάνε φυλακή. Συμφωνούμε; Ωραία.

Νομίζω, λοιπόν, ότι σε αυτή την περίπτωση η δική σας η ευθύνη είναι λίγο διαφορετική από αυτή η οποία έχει περιγραφεί όλο αυτό τον καιρό. Γιατί το λέω αυτό; Για ποιον λόγο ελέγχεται η Κυβέρνηση σήμερα; Για ποιον λόγο υπάρχει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος απέναντι στον Υπουργό;

Νομίζω ότι, κύριε Υπουργέ, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό ξέρετε γιατί ελέγχεται η Κυβέρνηση; Για την ύπαρξη ή την ένδειξη ή την εντύπωση ενός παραπολιτικού και παραδικαστικού κυκλώματος που φαίνεται να χειραγωγεί τη Δικαιοσύνη και να κάνει μεθοδεύσεις. Γι’ αυτό ελέγχεται η Κυβέρνηση. Δεν ελέγχεται γιατί διαβάσαμε κάποιες αναφορές ισοβίτη. Δεν ελέγχεται γιατί είμαστε υπέρ του επιχειρηματία Α κι όχι Β ή υπέρ του ισοβίτη.

Ο ισοβίτης, ο οποίος δίνει αυτά τα οποία δίνει και λέει ότι εκβιάζεται και φέρεται επίσης να εκβιάζει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάνει τη δουλειά του. το θέμα είναι οι υπόλοιποι κάνουν τη δουλειά τους; Και λέω το εξής. Τι έχουμε εδώ; Τι έχουμε σε όλη αυτή την περίοδο; Γιατί μιλήσαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, κύριε Υπουργέ, και σας ζήτησα να το διαψεύσετε. Αντίθετα είπατε ότι καλώς έγινε και ότι θα επέμβει η Δικαιοσύνη.

Επομένως, σήμερα εγώ κατάλαβα ότι ο Υπουργός κ. Καμμένος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κρατούμενο στο κινητό του από το κινητό του, όπως είπε μόλις τώρα, και του προανήγγειλε επίσκεψη εισαγγελέως. Και αυτό είναι κανονική Δικαιοσύνη κανονικής χώρας!

Το είπατε προηγουμένως. Είπατε ότι του είπατε στο τηλέφωνο –δεν το κρίνω, το είπατε, όμως, και μπορούμε να το δούμε στα Πρακτικά- ότι θα έρθει εισαγγελέας.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Είπα ότι ειδοποίησα τον Υπουργό Δικαιοσύνης για να έρθει εισαγγελέας!

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ: Και ειδοποιήσατε και τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Πολύ καλά.

Και επαναλαμβάνω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Αυτή είναι κανονική διαδικασία στο πλαίσιο των δικονομικών εγγυήσεων και ο κάθε πολίτης μπορεί να το κάνει –έτσι είπε προηγουμένως ο κύριος Υπουργός- κι επίσης, όλα αυτά είναι για να λάμψει η αλήθεια! Πάμε παρακάτω.

Δεν σας έχει κάνει, κύριε Υπουργέ, εντύπωση ότι ο ισοβίτης αυτός έχει κινητό τηλέφωνο στη φυλακή και μάλιστα, από την Cosmote παίρνει αναλυτικό κατάλογο των τηλεφωνημάτων του και μάλιστα, με δική του πρωτοβουλία δίνει αυτά τα τηλεφωνήματα καθώς και τα sms σε εφημερίδες; Και όλα αυτά σας φαίνονται φυσιολογικά; Εκεί η Δικαιοσύνη δεν έχει κανένα πρόβλημα!

Συνεχίζουμε. Εισαγγελική λειτουργός φαίνεται να αυτονομείται. Ενεργεί εκτός ορίων αρμοδιότητας.

Και εκεί νομίζω ότι έχουμε πρόβλημα, διότι από την πρώτη στιγμή εσείς, κύριε Υπουργέ, δεν βρήκατε κανένα ψεγάδι σε αυτή τη διαδικασία.

Προχωρώ σε κάτι άλλο το οποίο θεωρώ σοβαρό.

Σοβαρό είναι, επίσης, κύριε Υπουργέ, το γεγονός ότι, αν κοιτάξετε όλα αυτά τα οποία σας ανέφερα, αν κοιτάξετε δηλαδή αυτή τη διαδικασία, εγώ μια απάντηση θέλω. Αν ξέρετε τι έχει πει ο κ. Καμμένος, μπορείτε να μου απαντήσετε με ένα «ναι» ή με ένα «όχι».

Και κάτι άλλο: Κύριε Υπουργέ, όλα αυτά δεν σας θυμίζουν λίγο παράγκα, παράγκα πολιτική, παράγκα φυλακής, παράγκα δικαιοσύνης; Δεν σας θυμίζουν παράγκα η οποία δεν μπορεί να υπάρχει σε ένα ευρωπαϊκό κράτος του οποίου είστε Υπουργός Δικαιοσύνης; Αυτή είναι η ερώτηση.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Ευχαριστώ.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναλυτικά είχε γίνει η συζήτηση την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ολομέλεια και μου κάνει εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο σήμερα οι ερωτώντες Βουλευτές έχουν σαλπίσει «ισπανική υποχώρηση» στο κραυγαλέο ερώτημα της κοινωνίας και του Κοινοβουλίου.

Δηλαδή, κύριοι συνάδελφοι, αν ήσαστε εσείς μπροστά σε έναν κρατούμενο γι’ αυτή την υπόθεση, ο οποίος σας λέει δύο πράγματα, «κινδυνεύει η ζωή μου και θα πεθάνω, όπως δολοφονήθηκαν άλλοι επτά μάρτυρες σε αυτή την υπόθεση» και δεύτερον, «θέλω να αποκαλύψω περαιτέρω στοιχεία», εσείς τι θα του λέγατε; Θα του λέγατε «επειδή έχεις καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ισόβια για εμπόριο ναρκωτικών, εγώ δεν μιλώ με εσένα, δεν ξέρω τι μου λες, πες τα κάπου αλλού, βρες κάποιον άλλον»; Τι θα λέγατε;

Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Βουλευτές θα έλεγαν το πολύ απλό. Θα ενθάρρυναν με χίλιους τρόπους αυτόν τον άνθρωπο να καταθέσει τα στοιχεία που γνωρίζει και να δώσει τα έγγραφα που έχει στην κατοχή του στις αρμόδιες αρχές. Συμφωνούμε ότι θα το κάναμε όλοι αυτό; Εγώ βρίσκομαι ακόμα σε μια εξιδανικευμένη κατάσταση και λέω ότι θα το κάναμε όλοι.

Επομένως, ο Υπουργός Άμυνας στη συγκεκριμένη περίπτωση γιατί εγκαλείται; Για παρατυπίες; Για υπερβάλλοντα ζήλο; Μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε. Το καθήκον του, όμως, σαν Υπουργός και σαν πολίτης το έκανε. Του είπε «δώσε στη δικαιοσύνη αυτά τα πράγματα» και προφανώς, προσπάθησε να τον ενθαρρύνει με όποιον τρόπο εκείνη την ώρα μπορούσε, για να πράξει αυτά τα οποία έπρεπε να πράξει.

Ποια είναι, όμως, η αλληλουχία των γεγονότων για την οποία μίλησα την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή;

Η αλληλουχία των γεγονότων, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν έχει να κάνει σε καμμία περίπτωση ούτε με επιχειρηματικά συμφέροντα ούτε με πλειστηριασμούς εκδοτικών ομίλων και θα σας πω γιατί. Ως προς το επιχείρημά σας, όχι το δικό σας μόνο, αλλά το επιχείρημα γενικώς ότι ο Καμμένος στις 17 Ιανουαρίου, από ό,τι διαλαμβάνεται σε αυτά τα δημοσιεύματα, επικοινώνησε με τον κατηγορούμενο, δεν του ανέφερε τίποτα σχετικά με επιχειρηματικές δραστηριότητες κ.λπ., πέραν του γεγονότος ότι τότε, Ιανουάριο μήνα, είχατε ακούσει εσείς κάτι για πλειστηριασμό του ΔΟΛ; Ήξερε κανένας ότι ο κ. Μαρινάκης θα πάρει μέρος στον πλειστηριασμό του ΔΟΛ;

Επομένως, εσείς τι κάνετε εδώ;

Κύριε συνάδελφε, είναι η σειρά των γεγονότων που θέλω να δείτε.

Τι γίνεται, λοιπόν, εδώ; Εδώ γίνεται η εξής λαθροχειρία: Αυτό που δεν ήξερε ο Καμμένος στις 17 Ιανουαρίου, προσπαθείτε να το προσάψετε όταν έγινε ο πλειστηριασμός του ΔΟΛ, όταν ο Καμμένος πλέον δεν είχε καμία επαφή με τον κατηγορούμενο.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κονιορτοποιείται ο ισχυρισμός περί εξαγοράς του ΔΟΛ από τον κ. Μαρινάκη. Κονιορτοποιείται!

Σας λέω, λοιπόν, ότι έγιναν αυτά που έγιναν τον Ιανουάριο, με ενημέρωσε ο Υπουργός και εγώ αμέσως ενημέρωσα τις εισαγγελικές Αρχές.

Κύριε συνάδελφε, έχετε δίκιο σε ορισμένα πράγματα από αυτά που είπατε. Όμως, όσον αφορά το εάν έχουμε παραβίαση του κανονισμού των φυλακών, είχα πει και στην Επιτροπή, αν θυμάστε, κύριε Παπαθεοδώρου, ότι ήδη έχω διατάξει έρευνα την οποία έχει αναλάβει εισαγγελικός λειτουργός. Όσον αφορά τις καταγγελίες Γιαννουσάκη εις βάρος του προανακριτικού υπαλλήλου και της εισαγγελέως, ήδη διεξάγεται έρευνα σε όλα τα επίπεδα από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών Πειραιά, αν δεν κάνω λάθος.

Όσον αφορά τις καταγγελίες και τα έγγραφα τα οποία έχει δώσει ο κρατούμενος στις φυλακές στον κ. Τριανταφυλλόπουλο και στην αρμόδια εισαγγελέα, ήδη και εκεί διεξάγεται εισαγγελική έρευνα και όπως σας είχα ενημερώσει -και το ξέρω διότι διά του Υπουργείου διαβιβάζεται- έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία δικαστικής συνδρομής.

Πού βλέπετε, λοιπόν, εδώ οποιαδήποτε παρατυπία; Και μιλάτε εσείς για παραδικαστικό, όταν όλα αυτά που σας ανέφερα είναι στα χέρια της δικαιοσύνης, διερευνώνται από τη δικαιοσύνη, όπως έχουμε υποχρέωση να πράξουμε; Διότι εδώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε έναν κρατούμενο ο οποίος εν αρχή δίνει στοιχεία και λογαριασμούς και κατονομάζει πρόσωπα. Προσέξτε τα αυτά που σας λέω. Δίνει στοιχεία, λογαριασμούς και εμβάσματα. Θα διερευνηθούν αυτά δικαστικά; Θα διερευνηθούν. Μετά αλλάζει τροπάρι και λέει, «Κάποιοι με πιέζουν». Θα διερευνηθούν αυτά; Βεβαίως θα διερευνηθούν. Και διερευνώνται.

Επομένως, η δικαιοσύνη η οποία έχει επιληφθεί εδώ, διερευνά τα πάντα και θα καταλήξει στην αλήθεια.

Σας λέω, όμως, κάτι το οποίο θα πρέπει να σας προβληματίσει. Μεταξύ όλων των σπουδαίων και υψίστου ενδιαφέροντος πραγμάτων τα οποία ο συγκεκριμένος ανέφερε, ήταν και για μία βαλίτσα με 650.000 ευρώ. Αυτή η βαλίτσα ήλθε στο Ελληνικό και διαπιστώθηκε ότι έτσι έχουν τα πράγματα. Κατονόμασε και πρόσωπα και πιστοποιήθηκαν από τους ελέγχους αυτά τα οποία είπε ο σημερινός κρατούμενος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κύριε Υπουργέ, θα έχετε και δευτερολογία.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός  Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Θέλω, λοιπόν, να σας πω να μην προτρέχετε ενόψει των ερευνών που θα κάνει η δικαιοσύνη. Όλα βρίσκονται στα χέρια δικαστικών λειτουργών. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη λάμψει η αλήθεια.

Όμως, θέλω να σας πω κάτι ακόμα και με αυτό να τελειώσω.

Κύριε συνάδελφε, πότε ξεκίνησε αυτός ο ορυμαγδός δημοσιευμάτων περί δήθεν σκευωρίας που στήνεται εις βάρος ενός επιχειρηματία; Ξεκίνησε μερικές μέρες μετά τον έλεγχο τον οποίο πραγματοποίησε στα γραφεία του η Οικονομική Αστυνομία.

Εδώ, λοιπόν, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Σ’ αυτόν τον τόπο όλοι ελεγχόμεθα. Όλοι! Οι μεγαλόσχημοι οικονομικοί παράγοντες και εσχάτως και παράγοντες των μέσων μαζικής ενημέρωσης δεν θα ελέγχονται, ή μήπως τους πέρασε η ιδέα ότι αυτά που ήξεραν από προηγούμενες κυβερνήσεις θα τα συνεχίσει και η παρούσα Κυβέρνηση;

Η παρούσα Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την έρευνα όπως ακριβώς τη διεξάγει η Δικαιοσύνη. Και σας λέω ότι η Δικαιοσύνη θα καταλήξει σε συμπεράσματα και τότε θα δούμε ακριβώς ποιοι γίνονται όχι βαποράκια ναρκωτικών, αλλά βαποράκια επιχειρηματικών συμφερόντων στον χώρο του Κοινοβουλίου! Θα τα δούμε όλα!

(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ: Επειδή, κύριε Υπουργέ, δεν έχω την ίδια αισθητική, δεν θα μιλήσω για βαποράκια. Θα σας πω, όμως, το εξής: Δεν ξέρω αν υπάρχουν βαποράκια επιχειρηματικών συμφερόντων μέσα στη Βουλή. Πάντως συνήγοροι αυτών οι οποίοι θα ελεγχθούν για το πώς και ποια ήταν η δράση τους σε αυτή την υπόθεση υπάρχουν, γιατί μόλις τώρα αθωώσατε τον κ. Καμμένο. Συνήγοροι, λοιπόν, υπάρχουν.

Εγώ δεν έχω να διαπιστώσω τίποτε άλλο πέρα από το γεγονός ότι οι αλυσίδες που δένουν τους ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πολύ βαριές. Πρέπει να είναι πολύ βαριές, κύριοι συνάδελφοι, και αυτό θα το δείτε και το επόμενο διάστημα.

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Αυτό, λοιπόν, το οποίο θα σας πω εγώ είναι το εξής: Μίλησε ο κύριος Υπουργός για αλληλουχία γεγονότων. Ελάτε να δούμε την αλληλουχία γεγονότων.

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Αφού για να παρακολουθήσατε ήρθατε, γιατί με διακόπτετε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ ησυχία.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ: Η αλληλουχία γεγονότων είναι ότι την προηγούμενη εβδομάδα, πράγματι, όταν το συζητήσαμε, μιλήσατε για παρότρυνση εκ μέρους του κυρίου Υπουργού. Εγώ σας λέω από τα Πρακτικά τι είπατε εσείς.

Το δεύτερο, λοιπόν, είναι όταν ακούσαμε, όταν διαβάσουμε νέους διαλόγους, τους οποίους πρέπει να σας πω ότι δεν επιθυμώ να διαβάζω στις εφημερίδες, γιατί αν έκανε σωστά τη δουλειά της η Δικαιοσύνη, δεν θα υπήρχαν τέτοιοι διάλογοι, όπως δεν θα υπήρχαν και καταγραφές από κρατούμενο. Καταλαβαίνετε; Καταγραφές παράνομες! Καταγραφές από κρατούμενο! Με ποιόν; Με Υπουργούς, εισαγγελείς, όταν ο κρατούμενος φέρεται, για εμένα, να λέει ότι «Την εισαγγελέα την έχω καταγράψει», όταν από το αφήγημα φαίνεται -ακόμα και μικρό παιδί καταλαβαίνει- ότι αυτός που τον ρωτάει, τον ρωτάει για να καταγράψει. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι αλήθεια αυτά. Αυτά ήθελα να διαψεύσετε. Εκεί ήθελα να παρέμβετε στην αλληλουχία των γεγονότων.

Μιας και μιλάμε για την αλληλουχία γεγονότων, πράγματι υπήρξε μια προηγούμενη δημοσίευση, μια συνέντευξη, που έλεγε τα αντίθετα. Και φαίνεται να υπάρχουν και οι ένορκες καταθέσεις που λένε πάλι τα αντίθετα.

Όταν μιλάμε, λοιπόν, για παραδικαστικό, για αυτό μιλάμε, ότι έρχονται αυτά τα πράγματα στη Βουλή και όλο αυτό το διάστημα δεν είχε επέμβει η Δικαιοσύνη με δική σας εντολή, έτσι ώστε να μην χρειάζεται σήμερα να το κουβεντιάζουμε.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Μα, τι λέτε, κύριε συνάδελφε;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ: Γι’ αυτό σας μιλάω.

Και κάτι άλλο να πω, επειδή μιλήσατε για την αλληλουχία. Ξέρετε, δεν πάω πίσω, πάω από τότε που μάθαμε όλοι. Γιατί μάθαμε; Γιατί το διαβάσαμε στις εφημερίδες, κύριε Υπουργέ.

Κύριε Υπουργέ, χρειάζεται τις καλές προθέσεις του κυρίου Υπουργού Εθνικής Αμύνης η Δικαιοσύνη για να κάνει σωστά τη δουλειά της, τη στιγμή που ήσασταν εσείς Υπουργός Δικαιοσύνης και όλα αυτά θα μπορούσαν να έρθουν σε εσάς; Όχι. Προφανώς και όχι. Άρα, να μας εξηγήσετε στην αλληλουχία των γεγονότων πού κολλάει αυτό.

Δεύτερον, η εποπτεύουσα εισαγγελική Αρχή των φυλακών Αυλώνα, Κορυδαλλού ή όπου αλλού -δεν ξέρω που πήγε ο κρατούμενος-, ήταν ενήμερη για τις επισκέψεις της εισαγγελικής λειτουργού; Ήταν ενήμερη; Γιατί έτσι έπρεπε να γίνει. Μη μου μιλήσετε για παρατυπίες, γιατί όταν η επόπτρια δεν είναι ενήμερη, κάτι άλλο συμβαίνει. Και αυτό νομίζω ότι η έρευνά σας θα το βρει.

Συνεχίζουμε: Είναι μικρή η παρατυπία, παραδείγματος χάρη, αν δεν είχε γνώση όλων αυτών ο εισαγγελέας επόπτης των φυλακών;

Ξέρετε κάτι; Εδώ πέρα, μέσα σε αυτή την Αίθουσα θα χάσουμε το μέτρο. Έχουμε συζητήσει όχι για δικονομικές ατασθαλίες, για ουσιώδη προβλήματα. Ξέρετε γιατί σας το λέω αυτό; Γιατί εσείς σήμερα έπρεπε να έρθετε εδώ και να πείτε, «Όχι, όλα αυτά δεν συνέβησαν», και αν συνέβησαν να πείτε, «Τους έχω στείλει στον εισαγγελέα», όχι ότι, «Κάνω ακόμα...» κ.λπ..

Από πότε το ξέρετε αυτό; Από πότε ξέρετε ότι τον Γενάρη, παραδείγματος χάρη, έγινε επίσκεψη -αυτό σας ρωτάω, την αλληλουχία των γεγονότων, για την οποία μου μιλάτε- μιας εισαγγελικού λειτουργού χωρίς να το ξέρει η επόπτριά της -αν δεν το ήξερε- και μέχρι σήμερα, τέλη Ιουνίου, δεν έχει βγει καμία απόφαση, αλλά τώρα κάνετε την έρευνα; Για ποιον λόγο; Γιατί τώρα βγήκαν αυτά. Αυτός είναι ο λόγος.

Και ίσως τα ξέρατε και προηγουμένως, γιατί δεν είναι δυνατόν να μην τα ξέρατε όταν έχουν κατατεθεί, κύριε Υπουργέ, συγκεκριμένες αναφορές και είστε προϊστάμενος των Υπηρεσιών αυτών.

Επίσης, μέχρι σήμερα από τότε που έγιναν όλα αυτά και από τότε που τα ξέρατε -γιατί ο συνάδελφός σας, ο κ. Καμμένος, ήρθε και σας το είπε- με τον ανακριτικό υπάλληλο που δεν έχει ενοχληθεί ακόμα μέχρι σήμερα, τον λιμενικό, τι έχει γίνει; Από τότε, λοιπόν, που ήρθε και σας είπε, «Ορίστε όλα αυτά εδώ …

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Δεν μου είπε για τον ανακριτικό υπάλληλο.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ: Δεν σας είπε! Σας είπε μόνο για την εισαγγελέα.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Όχι, μου είπε για τον ισοβίτη.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ: Για τον ισοβίτη μόνο! Ακριβώς! Για τίποτα άλλο.

Έτσι, λοιπόν, θέλω να σας πω το εξής: Εάν όλα αυτά στην αλληλουχία των γεγονότων -για την οποία μιλήσατε προηγουμένως- τα είχατε ψάξει στην ώρα τους, σήμερα δεν θα ήμασταν εδώ. Θα είχατε εσείς τους ενόχους και θα μας λέγατε ότι κάποιοι πάνε να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη.

Μέχρι σήμερα, λοιπόν, είμαστε ακόμα -από την προηγούμενη εβδομάδα, όπου βγήκαν αυτά τα πράγματα στη δημοσιότητα- να ψάχνουμε τους ενδεχόμενους ενόχους.

Κοιτάξτε να δείτε: Ακριβώς όταν μίλησα για «παράγκα» προηγουμένως, γι’ αυτό μιλούσα. Όταν μιλούσα για «παραδικαστικό» -γιατί δεν το δεχθήκατε- γι’ αυτό μιλούσα. Όταν μίλησα για «μεθοδεύσεις», γι’ αυτά μιλούσα. Και σε αυτά, δυστυχώς, δεν πήρα απαντήσεις, κύριε Υπουργέ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Ευχαριστώ.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Κύριε Πρόεδρε, ξεκίνησα την ομιλία μου, λέγοντας ότι η Αντιπολίτευση επί του θέματος έχει σαλπίσει σήμερα ισπανική υποχώρηση και δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από το να διαβάσετε τα ερωτήματα στην επίκαιρη ερώτηση που έχουν κατατεθεί και να τα συγκρίνετε με τα αγωνιώδη ερωτήματα που προσπαθεί να εφεύρει ο ερωτών Βουλευτής στην παρούσα συνεδρίαση. Ουδεμία σχέση!

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ: Διαβάστε την ερώτηση, σας παρακαλώ πολύ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Σας είπα και προηγουμένως -και αναφέρομαι στη Βουλή και θέλω να τα ακούει και η κοινωνία- ότι εσείς μου φαίνεται πως επιλεκτικά παίρνετε ό,τι σας βολεύει.

Σας είπα από την πρώτη στιγμή -και όχι σήμερα, ούτε στην Ολομέλεια της προηγούμενης εβδομάδας, από την Επιτροπή- ότι αμέσως μόλις ελήφθησαν αυτά τα στοιχεία, συνεχίστηκε η έρευνα -με τα νέα στοιχεία τα οποία έδωσε ο κρατούμενος- εκ μέρους της εισαγγελικής Αρχής. Συνεχίστηκε. Πού είναι εδώ το παραδικαστικό; Υπάρχει εδώ «παράγκα» κ.λπ.; Όχι. Αμέσως μόλις ο ίδιος ισχυρίστηκε τα αντίθετα, πάλι η Δικαιοσύνη αυτοδυνάμως -χωρίς τίποτα, δεν χρειάζεται η παρέμβαση κανενός Υπουργού Δικαιοσύνης, εάν έχετε υπόψη σας τέτοιες διαδικασίες, σας λέω...

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ: Όχι.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Χαίρομαι ιδιαιτέρως.

Εάν, λοιπόν, λάβετε αυτά υπόψη σας, θα δείτε ότι δεν υπάρχει ούτε παρέμβαση, ούτε ανάγκη παρεμβάσεως πολύ περισσότερο. Διότι μόλις ο ίδιος κατέθεσε μηνήσεις και αναφορές περί εκβιασμών κ.λπ., γι’ αυτά επελήφθη η Δικαιοσύνη. Γιατί χρειάζεται η παρέμβαση η δική μου;

Και σε τελευταία ανάλυση σας είπα και προχθές ότι έχω διατάξει έρευνα για τις συνθήκες κράτησης του συγκεκριμένου, για ορισμένα σημεία για τα οποία υπάρχουν ευθύνες και θα αποδοθούν.

Το ζήτημα, όμως, που μου κάνει εντύπωση εδώ, είναι το εξής: Έρχεστε στο Κοινοβούλιο και επικαλείστε διαλόγους τους οποίους διαβάζετε σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο…

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ: Το αντίθετο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): …τη στιγμή που γνωρίζετε ότι αυτοί οι διάλογοι, αυτά τα δημοσιεύματα είναι παράνομα αποδεικτικά μέσα σε μία διαδικασία.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ: Σας το είπα προηγουμένως.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Μα, σας είπα, το γνωρίζετε. Για να μην σας πω ότι είναι και παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά μέτρα.

Στηρίζετε, λοιπόν, μία επιχειρηματολογία -προσέξτε πού είναι εδώ το επιεικώς ανέντιμο- σε απαράδεκτα αποδεικτικά μέσα, τα οποία οποιοδήποτε δικαστήριο θα τα πάρει και θα τα πετάξει εις τον κάλαθο των αχρήστων, για να πλήξετε τον Υπουργό Άμυνας, την Κυβέρνηση και όποιον πάρουν τα σκάγια, κατά το κοινώς λεγόμενο.

Επομένως, θέλω να σας πω, κύριε συνάδελφε, ότι εδώ πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται. Σε τρία επίπεδα διεξάγεται η εισαγγελική έρευνα, η οποία ξεκίνησε και συνεχίζεται και στα τρία επίπεδα χωρίς καμία πολιτική παρέμβαση. Ακόμη, είναι νόμιμη κατά το άρθρο 30 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Δεν χρειάζονται οι εισαγγελείς παραγγελίες όταν κάτι συμβαίνει μπροστά στα μάτια τους.

Θέλω, δε, να σας πω ότι όσον αφορά τις καταθέσεις, οι οποίες και αυτές δημοσιοποιήθηκαν, έχουν ληφθεί -για να τα ξέρετε, κύριοι συνάδελφοι- από το 2015. Μήπως και το 2015 ο κ. Μαρινάκης ήταν να πάρει τον ΔΟΛ και δεν το ξέρουμε; Εκεί, σε καταθέσεις, λέει πολλά και ενδιαφέροντα -όχι σε συνεντεύξεις, σε καταθέσεις- ο περί ου ο λόγος κρατούμενος. Αυτές, δε, οι καταθέσεις βρίσκονται στη δικογραφία, την οποία χειρίζεται η αρμόδια Εισαγγελέας, η οποία είναι και η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά και η οποία διεξάγει κανονικά την έρευνα. Πού βλέπετε εσείς παρανομίες και σε τελική ανάλυση παρατυπίες -γιατί παρανομίες δεν υπάρχουν- επ’ αυτού του ζητήματος;

Θέλω, λοιπόν, να σας πω και να σας διαβεβαιώσω ότι η Δικαιοσύνη διεξάγει τις έρευνες και πως όλες οι καταγγελίες -ακόμα και οι αντιφατικές του ιδίου προσώπου- θα ελεγχθούν μέχρι κεραίας. Για τα στοιχεία που έχει δώσει, τους αριθμούς εμβασμάτων και όλα τα σχετικά, ήδη με τη διαδικασία της δικαστικής συνδρομής ζητάμε διασταύρωση και επιβεβαίωση. Και επ’ αυτών όλων των ζητημάτων η Δικαιοσύνη θα μιλήσει. Να μην υπάρχει καμία αμφιβολία σε κανέναν.

Όμως, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι επιτέλους σε αυτόν εδώ τον τόπο όλοι ελέγχονται και κανένας μεγαλόσχημων οικονομικός παράγοντας ή εκδότης δεν πρόκειται να βρεθεί στο απυρόβλητο. Αυτό είναι υπόσχεση της Κυβέρνησης στον ελληνικό λαό και η Κυβέρνηση τις υποσχέσεις της τις τηρεί μέχρι κεραίας!

(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Προχωράμε στην τέταρτη με αριθμό 1042/19-6-2017 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Β΄ Πειραιά του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή κ. Ιωάννη Λαγού προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με θέμα: «Καταγγελίες για παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης σχετικά με την υπόθεση Noor 1».

Κύριε Λαγέ, έχετε τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.  

Καταρχήν, μιλώντας και εμείς ως Χρυσή Αυγή θα μάθει ο ελληνικός λαός κάποιες αλήθειες και κάποια ονόματα που δεν αναφέρθηκαν. Περίμενα από τους δύο προηγούμενους Βουλευτές, που κατέθεσαν παρόμοιες ερωτήσεις, να τολμήσουν και να μιλήσουν και να πουν και κάποια άλλα ονόματα. Γιατί ξέρετε, σε όλο αυτό το σκάνδαλο που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες, δεν εμπλέκεται, δυστυχώς, μόνο ο Πάνος Καμμένος, αλλά και άλλα άτομα, τα οποία θα κατονομάσουμε εμείς, όπως είχαμε κάνει από τις 6 Ιουνίου από το Βήμα της Βουλής. Και τότε δεν είχε δώσει κανείς σημασία.

Εδώ θα ήθελα να διαψεύσω και τον Πάνο τον Καμμένο και τον Κοντονή, τον Υπουργό, γατί είπαν ότι όλα αυτά ξεκίνησαν από τις 15 του μηνός, που υπήρξαν κάποιες έρευνες και κάποιοι έλεγχοι στα γραφεία του επιχειρηματία, του εφοπλιστή Μαρινάκη. Ναι, μπορεί να ξεκίνησαν τότε, γιατί όλο το διαπλεκόμενο σύστημα που υπάρχει ίσως να ξεκίνησε και να έγραφε τότε κάποια πράγματα.

Θα επαναλάβω, όμως, -και όποιος θέλει να δει και να επιβεβαιώσει αυτό που λέω, να κοιτάξει τα Πρακτικά- ότι η Χρυσή Αυγή στις 6 του μηνός, εννέα μέρες πριν τουλάχιστον, είχε μιλήσει από το Βήμα της Βουλής και είχε πει για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Μάλιστα, είχαμε πει, πριν να βγουν όλα αυτά στη δημοσιότητα, ότι εμείς θα ζητούσαμε -και είχαμε ζητήσει- την άρση του απορρήτου του Υπουργού, του Πάνου του Καμμένου, αλλά όχι μόνο. Γιατί το ερώτημα που είχαμε θέσει εμείς και το οποίο κρίνουμε ότι είναι σημαντικό, είναι πώς έφτασε ο Υπουργός Καμμένος να έχει επαφές με τον ισοβίτη. Εδώ είναι το ζητούμενο.

Και επειδή ο κ. Κοντονής προηγουμένως βρήκε εύκολους αντιπάλους, τους κορόιδευε και τους έλεγε ότι δεν υπάρχει καμία παρατυπία και καμία παρανομία. Σοβαρά, κύριε Κοντονή; Πώς έφτασε ο Πάνος ο Καμμένος και είχε συνομιλία με τον κ. Γιαννουσάκη; Μέσω του κ. Τριανταφυλλόπουλου; Δεν νομίζω.

Ξέρετε τι έχουμε μάθει εμείς και τα είχαμε πει την προηγούμενη φορά; Ότι αυτός που έφερε σε επαφή τον κ. Καμμένο, ήταν ο κ. Φυτράκης, ο οποίος είναι Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης επιφορτισμένος με τα θέματα σωφρονιστικών καταστημάτων.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Ούτε που τον ξέρω.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Τον ξέρουμε εμείς.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Ούτε που ξέρω ποιος είναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Είχαμε πει, λοιπόν, να γίνει άρση τηλεφωνικού απορρήτου και στον κ. Φυτράκη και στον κ. Δουλάμη, που τον έχετε βάλει και αυτόν στο Υπουργείο.

Να, η εμπλοκή του Υπουργείου, κύριε Κοντονή, για να λέμε ονόματα.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Δεν τους ξέρω αυτούς.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Τους ξέρω εγώ, κύριε Καμμένο.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Δεν τους έχω μιλήσει ποτέ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Τους ξέρω εγώ.

Ας γίνει άρση τηλεφωνικού απορρήτου, να δούμε εάν αυτοί ήταν που είχαν μεσολαβήσει…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κύριε Καμμένο, παρακαλώ. Η ερώτηση είναι…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Γιατί ανησυχείτε τώρα; Με τους προηγούμενους Βουλευτές δεν μιλάγατε. Τι θέλετε τώρα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Σας παρακαλώ, κύριε Λαγέ. Ένα λεπτό.

Σήμερα, έχουμε Κοινοβουλευτικό Έλεγχο. Η ερώτηση είναι προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Παρακαλώ πολύ, κύριε Καμμένο, μην παρεμβαίνετε, εκτός αν υπάρξει κάποιο ζήτημα. Αντιλαμβάνεστε.

Παρακαλώ, συνεχίστε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Θα υπάρξει και προσωπικό στην πορεία για άλλα πράγματα.

Συζητάμε, λοιπόν, για τα συγκεκριμένα ονόματα. Εδώ, ο Υπουργός λέει ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα και δεν τίθεται ζήτημα. Εμείς λέμε ότι τίθεται ζήτημα. Αν γίνει άρση τηλεφωνικού απορρήτου των συγκεκριμένων, θα δούμε ποιοι είχαν εφοδιάσει με κινητά τηλέφωνα τον Γιαννουσάκη, ποιοι τον είχαν βάλει σε VIP κελί για να περνάει καλά και να είναι σε πρόσβαση με τον Υπουργό και δεν ξέρω και με ποιον άλλον.

Ξεκινάμε, λοιπόν, με τις παρανομίες και τις παρατυπίες που υπάρχουν και το γεγονός ότι εμείς τα είχαμε πει στις 6 του μηνός όλα αυτά:

Έχω στα χέρια μου μια μηνυτήρια αναφορά του Γιαννουσάκη, η οποία δεν ξέρω εάν λέει αλήθεια ή ψέματα. Εμένα δεν με ενδιαφέρει αυτό. Μάλλον, με ενδιαφέρει, αλλά δεν είμαι αυτός που θα το κρίνει. Θα το κρίνουν οι αρμόδιες Αρχές. Εμείς αυτό θέλουμε ως Χρυσή Αυγή. Εγώ, όμως, λέω τι έχω στα χέρια μου, διότι όλοι εδώ προηγουμένως σας μιλούσαν για δημοσιεύματα. Εγώ, λοιπόν, έχω στα χέρια μου μηνυτήρια αναφορά του κ. Γιαννουσάκη στις 5 Απριλίου 2017 και με αριθμό πρωτοκόλλου 768, η οποία έχει πάει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Κατονομάζει μέσα ότι ο Υπουργός Καμμένος τον απειλούσε και του έλεγε να δώσει…

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας- Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Εγώ; Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Έτσι λέει ο κ. Γιαννουσάκης. Τι να κάνουμε τώρα; Κάντε του μήνυση.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Έλεγε, λοιπόν, ο Γιαννουσάκης -για να δούμε, πού υπάρχουν παρανομίες και παρατυπίες- ότι ο Καμμένος τον απειλούσε και του έλεγε, «Εάν θέλεις ασφάλεια για την οικογένειά σου, πες μας ότι εμπλέκεται ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, ο Μαρινάκης, για να καθαρίσεις, κι εγώ σου εγγυώμαι ότι στο Εφετείο η ποινή σου θα πέσει».

Αυτά λέει ο Γιαννουσάκης με μηνυτήρια αναφορά στις 5 Απριλίου. Καλά, εσείς, κύριε Υπουργέ, κύριε Κοντονή, που έχετε ψάξει την υπόθεση και τη γνωρίζετε, σημειώνετε τώρα πότε είναι αυτή η αναφορά που σας λέω; Δεν την έχετε δει; Την έχω πάρει στα χέρια μου εγώ κι εσείς, ο Υπουργός, που ψάχνετε, δεν την ξέρετε;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Το τι θα απαντήσω είναι δικό μου θέμα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Εγώ σας βλέπω να σημειώνετε εκεί και ψάχνετε να βρείτε τι γίνεται. Δεν τα ξέρετε καλά τα πράγματα.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Σημειώνω για να σας δώσω απαντήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ πολύ, Λαγέ. Να ξέρετε ότι διά του Προέδρου γίνονται οι αναφορές. Δεν γίνονται σε προσωπική βάση. Το ξέρετε. Είστε χρόνια τώρα εδώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Μήπως θα με βγάλετε έξω από την Αίθουσα, γιατί δεν απευθύνομαι στον Πρόεδρο, και να τελειώσει το θέμα πιο εύκολα και πιο γρήγορα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Αυτό που λέτε τώρα είναι άλλο. Αυτό είναι για άλλοτε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Ξέρω εγώ; Βγάλτε με, γιατί ακούγονται πράγματα που δεν πρέπει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Τώρα όμως, για να βοηθήσετε τη διαδικασία, δεν θα κάνετε πινγκ-πονγκ. Διά του Προέδρου θα δώσετε όλα τα στοιχεία που θεωρείτε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Λοιπόν, στις 5 Απριλίου 2017 υπάρχει η μηνυτήρια αυτή αναφορά του Γιαννουσάκη. Αυτά είναι πράγματα, τα οποία δεν τα έχει πει κανείς άλλος. Γιατί η Εισαγγελία δεν έχει επέμβει; Γιατί το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει επέμβει, να δει εάν αυτά που καταγγέλλει ο Γιαννουσάκης είναι αληθή ή ψευδή; Γιατί δεν γίνεται αυτή η διαδικασία; Να, λοιπόν, οι παρατυπίες και οι παρανομίες του Υπουργείου, που λέμε.

Λέει, λοιπόν, ο Γιαννουσάκης εδώ συγκεκριμένα πράγματα: «Στις 17 Ιανουαρίου 2017, βραδινή ώρα, επικοινώνησε μαζί μου ο Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος…» -βραδινή ώρα, σε κινητό τηλέφωνο- «…και μου είπε ότι θα δεχόμουν επίσκεψη από την Εισαγγελία Πειραιά. Μάλιστα, το ίδιο βράδυ ο Υπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με αρχιφύλακα». Λέει μέσα ποιο είναι το όνομα και θα το καταθέσω εάν μου ζητηθεί. Δεν θέλω να εμπλέξω κι άλλους ανθρώπους αυτή τη στιγμή, όπως εγώ δεν θέλω να μπλέξω ούτε το Λιμενικό. Για εμένα αυτοί είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Εδώ, εμπλέκονται άλλοι. Ο λιμενικός που πήγε να κάνει τη διαδικασία της ανάκρισης, σίγουρα δεν έχει πάει από μόνος του. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τους λιμενικούς και τους αρχιφύλακες έξω και να κοιτάξουμε τους Υπουργούς.

Αυτά λοιπόν -λέω και πάλι- λέει ο Γιαννουσάκης.

Επίσης, λέει -και αυτό είναι γεγονός και το έχουν δει όλοι- «Μπαίνοντας μέσα στη φυλακή η Εισαγγελέας στις 11.30 τη νύχτα…». Γιατί 11.30’ η ώρα τη νύχτα; Γιατί δεν πήγε το πρωί; Μήπως γιατί οι πιέσεις που είχαν ασκηθεί εκείνη την ημέρα κι εκείνο το βράδυ στον Γιαννουσάκη ήταν τόσο έντονες, ώστε να πιστεύουν κάποιοι ότι εκείνη την ώρα είχε σπάσει ο Γιαννουσάκης και θα έδινε την κατάθεση που όλοι ήθελαν; Ρωτάω τώρα εγώ. Μπορεί να είναι και λάθος αυτό που λέω.

Στις 23.30’, λοιπόν, μπήκε η Εισαγγελέας μέσα η κ. Τζίβα και αρνήθηκε στην πύλη να δώσει τα στοιχεία. Και αυτό τώρα εάν το ψάξετε -έχει βάλει ο κύριος Υπουργός να γίνουν κάποιες έρευνες- θα δείτε ότι δεν υπάρχει το όνομα. Όμως, εδώ την έχετε πατήσει όλοι εσείς, γιατί παραδεχθήκατε όλοι ότι έχει πάει.

Δηλαδή, εάν δεν το λέγατε εσείς οι ίδιοι, δεν θα βρισκόντουσαν τα στοιχεία της Εισαγγελέως. Εδώ την έχετε πατήσει. Αλλά ανοιχτήκανε τα στόματά σας και είπατε: «Ναι, μπήκε μέσα». Και ότι μπήκε μέσα η Εισαγγελέας στην 23.30΄ τη νύχτα και έκατσε μέχρι τις 03.30΄ το πρωί, χωρίς να γραφούν τα στοιχεία της, αυτό μάλλον είναι παράτυπο. Την πατήσατε, λοιπόν. Προτρέξατε να τα πείτε όλα αυτά.

Επίσης, επειδή ρώτησε ο κ. Κοντονής: «Αν γνωρίζετε εσείς μια τέτοια υπόθεση, τι θα λέγατε στον εμπλεκόμενο αυτό ισοβίτη; Άνθρωπος είναι και ο ισοβίτης και μπορεί να ξέρει και να πει κάποιες αλήθειες. Δεν θα του λέγατε να πει την αλήθεια;». Βεβαίως, θα του λέγαμε να πει την αλήθεια, μόνο που δεν θα τον απειλούσαμε. Γιατί σύμφωνα με αυτά που γράφει ο κ. Γιαννουσάκης, λέει ότι μετά από όλο αυτό που έγινε, ενώ υπήρχε 24ωρη αστυνομική φύλαξη στο σπίτι της οικογένειάς του, γιατί φοβόντουσαν για πιθανό χτύπημα, κάποιοι να πειράξουν τους δικούς του, έφυγε αυτή η ασφάλεια, την αφαίρεσαν από το σπίτι του κ. Γιαννουσάκη.

Εμείς, λοιπόν, αυτό δεν θα το κάναμε, επειδή ρώτησε ο κ. Κοντονής. Και θα φροντίζαμε ο άνθρωπος αυτός να καταθέσει τι πραγματικά ξέρει. Γιατί όποιος εμπλέκεται σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών, πρέπει να δεχθεί τη μεγαλύτερη των ποινών και αυτό είναι ασυζητητί.

Όμως, πρέπει εδώ να ξεκαθαρίσουμε το τι γίνεται και το εάν επεμβαίνουν οι Υπουργοί με νόμιμο ή με παράνομο τρόπο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Κύριε Πρόεδρε, νόμιζα ότι ο ερωτών Βουλευτής είχε αντιληφθεί τι είχε διαμειφθεί με τις δύο προηγούμενες ερωτήσεις. Είναι, όμως, πολιτικά ενδιαφέρον να συγκρούεται η δεξιά με την ακροδεξιά, ποιος θα κάνει τον καλύτερο συνήγορο του Γιαννουσάκη και ποιος θα εμφανιστεί στο Κοινοβούλιο υπερασπιζόμενος όσα εσχάτως λέει.

Σας είπα ότι την καταγγελία αυτήν, την οποία εσείς κατά έναν περίεργο τρόπο –όχι ανεξήγητο, αλλά περίεργο- την έχετε υιοθετήσει από το άλφα μέχρι το ωμέγα, την εξετάζει η δικαιοσύνη. Εσείς τι θέλετε, λοιπόν, εδώ;

Παίρνετε μία εκ διαμέτρου αντίθετη κατάθεση στη μορφή της μηνύσεως του Γιαννουσάκη με αυτά που έχει πει σε συνέντευξη σε έναν δημοσιογράφο και επικαλείστε μονομερώς όσα στη μήνυση αναφέρει. Αυτό τι είναι που κάνετε; Συνήγοροι του κ. Γιαννουσάκη ως προς τα δεύτερα εμφανίζεστε; Τα πρώτα σάς αφορούν καθόλου ή σας ενοχλούν; Διότι το ενδιαφέρον σας για τους εφοπλιστές το έχετε δείξει πολλές φορές.

Εδώ, στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί κάτι. Ο συγκεκριμένος έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά. Εσείς την αποδέχεσθε; Αποδέχεσθε τους ισχυρισμούς και τα διαλαμβανόμενα σε αυτήν; Εδώ, απ’ ό,τι φαίνεται διαβάζετε…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Για να απαντάτε είστε εδώ. Δεν απαντάτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Σας παρακαλώ. Θα έχετε τον λόγο ύστερα. Θα επανέλθετε.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Ο Γιαννουσάκης λέει: Τάδε έφη Ζαρατούστρα, και χειρότερα.

Σας λέμε, λοιπόν, αφήστε τη διαδικασία της έρευνας. Ήδη, η δικαιοσύνη έχει επιληφθεί της καταγγελίας αυτής. Ήδη, διεξάγεται έρευνα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Από πότε;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Από όταν κατατέθηκε. Από την επομένη.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Όχι, όχι. Λέτε ψέματα.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Κύριε Πρόεδρε, εδώ πλέον ξεπερνάνε κάθε όριο. Δεν τους φθάνει που ήρθαν εδώ με τη μήνυση Γιαννουσάκη για να κάνουν τους συνηγόρους ενός ανθρώπου ο οποίος τέλος πάντων φαίνεται να προβάλλει αντιφατικούς ισχυρισμούς, για να μην πω τίποτα πιο αυστηρό. Εδώ, ερχόσαστε και από πάνω αμφισβητείτε ότι αυτή τη στιγμή που σας μιλάω διεξάγεται έρευνα από τον αρμόδιο Εισαγγελέα. Τι άλλο δηλαδή να δούμε;

Είναι η παραποίηση της πραγματικότητας. Είναι επιχειρήματα του ιδίου τύπου ότι στο Άουσβιτς γινόταν υγειονομική εκκαθάριση των νεκρών δια των φούρνων του θανάτου. Τα ίδια ακούσαμε και για τη δολοφονία του Φύσσα, ότι τσακώθηκαν για τα ποδοσφαιρικά. Σήμερα, θα ακούμε και γι’ αυτό το ζήτημα.

Δεν έχω, κύριε Πρόεδρε, τίποτε άλλο να πω.

(Θόρυβος-διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Ευχαριστώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: …(Δεν ακούστηκε)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κύριε Λαγέ, έχετε τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Ακούστε, λοιπόν, κύριες και κύριοι και να κρίνετε, γιατί ο Κοντονής, ο κύριος Υπουργός εδώ πέρα, είναι αγχωμένος πολύ με την ερώτηση τη δικιά μου. Προφανώς αυτή η μηνυτήρια αναφορά δεν έχει φτάσει σε κανέναν και μάλλον ήθελε να την περάσει…

Κατ’ αρχήν, λέτε ψέματα και θα το αποδείξουμε αυτό για άλλη μια φορά. Λέτε ότι είπαμε εμείς αν διεξάγεται έρευνα τώρα. Βέβαια, τώρα που διεξάγεται έρευνα. Εγώ ρώτησα κάτι: Από πότε ξεκίνησε η έρευνα αυτή; Γιατί θα σας αποδείξω για άλλη μια φορά και θα διασυρθείτε ότι η έρευνα αυτή ξεκίνησε μετά τις 6 Ιουνίου, που εμείς τα είπαμε από το Βήμα της Βουλής. Εμείς δεν έχουμε άλλον τρόπο να μιλήσουμε. Εμείς που είμαστε με τους επιχειρηματίες και τους εφοπλιστές φίλοι και έχουμε πολύ καλές σχέσεις, δεν μας δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουμε ούτε σε ένα έντυπο. Έχουμε, λοιπόν, το Βήμα της Βουλής και τα λέμε.

Στις 6 του μηνός ανεβήκαμε πάνω και άκρα του τάφου σιωπή. Δεν μίλαγε κανείς σας. Και αν δεν έβγαιναν οι εφημερίδες να τα πουν όλα αυτά, δεν θα τολμούσατε να αντιδράσετε και να μιλήσετε. Εξαναγκαστήκατε να έλθετε να απαντήσετε σήμερα, γιατί τα είπαν οι εφημερίδες.

Εμείς σας κάναμε κοινοβουλευτικό έλεγχο μέσα στη Βουλή κι εσύ μας λες για το Άουσβιτς, Κοντονή. Τα έχεις παίξει.

Για να συνεχίσουμε, λοιπόν, ακούστε γιατί είναι σε δύσκολη θέση ο Κοντονής. Γιατί εδώ –και το λέω για να το ακούσει ο κόσμος για πρώτη φορά- φαίνεται το όνομα και του Κοντονή από τον Γιαννουσάκη. Γιατί όλοι μέχρι τώρα έλεγαν για τον Καμμένο μόνο και ξέρουμε. Ο Γιαννουσάκης κατηγορεί και τον Κοντονή.

Εγώ δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή ψέματα. Το επαναλαμβάνω για να το καταλάβουν όλοι. Λέω, όμως, ότι εμπλέκεται και ο Κοντονής. Και λέει συγκεκριμένα -επειδή δεν τα ξέρουν οι άλλοι που σας ρώταγαν και τα είχατε βρει εύκολα στις απαντήσεις- ο Γιαννουσάκης: «Η μεταγωγή που έγινε από τις φυλακές Αυλώνα στις φυλακές Χαλκίδας…». Γιατί ο Γιαννουσάκης, ενώ ήταν στις φυλακές Αυλώνα για να προστατευθεί, σύμφωνα με αυτά που εκείνος λέει, μετά τη μη κατάθεση εις βάρος του Μαρινάκη, εδέχθη μεταγωγή και ο ίδιος στις φυλακές Χαλκίδας, για την οποία ο ίδιος λέει ότι υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική του ακεραιότητα. Αυτά ας τα κρίνετε εσείς. Και λέει ο Γιαννουσάκης: «Σας λέω ότι η μεταγωγή μου δεν ήταν καθόλου τυχαία, αλλά έγινε με εντολή του Κοντονή, προσπαθώντας όλοι μαζί, δηλαδή με αυτούς που αναφέρω, να με πιέσουν ώστε να πειστώ να κάνω μια κατάθεση κατά του Προέδρου του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη και να τον μπλέξω σε μια ιστορία, που δεν έχει καμία σχέση».

Εδώ, λοιπόν, ακούστηκε και το όνομα του κ. Κοντονή, γιατί μέχρι τώρα ήταν στην ευχάριστη θέση –δυσάρεστη, αλλά καλή για τον εαυτό του- να προσπαθεί να υπερασπιστεί μόνο τον Καμμένο.

Εδώ πρέπει να υπερασπιστείς και τον εαυτό σου τώρα. Θα αποδειχθούν όλα αυτά.

Και συνεχίζει και για άλλα πράγματα φυσικά μέσα και αναφέρει πάλι το όνομα του Κοντονή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ πολύ λίγο τον ενικό. Το έχω ξαναπεί και άλλη φορά. «Τον εαυτό σου», «το τέτοιο», «τα έχεις παίξει, Κοντονή» κ.λπ. καταλαβαίνετε ότι…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Έχετε δίκιο για τον πληθυντικό, γιατί δεν εμπλέκεται ένας στο σκάνδαλο. Εμπλέκονται πολλοί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Ναι, αλλά αυτός δεν είναι τρόπος να μιλάμε εδώ μέσα. Μάλλον το ξέρετε.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Εμένα με τιμάει να μιλάει έτσι.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Θα με σταματήσετε και αν για το αναπνέω σωστά ή όχι σε λίγο. Συνεχίζουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Δεν το κάνω. Προς Θεού.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Α, δεν το κάνετε ακόμη; Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Ακόμη όχι.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Τι ακούμε; Δεν έχετε πολλές μέρες. Σε λίγο θα πάτε στο 0,28% που ήσασταν.

Φυσικά, λοιπόν, δεν ενεργούσε μόνος του, λέει για τον λιμενικό, αλλά κατόπιν εντολών ανωτέρων εισαγγελικών και πολιτικών προσώπων. Εδώ, λοιπόν, εμπλέκεται. Λέγονται και άλλα άτομα και πιθανόν και πολλοί Βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να μην τα γνωρίζουν αυτά οι άνθρωποι. Δεν πάει να πει ότι είναι εμπλεκόμενοι σ’ αυτήν τη διαδικασία.

Εδώ, όμως, μαθαίνονται πράγματα και να δούμε τι είναι -σας λέω και πάλι- αληθινό απ’ όλα αυτά, γιατί δεν εμπλέκεται το όνομα ενός Υπουργού. Εμπλέκονται μάνι-μάνι δύο Υπουργοί. Και θα μπορούσε ο κ. Κοντονής να έχει επέμβει στην όλη διαδικασία με θεσμικό ρόλο για να δούμε τι έχει γίνει. Όμως, εδώ βλέπουμε άλλα πράγματα. Βλέπουμε πιέσεις, απειλές και όλα τα υπόλοιπα. Θα επανέλθω για να ξανατονίσω ότι πρέπει να γίνει άρση τηλεφωνικού απορρήτου αυτών των ανθρώπων που σας είπα.

Προηγουμένως οι δύο κύριοι εδώ πέρα το έβλεπαν χαριτολογώντας αυτό για τον Φυτράκη και τον Δουλάμη που έλεγα. Αν γίνει η άρση απορρήτου, δεν θα γελάτε καθόλου. Φυσικά για τον κ. Καμμένο δεν συζητάμε αν γίνει άρση απορρήτου τι γίνεται. Επαναλαμβάνω το ότι έχει το δικαίωμα να μιλάει με ισοβίτη μέσα στις φυλακές με VIP.


Δείτε την μετάδοση από το κανάλι της Βουλής: 




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης