Πώς ο φόβος κατάρρευσης της οικονομίας φέρνει πιο κοντά μία συμφωνία

Πώς ο φόβος κατάρρευσης της οικονομίας φέρνει πιο κοντά μία συμφωνία

Ο Σόιμπλε ξεκαθαρίζει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος θα γίνει το 2018 και η Λαγκάρντ λέει ότι το Ταμείο θέλει ρύθμιση του χρέους για να εισέλθει στο πρόγραμμα

Πώς ο φόβος κατάρρευσης της οικονομίας φέρνει πιο κοντά μία συμφωνία
Καταλυτικό ρόλο στην επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ώστε να υπάρξει μία, έστω και υποτυπώδης τεχνική συμφωνίας μέχρι το Εurogroup της 20ής Μαρτίου και πάντως να γίνει ένα κάποιο εμφανές βήμα προς μία συνολική διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος, φαίνεται ότι διαδραμάτισε τα τελευταία 24ωρα η διαπίστωση ότι η ελληνική οικονομία επέστρεψε για τα καλά,
σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2016, με ισχυρή την πιθανότητα το ίδιο να ισχύει και για την αρχή του 2017.

Τα στοιχεία αυτά αιφνιδίασαν την κυβέρνηση, που είχε βασίσει όλο το αφήγημα μίας σκληρής διαπραγμάτευσης πάνω στην επιτυχία των δημοσιονομικών στόχων και την οδήγησαν να παρατείνει με κάθε τρόπο τις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, που ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσουν από την Αθήνα την Τρίτη.

Με βάση την απογοητευτική αυτή επίδοση η κυβέρνηση και ειδικά το οικονομικό επιτελείο άρχισε να ανησυχεί ότι μία εντελώς αδιέξοδη κατάσταση στη διαπραγμάτευση
Κλείσιμο
, η οποία μάλιστα θα παρατείνεται για μήνες, χωρίς το παραμικρό σημάδι αισιοδοξίας, μπορεί να ανατρέψει και τις προβλέψεις για το 2017, καθιστώντας το στόχο για ανάπτυξη 2,7% ανέφικτο.

Υπό το βάρος αυτό και ενώ στο μεταξύ επιστρέφουν συζητήσεις περί Grexit, αλλά και για την αντοχή των τραπεζών - ήδη η μείωση των καταθέσεων ρίχνει βαριά σκιά - οδήγησαν την κυβέρνηση σε μερική μεταστροφή, βοηθούντος πάντως και ορισμένων πλευρών των δανειστών, που επίσης δεν θέλουν να εμφανιστεί ότι ο πρώτος κύκλος των συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο καταλήγουν σε πλήρες αδιέξοδο και ότι δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής, όπως έδειξαν οι πρώτες ημέρες της διαπραγμάτευσης.

Η «μισή συμφωνία» που φαίνεται να υπήρξε με τις συζητήσεις της Τρίτης, ήταν αποτέλεσμα, λένε πηγές με εικόνα της διαπραγμάτευσης, τόσο της ελληνικής υποχώρησης σε ορισμένα θέματα, όσο και της διάθεσης εκ μέρους των δανειστών να ξεκινήσει μία διαδικασία σύγκλισης. Ακόμη κι έτσι βέβαια τα πιο κρίσιμα θέματα παραμένουν ανοιχτά, ωστόσο δίνεται πλέον η δυνατότητα να υπάρξει ένα είδος τεχνικής συμφωνίας (το περίφημο Staff Level Agreement) έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου, όπως έχει δηλώσει δύο φορές τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Έχει σημασία ότι κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως το «πάνω χέρι» και πάντως όλο και πιο καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις του τελευταίου έχει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Γιώργος Χουλιαράκης, θιασώτης της άποψης ότι «είναι καλύτερα μία κακή συμφωνία τώρα, παρά μία χειρότερη τον Ιούνιο»! 

Ακόμα κι έτσι πάντως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σύντομα στην επιδιωκόμενη συνολική λύση, καθώς τα μεγάλα θέματα παραμένουν ανοιχτά και οι δύο πλευρές εμμένουν στις βασικές επιδιώξεις τους. Όσο πιθανό είναι να έχουμε γρήγορες εξελίξεις, άλλο τόσο και να συρθούν οι συζητήσεις για τη συνολική λύση για ένα και δύο μήνες, ή ακόμη περισσότερο λένε καλά πληροφορημένες πηγές.

Στο μεταξύ έτσι κι αλλιώς οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν σε κρίσιμη φάση, με πολλές μεταβλητές, καθώς επιστρέφει η διαφωνία ΔΝΤ - Βερολίνου για το ελληνικό χρέος, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ξεκαθαρίζει ότι οποιαδήποτε συζήτηση θα γίνει το 2018 και την Κριστίν Λαγκάρντ να λέει ότι το Ταμείο θέλει ρύθμιση του χρέους για να εισέλθει στο πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης