Δημοσιογράφοι: Εσείς μας κλείνετε - Τσίπρας: Κροκοδείλια δάκρυα

Δημοσιογράφοι: Εσείς μας κλείνετε - Τσίπρας: Κροκοδείλια δάκρυα

Νέα ανακοίνωση της ΝΔ που τον κατηγορεί για «ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη» και ότι «προδίκασε το αποτέλεσμα των προσφυγών κατά του νόμου Παππά»

Δημοσιογράφοι: Εσείς μας κλείνετε - Τσίπρας: Κροκοδείλια δάκρυα
Νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ για τις άδειες των καναλιών προκάλεσαν οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ για το νέο τηλεοπτικό τοπίο που προέκυψε μετά τον διαγωνισμό. 

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης, αναφέρθηκε δια μακρών στο θέμα της διακοπής λειτουργίας των καναλιών που δεν πήραν
Κλείσιμο
άδεια με αποτέλεσμα να χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι. Όσον αφορά στο θέμα των εργαζομένων -που έθεσαν οι δημοσιογράφοι που εκπροσωπούσαν τα κανάλια και θα χάσουν τη δουλειά τους- ο κ. Τσίπρας κατέφυγε στον κοινωνικό αυτοματισμό προβάλλοντας ότι «είναι κροκοδείλια τα δάκρυα» για το κλείσιμο των καναλιών και υποστηρίζοντας ότι όταν στο παρελθόν έκλειναν επιχειρήσεις στον χώρο του Τύπου και χάνονταν θέσεις εργασίας κανείς δεν αντιδρούσε. «Να σας πω, λοιπόν, ότι το "αεριτζιλίκι" και το "νταβατζιλίκι" τελείωσε στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Επιπλέον προσπάθησε να αποσείσει τις δικές του ευθύνες, λέγοντας ότι για το ότι δεν πήραν άδεια ευθύνονται οι ιδιοκτήτες που δεν πλειοδότησαν, αντιπαρερχόμενος την επισήμανση δημοσιογράφου ότι σε κάθε περίπτωση οι άδειες θα ήταν λιγότερες. Θέλοντας να δείξει ότι η κυβέρνηση έχει ευαισθησία στο θέμα των θέσεων εργασίας, μίλησε για κίνητρα για επαναπρόσληψη μέρους των εργαζομένων στα κανάλια που δεν πήραν άδεια, με επιδότηση από το υπουργείο Εργασίας ύψους 360 ευρώ για κάθε άνεργο, στους νέους καναλάρχες. Παράλληλα 
επιχείρησε να προκαταλάβει την απόφαση του Συμβουλίουτ της Επικρατείας για τις προσφυγές κατά του νόμου Παππά προκαλώντας εκ νέου την αντίδραση της ΝΔ που τον κατηγόρησε για ωμή και προκλητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

Απαντώντας στην δημοσιογράφο του Alpha είπε ο κ. Τσίπρας: «Δεν είστε οι μόνοι εργαζόμενοι που έχετε βρεθεί σε μια δύσκολη θέση... Ενδιαφερόμαστε για τις θέσεις εργασίας όπως ενδιαφερόμασταν και για τις 2.000 θέσεις από τις 4.000 θέσεις που υπήρχαν στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης το 2008, διότι τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας είχαν 4.000 θέσεις πριν από την κρίση και σήμερα έχουν 2.000 θέσεις. Γι’ αυτούς τους 2.000 εργαζόμενους δεν έκλαψε κανείς. Δεν είχαν μάνα αυτοί; Κανείς δεν έκλαψε. Τώρα, κάποιοι, υποκριτικά, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Εμείς δεν κάνουμε αυτό. Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν έκλαψε κανείς. Τα οκτώ Μέσα Ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας δεν είδα να κάνουν καμιά μεγάλη, ούτε όπως τώρα κάνουν -και σωστά κάνουν- κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ για σας, εσείς τότε να κάνετε κινητοποιήσεις για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ».


Η ερώτηση της Ευαγγελίας Τσικρίκα από τον Alpha και η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα

Για το θέμα του διαγωνισμού που εκκρεμεί στο ΣτΕ, είπε ότι «η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη» για να προσθέσει όμως ότι δεν δίνει καμία πιθανότητα το Δικαστήριο να ακυρώσει τον διαγωνισμό. 

Στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι θα εισπραχθούν 250 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν σε κοινωνικούς σκοπούς. Επισήμανε με έμφαση ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια το ελληνικό δημόσιο δεν εισέπραττε από τα κανάλια. Υπεραμύνθηκε του αριθμού του αδειών λέγοντας ότι αν απλώς είχε μπει ένα πλαφόν για κάθε άδεια τότε το δημόσιο θα είχε εισπράξει πολύ λιγότερα. 

Επίθεση έκανε στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη χρεώνοντάς της ότι υπονόμευσε την συγκρότηση του ΕΣΡ προκειμένου να εξυπηρετήσει τους παλιούς ιδιοκτήτες των καναλιών και για να μην επικρατήσει νομιμότητα. «Όταν ξεκίνησε αυτή η συζήτηση πίστευα ότι θα έχω σύμμαχο τη ΝΔ και τον κύριο Μητσοτάκη. Είναι ένας νέος άνθρωπος. Ο κύριος Μεϊμαράκης είχε υποσχεθεί ότι θα μπει το ΕΣΡ και πιστεύω ότι θα το έκανε αν έμενε.  Ο κύριος Μητσοτάκης το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να μπλοκάρει το ΕΣΡ. Για να στηρίξει ποιους; Αυτούς οι οποίοι είχαν μάθει όλα τα προηγούμενα χρόνια να είναι πάνω από το νόμο», είπε.

Η ερώτηση της Ειρήνης Σαββοπούλου από το Star και η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα 

Η ερώτηση του Χρήστου Τσιγουρή από το Mega και η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα 

 

Η ερώτηση της Ελένης Καλογεροπούλου από τα Παραπολιτικά και η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ΝΔ: Το χρονικό του μαύρου 


Η ΝΔ απάντησε με μία εκτεταμένη όσο και δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό. Η απάντησή της με τίτλο «το χρονικό του "μαύρου" στην πολυφωνία» αναφέρεται σε όλα τα στάδια των εξελίξεων. Τον Οκτώβριο του 2015 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρά τις αντιδράσεις των αρμοδίων Αρχών (Ε.Σ.Ρ. και ΕΕΤΤ),  ψήφισε το «νόμο Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες (Ν. 4339/2015). Με τον ίδιο νόμο (παρ. 10 του άρθρου 55) κατήργησε τη διάταξη που επέτρεπε να δίνονται παρατάσεις στις θητείες των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.)... Ακύρωσε το Ε.Σ.Ρ. και μεταβίβασε τις κατά το Σύνταγμα αποκλειστικές αρμοδιότητες του, στον εαυτό του. Αλήθεια, τόσο καιρό που το Ε.Σ.Ρ. δεν λειτουργεί, ποιος ελέγχει τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα; Η μεθόδευση είναι ολοφάνερη. Η Κυβέρνηση προκάλεσε σκόπιμα θεσμικό αδιέξοδο στη λειτουργία του Ε.Σ.Ρ., προκειμένου να ντύσει με μανδύα νομιμότητας την απαράδεκτη και αντισυνταγματική μεταβίβαση των αδειοδοτικών αρμοδιοτήτων της Ανεξάρτητης Αρχής, στον υπουργό Επικρατείας κ. Παππά.

Όσο για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και το νέο τοπίο που προέκυψε η ΝΔ υποστηρίζει: 

«ΣΥΡΙΖΑ, ενημέρωση και η πολυφωνία. Μια ωδή στο μαύρο». 

-Η αυθαίρετη και αντισυνταγματική απόφαση της κυβέρνησης θα περιορίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών σε τέσσερις:  Αποτελεί γροθιά στην αντικειμενική ενημέρωση και την πολυφωνία. Βάζει λουκέτο σε πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ρίχνει "μαύρο" στην ενημέρωση και στέλνει στην ανεργία χιλιάδες ανθρώπους.

-Δημιουργεί προϋποθέσεις ενός μιντιακού ολιγοπωλίου που ευνοεί τη διαπλοκή.

-Στερεί έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων από το Δημόσιο. Πανηγυρίζουν για τα 246.000.000 ευρώ, αλλά δεν λένε κουβέντα για τα εκατοντάδες εκατομμύρια που θα χάσει το Δημόσιο από το κλείσιμο των υφιστάμενων τηλεοπτικών σταθμών που δεν πήραν άδεια.

Εική αναφορά κάνει για τις μεταξύ των υποψηφίων καταγγελίες και για τον κ. Καλογρίτσα: Ένας υποψήφιος καταγγέλλει άλλο ότι έπαιξε το ρόλο του λαγού. Ένας υποψήφιος ζητάει να δοθεί το βίντεο της διαδικασίας και αρχικά να εγκρίνεται το αίτημα του από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, η Κυβέρνηση αντιτίθεται και παρεμβαίνει με αποτέλεσμα να ακολουθεί η αρχική εντολή και τελικά να εγκριθεί πρόσβαση στο υλικό, αφού διαχωριστούν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

-Μια διαδικασία που Υπουργός κουμπάρος υπερθεματιστή μιλάει για «μαύρα χρήματα» αλλά ο πρωθυπουργός δεν παίρνει θέση. Ένας υπερθεματιστής που παίρνει  - από τον άλλο του Υπουργό κουμπάρο - έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ένας υποψήφιος που καταθέτει εκπρόθεσμα τα δικαιολογητικά, αλλά τελικά γίνεται δεκτός από την Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης