Τελεσίγραφο Σόιμπλε: Συμφωνία ως τις 30 Ιουνίου για να πάρετε τα χρήματα

Τελεσίγραφο Σόιμπλε: Συμφωνία ως τις 30 Ιουνίου για να πάρετε τα χρήματα

Αν συμφωνήσει η Αθήνα θα πάρει τα χρήματα που χρειάζεται - Η δήλωση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ στο Bloomberg προκαλεί ερωτηματικά για τους στόχους της σε αυτή τη φάση - Άγνωστο αν η ελληνική οικονομία μπορεί να αντέξει ως τότε - Νωρίτερα είχε δηλώσει πως η νέα κυβέρνηση «κατέστρεψε την πρόοδο της προηγούμενης» 

Τελεσίγραφο Σόιμπλε: Συμφωνία ως τις 30 Ιουνίου για να πάρετε τα χρήματα
Χρονικό περιθώριο μέχρι τις 30 Ιουνίου προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της και να πάρει τα χρήματα που χρειάζεται έδωσε την Τετάρτη στην Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε νέο μήνυμα που έστειλε στις ελληνικές αρχές μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg. 

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, η Ελλάδα έχει χρονικό περιθώριο μέχρι τα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της και να αποδεσμευτούν τα χρήματα που η χώρα θέλει.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, «ό,τι κι αν συμβεί στην χώρα, η Ελλάδα θα παραμείνει πάντα μέρος της Ευρώπης».

«Η νέα κυβέρνηση κατέστρεψε την πρόοδο της προηγούμενης» 

Το νέο μήνυμα Σόιμπλε προς την Αθήνα ήρθε λίγες μόνο ώρες έπειτα από τις προειδοποιήσεις του ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και την απαισιόδοξη δήλωση ότι «κανείς δεν αναμένει λύση για την Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup της 24ης Απριλίου».

Μιλώντας σε συνέδριο στις ΗΠΑ ο κ. Σόιμπλε είπε, μάλιστα, ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έχει καταστρέψει όσα έχτισε η προηγούμενη, ενώ χαρακτήρισε υπερβολικά φιλόδοξο το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.

Ο Γερμανός πολιτικός σημείωσε πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά ότι κάποια ημέρα θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική. 

«Η Ελλάδα είναι πηγάδι χωρίς πάτο, χωρίς να είναι ανταγωνιστική» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η χώρα είναι μέλος της ΕΕ και πως η ΕΕ, «είναι ευθύνη όλων των μελών».

Όμως, την ίδια ώρα, ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανησυχούν για μία ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία ή έξοδο από την Ευρωζώνη, λέγοντας πως φαίνεται ότι όλα τα σενάρια για τη χώρα έχουν ήδη «προεξοφληθεί». 

«Δεν μπορείτε να δείτε καμία μετάδοση στις αγορές», είπε και πρόσθεσε: «Αν κοιτάξετε την Ελλάδα δεν αποτελεί σημαντικό μέρος της οικονομίας της ευρωζώνης ως σύνολο. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες των χρηματοπιστωτικών αγορών μας λένε ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει το οτιδήποτε θα συμβεί. Δεν μπορείτε να δείτε καμία μόλυνση». 

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές, τόνισε ότι κανείς δεν έχει καμία ιδέα πώς θα υπάρξει συμφωνία για το φιλόδοξο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Τετάρτη, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε αδύνατη την καταβολή τμήματος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα εντός του Απριλίου. Όπως εξήγησε, η εκταμίευση της δόσης θα πρέπει να γίνει μόνο εξ ολοκλήρου και όχι τμηματικά. Η ίδια πηγή υπογράμμισε ακόμη ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της.

«Διαπραγματευόμαστε με την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Εάν υπάρχει μια λίστα μεταρρυθμίσεων, τότε το επόμενο βήμα είναι η λεγόμενη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement), για να γίνουν επίσημες αλλαγές στους όρους του προγράμματος βοήθειας. Αυτή είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και κανένας στο Eurogroup δεν περιμένει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 24 Απριλίου», εξήγησε. 

To βίντεο με τη συνέντευξη του κ. Σόιμπλε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης