PROTOTHEMA

Ελλάδα

Το ΣτΕ επικύρωσε την Εφετειακή απόφαση

Καταδίκη γιατρού για τραγικό λάθος που στοίχισε τη ζωή 14χρονου αγοριού

Καταδίκη γιατρού για τραγικό λάθος που στοίχισε τη ζωή 14χρονου αγοριού

Ο γιατρός καταδικάστηκε σε μόλις 30 μηνών φυλάκιση για ανθρωποκτονία εξ αμελείας - Είχε διαγνώσει λοίμωξη αντί για μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία

Μαθητής, μόλις 14 ετών, έχασε τη ζωή του σε λιγότερο από ένα 24ώρο από μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία, καθώς ο εφημερεύων γιατρός νοσοκομειακού της Ηπείρου από παραλείψεις του και λανθασμένη μη έγκυρη διάγνωση αποφάνθηκε ότι ο άτυχος ανήλικος είχε ιογενή λοίμωξη και τον έστειλε σπίτι του.


Ο γιατρός καταδικάστηκε σε μόλις 30 μηνών φυλάκιση για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, ενώ το Δημόσιο υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημίωση στους συγγενείς του.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε εφετειακή απόφαση η οποία είχε επιδικάσει στους γονείς και συγγενείς του άτυχου 14χρόνου το ποσό των 260.000 ευρώ για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν από τον εντελώς πρόωρο και άδικο θάνατο του γιού, αδελφού και εγγονού, ενώ η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διενεργήθηκε από το νοσοκομείο δεν αναγνώρισε ευθύνες σε κανέναν από τους γιατρούς του.

Το μεσημέρι της Κυριακής στις 22 Φεβρουαρίου του 1998 ο 14χρόνος μεταφέρθηκε από την μητέρα του στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου με υψηλό πυρετό (40ο C), πονοκέφαλο, βήχα, ναυτία, ζάλη και τάση προς έμετο. Εκεί τον εξέτασε ο εφημερεύων ειδικευόμενος γιατρός (στοματοφάρυγγας, καρδιακός τόνος, ακρόαση πνευμόνων, ψηλάφηση κοιλίας, έλεγχο για αυχενική δυσκαμψία, εξέταση δέρματος κ.λπ.) και παρήγγειλε νέα θερμομέτρηση, όπως και την διενέργεια ακτινογραφίας προσώπου, αιματολογικών και βιοχημικών εξετάσεων και του τοποθέτησε ορό.

Στον ανήλικο έγινε ενδομυϊκή ένεση και του χορηγήθηκε αντιπυρετικό φάρμακο, με αποτέλεσμα, μετά την πάροδο μισής ώρας, ο πυρετός να υποχωρήσει στους 38,5ο C και αργότερα στους 37,5ο C. Όμως, οι ζαλάδες συνεχιζόντουσαν και ο 14χρόνος με φορείο οδηγήθηκε στο ακτινολογικό εργαστήριο, προκειμένου να υποβληθή σε ακτινογραφία.
 Μετά τις εξετάσεις ο γιατρός, απέκλεισε την περίπτωση μηνιγγίτιδας και διέγνωσε ιογενή λοίμωξη με πιθανότητα επιπλοκής από τα ιγμόρια.

Έτσι, έκρινε ότι δεν ήταν αναγκαία η εισαγωγή του στο νοσοκομείο και συνταγογράφησε φαρμακευτική αγωγή (αντιβιοτικό και αντιπυρετικό φάρμακο).

Μάλιστα έδωσε οδηγίες στην μητέρα του, σε περίπτωση που συνεχιζόταν ο πονοκεφάλυς και ο πυρετός ή εμφανιζόταν σύγχυση ή διαταραχή σε επίπεδο συνειδήσεως ή είχε νέες ναυτίες ή εμετούς ή οποιοδήποτε εξάνθημα στο δέρμα, να τον πάει αμέσως και πάλι στο νοσοκομείο. Κατόπιν αυτών αποχώρησε από το νοσοκομείο. 

 Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί 4 ώρες που παρέμεινε στο νοσοκομείο ο άτυχος ανήλικος δεν εξετάσθηκε από ειδικευμένο ιατρό, γιατί, ο ειδικευμένος ιατρός (παθολόγος, επιμελητής Β΄), φέρεται να ήταν συνεχώς απασχολημένος στο Παθολογικό Τμήμα, με την αντιμετώπιση δυο βαρέων περιστατικών.

 Στις 3 μετά τα μεσάνυκτα ο 14χρόνος μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ από τους γονείς του και πάλι εσπευσμένα, στο νοσοκομείο.

 Όταν έφτασε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες στο νοσοκομείο παρουσίαζε «γενικευμένο πορφυρικό εξάνθημα, είχε μεν δική του αναπνοή, αλλά ευρίσκετο σε κατάσταση σοκ». Παρά τις, επί δίωρο περίπου, «προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού για καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, ο μαθητής απεβίωσε περί ώρα 5:45΄». 

 Η ιατροδικαστική έκθεση ως αιτία θανάτου ανέγραφε: «Αμφοτερόπλευρος αιμορραγία των επινεφριδίων, οφειλομένη σε προσβολή του οργανισμού από τοξικό μικρόβιο, ως επί μηνιγγιτιδοκοκκικής λοιμώξεως, άνευ συμμετοχής των μηνίγγων». Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ως συμπέρασμα, ότι «ο θάνατος οφειλόταν σε παθολογικά αίτια και επήλθε συνεπεία αμφοτερόπλευρης αιμορραγίας των επινεφριδίων, λοιμώδους αιτιολογίας (σύνδρομο Waterhouse-Friderichsen)».

 Με βούλευμα του συμβουλίου Πλημμελειοδικών παραπέμφθηκαν σε δίκη οι υπεύθυνοι γιατροί του νοσοκομείου που εφημέρευαν την επίμαχη ημέρα (εκ των οποίων η μια έκανε το αγροτικός της) και ο πρόεδρος του νοσοκομείου. Τελικά μόνο ο εφημερεύων ειδικευόμενος γιατρός κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 μηνών.

 Κρίθηκε ένοχος, γιατί «δεν εκτίμησε ορθά τα κλινικά συμπτώματα και διέγνωσε εσφαλμένα ότι επρόκειτο περί ιογενούς λοίμωξη, ενώ με βάση τα κλινικά συμπτώματα όφειλε να εισαγάγει αμέσως τον ασθενή στην παθολογική κλινική χορηγώντας ισχυρή αντιβίωση τελών άμα εν αναμονή της καλλιέργειας του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, ως μόνης ασφαλούς εξέτασης για την διάγνωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου που ήταν ραγδαία», με συνέπεια «να επιδεινωθεί η κατάσταση του ανηλίκου», ο οποίος «τελικά απεβίωσε από μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία».
 Από τον πρόεδρο του νοσοκομείου διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν προέκυψαν ευθύνες και παράλειψη ιατρικών πράξεων από το προσωπικό του νοσοκομείου και έθεσε την υπόθεση στο αρχείο».

 Οι δύο γονείς του άτυχου ανήλικου, η αδελφή του, ο παππούς του και οι δύο γιαγιάδες ζήτησαν από το Δημόσιο συνολική αποζημίωση ύψους 607.123 ευρώ για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν από το θάνατο του 14χρόνου και 160.000 ευρώ για την στέρηση των μελλοντικών υπηρεσιών του (συνολικά 767.123 ευρώ).

 Τελικά, το ΣτΕ επικύρωσε την Εφετειακή απόφαση που επιδικάσε σε όλους τους συγγενείς το ποσό των 260.000 ευρώ.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Υπόθεση εκδικάστηκε τό 2017, ενώ συνέβη τό 199813/11/201717:33

Υπόθεση εκδικάστηκε το 2017, ενώ συνέβη το 1998. Μνημόνια μέχρι να ξαναδεί ο Κουρουμπλής

Απάντηση
ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ13/11/201711:36

1 : Υπόθεση εκδικάστηκε τό 2017 ,ενώ συνέβη τό 1998. 2 : Ιατρός ειδικευόμενος σέ εφημερία . Γιατί ; Η θέση του είναι στήν κλινική καί στή βιβλιοθήκη! Δίπλα σέ consultant γιά νά μάθει τό λειτούργημα . Οί ειδικευμένοι τί κάνουν; Εάν ή ηλικία τους δέν επιτρέπει κόπωση, άς προσληφθούν επικουρικοί γιά τίς εφημερίες στά Ε.Ι .Σέ όλη τήν ΕΕ οί consultant είναι στίς εσωτερικές εφημερίες καί προσφέρουν μέσα στίς κλινικές !

Απάντηση
ioannis13/11/201711:14

Τι να τα κάνουν τα λεφτά?Το παιδί δεν γυρίζει πίσω ακόμη και να σου δώσουν το κόσμο ολόκληρο

Απάντηση
Αυτό που σιχαίνομαι περισσότερο13/11/201709:33

σε όλες τις κλειστές ράτσες, γιατρούς, δικηγόρους, δικαστές, πολιτικούς, και οποία άλλη κλειστή μασονική στοά, είναι ότι μπορεί να σκοτώνονται μεταξύ τους, αλλά στα ζόρια όλα τα λαμόγια πάντα γίνονται μια γροθιά. Εκτός από κάτι λίγα σχόλια ανθρώπων που προφανώς έχουν σχέση με τον χώρο και έγραψαν αντικειμενικά, τους άλλους τους είδες αμέσως. Πως να δικαιολογήσουν τα κακώς κείμενα. Και μιλάμε για μια χώρα που είναι εντελώς σάπια σε ΟΛΟΥΣ τους θεσμούς. Όλους! Και εξοντώνει όποιον πάει να βρει το δίκιο του. Οι γιατροί δεν έχουν τσίπα γιατί δεν μπορούν να έχουν. Δεν τους το επιτρέπει το σύστημα και οι λαμογιές του χώρου. Οι γεροδεινοσαυροι γιατροί μεσήλικες και μεγαλύτερης ηλικίας που λύνουν και δένουν. Οι ιατρικές σχολές με τον κάθε καθηγητά και τον κάθε νεολαιο κόμματος. Το δέντρο είναι σάπιο από την ρίζα. Και αντί να ξεσηκωθούν όλοι και να μιλήσουν, να καταγγείλουν, αλληλοκαλυπτονται γιατί κοιτάνε πως να απαυτωσουν καμία νοσοκόμα και γιατί αυτή η σαπίλα βολεύει άπαντες. Και πεθαίνει ο κάθε φουκαράς στην εντατική από καντιντα και σταφυλοκοκκο και έλλειψη ειδίκευσης η άγονης γραμμής, λάθος διάγνωσης και δεν ξέρω τι άλλο. Εύχομαι να μην χάσετε ποτέ δικό σας άνθρωπο, το παιδι σας, τον άνθρωπο σας, από ενδονοσοκομειακη λοίμωξη, λάθος συνεννόηση γιατρού και εντατικολογων, αδιαφορία επιμελητή, άγνοια ειδικευομενου, καθυστέρηση ασθενοφόρου, μάπα βηματοδότη, και δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Άλλα θα λέγατε τότε...Γι αυτό και δεν έχετε τσίπα. Γιατί αντί να καταγγείλετε και να απαιτησετε καλύτερη υγεία, κοιτάτε πως να τα κουκουλώνετε. Πολυ κρίμα...

Απάντηση
Bασιλης13/11/201710:38

Κριμα για το παιδι Αντικειμενικα η σηψαμια απο μηνιγγιτιδικοκκο εκδηλωνεται απλα με πυρετο που καταληγει με κατακλυσμιαια πορεια σε θανατο εντος ωρων Αν δεν συνυπαρχει φλεγμονη μηνιγγων,οπως εδω, δεν υπαρχουν οδηγα σημεια για το γιατρο Ολες οι εξετασεις εγιναν κ θα εδειξαν φυσιολογικες τιμες,το παιδι ειχε πυρετο μολις λιγες ωρες και φανηκε σαν ιωση Το μονο που θα εσωζε το παιδι ειναι να ειχε βγαλει εξανθημα το οποιο δεν ειχε, δυστυχως για αυτο βγηκε αργοτερα Κ καθηγητης θα μπορουσε να την παθει Παντως καλο θα ειναι στα επειγοντα να υπαρχει κ ειδικος, αν και αποκλειεται να μη ρωτηθηκε μολις βγηκαν οι εξετασειε

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία