Οι φόροι Τσακαλώτου «λύγισαν» τους μικρομεσαίους τον Νοέμβριο

Ανησυχητικά για την πραγματική κατάσταση των νοικοκυριών τα στοιχεία για μείωση της κατανάλωσης στα σουπερμάρκετ κατά 7,2% (!) τον Νοέμβριο

Μόλις μείναμε «μόνοι» μετά το ευεργετικό για την οικονομία τουριστικό κύμα του καλοκαιριού, το πρόγραμμα φορο-«αφαίμαξης» των μικρομεσαίων στρωμάτων φαίνεται πως έδειξε και πάλι τα δόντια του. Τον Νοέμβριο, μετά την αποχώρηση και των τελευταίων ταξιδιωτών της διευρυμένης τουριστικής περιόδου, η κατανάλωση στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων βούτηξε κατά 7,2% σε ετήσια βάση. 

Ενώ συνολικά, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το λιανεμπόριο υποχώρησε τον ίδιο μήνα κατά 3,8% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2017 μήνα και κατά 2,9% σε ετήσια βάση. 

Το φρέσκο χρήμα που έριξαν στη χώρα τα εκατομμύρια των τουριστών έκανε το «θαύμα» του ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συσσώρευση φορολογικών υποχρεώσεων το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου είχε επιπτώσεις για την οικονομία.

Από την άλλη πλευρά, στην κυβέρνηση έχουν βάσιμες ελπίδες ότι τον Δεκέμβριο τα πράγματα πήγαν καλύτερα από τον Νοέμβριο με δεδομένη τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος που εκτιμάται ότι «ζέστανε» κάπως την αγορά. Μένει να επιβεβαιωθεί σε ένα μήνα από σήμερα όταν θα ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ.  

«Μεταμνημονιακό σχέδιο» χωρίς χαλάρωση λιτότητας 


Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέπεμψε μήνυμα αισιοδοξίας μιλώντας στο Reuters. «Τους επόμενους μήνες η χώρα θα επεξεργαστεί το δικό της μεταμνημονιακό σχέδιο με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, την κοινωνική πολιτική και την ανάπτυξη» σημείωσε, επιμένοντας στην «καθαρή έξοδο» αντί για την προληπτική πισωτική γραμμή. 


Το «μεταμνημονιακό σχέδιο» μνημονεύεται στο ανακοινωθέν του τελευταίου Eurogroup ως «ολιστικό» (holistic) πρόγραμμα ανάπτυξης. Θα χτιστεί κατά τις πληροφορίες πάνω στο Μεσοπρόθεσμο 2018-2022, θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή τον Μάιο, ενώ το βέβαιο είναι ότι δεν θα προβλέπει χαλάρωση της λιτότητας καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 ως και το 2022. 


Στο ανακοινωθέν της 22ας Ιανουαρίου οι ελληνικές αρχές «καλούνται» σύμφωνα με τη διπλωματική γλώσσα του Eurogroup «να το ολοκληρώσουν σε συνεργασία με τους Θεσμούς πολύ πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος».   

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ 


Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) στο λιανεμπόριο παρουσίασε μείωση 2,9% τον Νοέμβριο 2017 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2016, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2017 σημείωσε πτώση 3,8%.


Ειδικότερα πτώση των πωλήσεων καταγράφηκε σε μεγάλα καταστήματα τροφίμων (7,2%), τρόφιμα-ποτά-καπνό (4,5%), καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (3,7%) και φαρμακευτικά- καλλυντικά (0,2%). Στον αντίποδα, οι πωλήσεις κινήθηκαν ανοδικά σε έπιπλα-ηλεκτρικά είδη-οικιακό εξοπλισμό (11,6%), ένδυση-υπόδηση (4,1%), πολυκαταστήματα (2,3%) και βιβλία- χαρτικά-λοιπά είδη (1,4%). 

Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης όγκου σημείωσε μείωση 1,1% τον Νοέμβριο 2017 σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2017. Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών (κύκλος εργασιών σε τρέχουσες τιμές) σημείωσε παρουσίασε μείωση 1,7% τον Νοέμβριο 2017 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2016, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2017 σημείωσε πτώση 4,8%. Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης κύκλου εργασιών σημείωσε μείωση 0,9% τον Νοέμβριο 2017 σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2017.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr