Bloomberg: Οι εκλογές στην Ευρώπη «μπλοκάρουν» την ελάφρυνση του χρέους

Bloomberg: Οι εκλογές στην Ευρώπη «μπλοκάρουν» την ελάφρυνση του χρέους

«Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν», τονίζουν ευρωπαϊκές πηγές - Οι εκλογικές διαδικασίες το 2017 σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία «αγκάθι» για την εξεύρεση λύσης

Bloomberg: Οι εκλογές στην Ευρώπη «μπλοκάρουν» την ελάφρυνση του χρέους
Η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει στον αέρα, καθώς το Ταμείο επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά και μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Δύο απαιτήσεις οι οποίες δύσκολα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, θα ικανοποιηθούν, εξαιτίας και των εκλογικών διαδικασιών που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη εντός του επόμενου έτους. Η αρχή γίνεται τον Μάρτιο στην Ολλανδία και ακολουθούν εντός των επόμενων μηνών οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και φυσικά οι γενικές εκλογές στη Γερμανία.

Ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολο τα κοινοβούλια αυτών -αλλά πιθανώς και άλλων – χωρών να ψηφίσουν υπέρ μίας ακόμη χαλάρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς θεωρούν ότι η Ευρωζώνη έχει κάνει τα πάντα για να στηρίξει την Ελλάδα και ρίχνουν την ευθύνη για τη διατήρηση της οικονομίες της στις Συμπληγάδες της ύφεσης στις ελληνικές κυβερνήσεις.
Κλείσιμο

Άλλωστε η ένταση μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων αξιωματούχων έγινε κάτι παραπάνω από εμφανής τις τελευταίες ημέρες, με δημόσιες δηλώσεις, προκαλώντας έναν ακόμη πονοκέφαλο στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι συναντώνται τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου.

«Θεωρούμε το ΔΝΤ ως έναν απαραίτητο εταίρο και το θέλουμε στο πρόγραμμα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί και προσέθεσε ότι αναφορικά με το θέμα του χρέους «υπάρχει μία ευκαιρία. Όμως υπάρχει αυτή τη στιγμή, έως το τέλος του έτους. Κατόπιν εισερχόμαστε σε μία προεκλογική περίοδο και η εξεύρεση λύσης θα καταστεί πολύ πιο δύσκολη».

Τρεις κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μιλώντας ανώνυμα στο Bloomberg, υποστηρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο το Eurogroup να δεχθεί εφαρμογή μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δηλαδή αυτό το οποίο επιθυμεί διακαώς το ΔΝΤ για να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Όπως τονίζουν η όποια συμφωνία θα πρέπει να περιμένει έως ότου ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Όμως με δεδομένες τις συνήθεις καθυστερήσεις της Ελλάδας, τα χρονικά περιθώρια συνεχώς στενεύουν.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης