Πόθεν Έσχες: Όλα δηλώνονται, ακόμα και τα λεφτά στο στρώμα

Πόθεν Έσχες: Όλα δηλώνονται, ακόμα και τα λεφτά στο στρώμα

H μεγαλύτερη έκπληξη που περιμένει τους εν λόγω φορολογούμενους είναι η υποχρεωτική δήλωση των χρημάτων εκτός τραπεζικού συστήματος, εντός θυρίδων, χρημάτων στο στρώμα ή θαμμένα στον κήπο, εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ - Αναλυτικά τι θα πρέπει να συμπληρώσουν στους 14 πίνακες οι υπόχρεοι

Πόθεν Έσχες: Όλα δηλώνονται, ακόμα και τα λεφτά στο στρώμα
Νέο πληροφοριακό σύστημα για το πόθεν έσχες, το σύστημα «Πόθeν», λανσάρει από 1η Οκτωβρίου η κυβέρνηση, για εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεους σε δήλωση πόθεν έσχες (βουλευτές, γιατροί, δημόσιοι υπάλληλοι, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημοσιογράφοι κ.α).

Η υποβολή, που θα γίνεται πλήρως ηλεκτρονικά, με στόχο «λιγότερη γραφειοκρατία- αποτελεσματικότερος έλεγχος» στην ιστοσελίδα www.pothen.gr, και η μεγαλύτερη έκπληξη που περιμένει τους εν λόγω φορολογούμενους είναι η υποχρεωτική δήλωση των χρημάτων εκτός τραπεζικού συστήματος, εντός θυρίδων, χρημάτων στο στρώμα ή θαμμένα στον κήπο, εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ.

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα, όπως περιγράφονται σε προγενέστερη απόφαση των συναρμοδίων υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών δεν χωρούν παρερμηνείες: «με τη Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης δηλώνονται τα φυλασσόμενα εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων και ιδίως μετρητά, τιμαλφή, πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι, όταν το μεν συνολικό ποσό των μετρητών υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ, η δε συνολική αξία των λοιπών υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ. Τα προαναφερόμενα ποσά αφορούν αθροιστικά υπόχρεο, σύζυγο και ανήλικα τέκνα».

Κλείσιμο
Αν και το σύστημα είναι έτοιμο η υποβολή των δηλώσεων θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Το σύστημα θα μείνει ανοιχτό έως τις 31 Δεκεμβρίου, όπως ορίζει τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία ψηφίστηκε προ ημερών στη Βουλή.

Η είσοδος στην ηλεκτρονική εφαρμογή θα γίνεται με τους κωδικούς του φορολογούμενου στο Taxisnet. Κατά την πρώτη υποβολή της δήλωσης, θα καταγράφονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία ενώ τα επόμενα έτη, θα δηλώνονται μόνο οι μεταβολές.

Κατά την υποβολή, τα βασικά στοιχεία του υπόχρεου, δηλαδή ο ΑΦΜ , το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο εμφανίζονται όπως τηρούνται στο φορολογικό μητρώο. Σε περίπτωση ανακρίβειας αυτών, απαιτείται πριν από την υποβολή της δήλωσης, η διόρθωση των ανακριβών στοιχείων στο φορολογικό μητρώο.

Τα δεδομένα τα οποία αφορούν στα δηλωθέντα εισοδήματα και αυτά που αφορούν στα ακίνητα του φορολογούμενου, μπορούν να αντληθούν από τον ίδιο τον φορολογούμενο από τις φορολογικές του δηλώσεις και το Ε9, ή εναλλακτικά ο υπόχρεος σε δήλωση πόθεν έσχες μπορεί να αποδεχθεί μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής υποβολής της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης την απευθείας άντληση των δηλώσεων αυτών από το taxis.
Πώς γίνεται η συμπλήρωση του Πόθεν Έσχες


Οι υπόχρεοι σε δήλωση πόθεν έσχες θα κληθούν να συμπληρώσουν 14 διαφορετικούς πίνακες καταγράφοντας κάθε είδους εισόδημα του προηγουμένου έτους, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια , παράγωγα χρηματοοικονομικών προϊόντων, καταθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας, θυρίδες, μετρητά εκτός τραπεζών και τιμαλφή, ακίνητα, οχήματα, πλωτά και εναέρια μέσα, συμμετοχές σε κάθε είδους επιχείρηση και βέβαια όλα τα προσωπικά τους δεδομένα. Πίνακες «φωτιά» μπορούν να θεωρηθούν οι πίνακες 7 ,8 και 9 στους οποίους θα πρέπει να συμπληρωθούν, μετρητά στο στρώμα αλλά και καταθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας, τιμαλφή και περιεχόμενα θυρίδων.

Ο πίνακας 7, αφορά τις θυρίδες σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά ιδρύματα. Δηλώνονται δικαιούχος και συνδικαιούχοι, το περιεχόμενο ή η μεταβολή, το ίδρυμα που φιλοξενεί τη θυρίδα, η χώρα και το έτος μίσθωσης της θυρίδας.

Στον πίνακα 8 ακολουθεί η αποτύπωση των μετρητών τα οποία φυλάσσονται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων καθώς και τα τιμαλφή, πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα και πολύτιμοι λίθοι. Το σκανάρισμα περιλαμβάνει το όνομα του ιδιοκτήτη ( ο υπόχρεος, σύζυγος ή τέκνα), κατάσταση ή μεταβολή ( την πρώτη φορά τι είναι και στη συνέχεια τι άλλαξε), το είδος, η ποσότητα, η μονάδα μέτρησης, η αξία κτήσης και η αξία πώλησης, το νόμισμα , ο τρόπος κτήσης, οι πηγές προέλευσης των χρημάτων και το ποσό για κάθε πηγή προέλευσης των χρημάτων.

Από κόσκινο, περνούν στον πίνακα 9 και οι καταθέσεις σε τράπεζες και ταμιευτήρια του εσωτερικού και του εξωτερικού με δεκατρείς διαφορετικές στήλες στις οποίες ο υπόχρεος καλείται να συμπληρώσει τον δικαιούχο, το είδος του λογαριασμού, τους δικαιούχους, σε άλλη στήλη αριθμητικά το πλήθος των δικαιούχων, το IBAN και τα τέσσερα τελευταία ψηφία της προθεσμιακής κατάθεσης, τη χώρα, το υπόλοιπο του λογαριασμού, την ημερομηνία του υπολοίπου (31 Δεκεμβρίου ή «αρχική δήλωση), το νόμισμα, τις πηγές προέλευσης των χρημάτων , το ποσό για κάθε πηγή προέλευσης.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης