Κερέ: Η ελληνική κρίση ανέδειξε τις αδυναμίες της Ευρωζώνης

Κερέ: Η ελληνική κρίση ανέδειξε τις αδυναμίες της Ευρωζώνης

Στη σημερινή ζώνη του ευρώ οι αποφάσεις λαμβάνονται αργά και έχουν υψηλό κόστος για όλους, τόνισε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ

Κερέ: Η ελληνική κρίση ανέδειξε τις αδυναμίες της Ευρωζώνης
Την εκτίμηση ότι η ελληνική κρίση ανέδειξε τις αδυναμίες του σημερινού μοντέλου της Ευρωζώνης
, διατύπωσε σε σημερινή συνέντευξή του στη Le Monde ο Μπενουά Κερέ.

Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της
Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Κλείσιμο
(ΕΚΤ) επισήμανε ότι στη σημερινή ζώνη του ευρώ οι αποφάσεις λαμβάνονται αργά και έχουν υψηλό κόστος για όλους.

Όπως υποστήριξε, είναι επιτακτική η ανάγκη ισχυρότερης ενοποίησης της Ευρωζώνης. 
«Το ευρώ είναι μια πραγματικότητα και πρέπει να προστατευθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «αυτό προϋποθέσει να κινηθούμε στην κατεύθυνση της ενοποίησης σε χρηματοοικονομικά και δημοσιονομικά θέματα, η οποία θα εστιάζει σε κοινούς θεσμούς της Ευρωζώνης που θα λογοδοτούν στους πολίτες». 

«Χωρίς αυτή την ενοποίηση», τονίζει ο Κερέ, «η ικανότητά μας να αντιδρούμε θα είναι περιορισμένη και, για μια ακόμη φορά, θα χάσουν οι πιο ευάλωτοι και οι νεότεροι». «Η εμπειρία από την κρίση με έχει πείσει ότι μία διακυβερνητική Ευρώπη, όπου οι δημοσιονομικές και χρηματοοικονομικές αποφάσεις λαμβάνονται μόνο από τις κυβερνήσεις, θα καταδίκαζε το ευρώ σε μακροχρόνια αδυναμία», συμπληρώνει το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Η ελληνική κρίση έδειξε τα όρια αυτής της διαδικασίας: Οι αποφάσεις είναι πολύ αργές και προκαλούν υψηλό κόστος για όλους»
συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει φόβος για επιστροφή της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, όπως το 2012, αν καθυστερήσει πολύ η πολιτική αντίδραση, ο Κερέ εμφανίστηκε αισιόδοξος, δίνοντας την εξής απάντηση: «Από το 2010, όποτε βρέθηκε να απειλείται η ενότητα του ενιαίου νομίσματος, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες έπαιρναν τις αναγκαίες αποφάσεις. Πριν από ένα έτος επιβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Εάν εμφανισθούν νέες αδυναμίες, είμαι πεπεισμένος ότι οι κυβερνήσεις θα συνεργασθούν ξανά».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης