Με φόρους 6,3 δισ. ευρώ τα «κάλαντα» της εφορίας

Με φόρους 6,3 δισ. ευρώ τα «κάλαντα» της εφορίας

Μέχρι το τέλος του χρόνου η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ (550 εκατ. ευρώ), τα τέλη κυκλοφορίας (1 δισ. ευρώ), δόσεις χρεών 1 δισ. ευρώ από όσους κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων και η δεύτερη δόση της αναδρομικής φορολόγησης από τις επιχειρήσεις

Με φόρους 6,3 δισ. ευρώ τα «κάλαντα» της εφορίας
Τα αδύνατα-δυνατά πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν μέχρι τέλος του μηνός τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια ευρώ για φόρους, εκ των οποίων τα 2/3 θα τα επωμιστούν τα νοικοκυριά που περιμένουν να εισπράξουν τον 14ο μισθό ή κάποια επιπλέον έσοδα από τον τζίρο της χριστουγεννιάτικης αγοράς για να τα φέρουν βόλτα.

Ο λογαριασμός πέφτει βαρύς στους πολίτες, αφού τόσα λεφτά είχαν να πληρώσουν μαζεμένα από τον Δεκέμβριο του 2013 (6,3 δισ. ευρώ και τότε) ενώ τον Δεκέμβριο πέρυσι είχαν εισπραχθεί μόλις 5,3 δισ. ευρώ, αλλά το υπουργείο Οικονομικών είχε επιστρέψει και φόρους μισού δισ. ευρώ στους φορολογουμένους (δηλαδή τα διπλάσια από το μάξιμουμ που έχουν δοθεί από τότε που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ
).
 
Για να «κλείσει» ο φετινός προϋπολογισμός χρειάζονται, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, να εισπραχτούν συνολικά 8,1 δισ. ευρώ (σε ταμειακή βάση) χωρίς να υπολογίζονται τα 957 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί από τις δύο δόσεις ΕΝΦΙΑ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2016 (που σε δημοσιονομική βάση προσμετρούνται στο 2015).
Κλείσιμο
 
Αν εξαιρέσει κανείς τα περίπου 1,8 δισ. που θα τα δώσουν κάποια στιγμή οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFA’s και SNP’s) τότε απομένουν 6,3 δισ. ευρώ που πρέπει να εισπραχθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου, αποκλειστικά από φόρους. Και αυτό παρά την ύφεση και τα capital controls που έχουν πλήξει βαριά την οικονομία.
 
Το μεγάλο στοίχημα είναι η πληρωμή της τρίτης δόσης του ΕΝΦΙΑ (550 εκατ. ευρώ) που συμπίπτει με την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας (1,1 δισ. ευρώ). Ταυτόχρονα θα πρέπει να πληρωθούν και τουλάχιστον 1 δισ. για δόσεις χρεών και ρυθμίσεων στην εφορία -ιδίως τώρα που οι οφειλέτες κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων αν φανούν ασυνεπείς στις πληρωμές τους.
 
Καθώς ήδη καταγράφεται υστέρηση 1,3 δισ. ευρώ στις εισπράξεις, μέρος της διαφοράς τουλάχιστον θα το καλύψουν οι επιχειρήσεις, που καλούνται να πληρώσουν τον Δεκέμβριο και την δεύτερη δόση της αναδρομικής φορολόγησης που τους επιβλήθηκε, με την αύξηση της προκαταβολής από 80% σε 100%, όπως ισχύει για Ανώνυμες Εταιρίες.
 
Ωστόσο τα μηνύματα από το μέτωπο των εσόδων δεν είναι αισιόδοξα. Παρά την «προσγείωση» του στόχου των εισπράξεων στα 53,1 δισ. ευρώ (σε ταμειακή βάση) αντί 55,6 δισ. που σχεδιαζόταν τον Δεκέμβριο πέρυσι, αλλά και παρά την «βροχή» εκκαθαριστικών που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσες, η «τρύπα» στα κρατικά ταμεία δεν λέει να κλείσει.

Η υστέρηση στο ενδεκάμηνο έφτανε στο 1,3 δισ. ευρώ αφού οι συνολικές εισπράξεις (μαζί με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) δια της βίας φτάνουν συνολικά στα 45 δισ. ευρώ (αντί 46,3 δισ. που προέβλεπε ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός).
 
Η υστέρηση αυτή αντισταθμίστηκε και με το παραάνω από τις υπέρμετρες περικοπές δαπανών, αφού οι πληρωμές περιορίστηκαν στα 46,2 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 49,2 δισ. ευρώ. Τα 3 δισ. ευρώ έλειψαν από την οικονομία, αλλά μέσα στον Δεκέμβριο πρέπει το δημόσιο (με βάση τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο) να πληρώσει και άλλα... 6,5 δισ. για να φτάσει έτσι στα 55,7 δισ. που τέθηκαν σαν στόχος πριν ένα μήνα.
 
Μια τέτοια εξέλιξη όμως, μάλλον ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας αφού, όπως παραδέχεται και το υπουργείο Οικονομικών, το κράτος έχει σταματήσει να πληρώνει κανονικά οτιδήποτε άλλο πλην μισθών και συντάξεων.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης