Οι καλύτερες σειρές της σεζόν που βασίστηκαν σε βιβλία

Οι καλύτερες σειρές της σεζόν που βασίστηκαν σε βιβλία

Επτά must see σειρές που έκαναν (ή κάνουν) φέτος πρεμιέρα και βασίστηκαν σε δημοφιλή βιβλία

Οι καλύτερες σειρές της σεζόν που βασίστηκαν σε βιβλία

Επτά must see σειρές που έκαναν (ή κάνουν) φέτος πρεμιέρα και βασίστηκαν σε δημοφιλή βιβλία

Κλείσιμο

Αν και η σεζόν δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, με αρκετές σειρές να μη στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, όσο περνούσε ο καιρός έκαναν πρεμιέρα παραγωγές που κατάφεραν να κεντρίσουν την προσοχή μας. Δεν είναι, δε, τυχαίο ότι πολλές από αυτές τις παραγωγές βασίστηκαν σε best seller βιβλία που είχαν κερδίσει αρχικά το αναγνωστικό κοινό. Οι επιτυχημένοι συγγραφείς ξέρουν πώς να υφαίνουν καθηλωτικές ιστορίες με χαρακτήρες με ιδιαίτερο βάθος και συναρπαστική πλοκή. Και αφού οδεύουμε προς το τέλος της σεζόν, κάνουμε έναν απολογισμό, συγκεντρώνοντας όλες τις σειρές που μας άρεσαν (ή τη μία που έχω την υποψία ότι θα μας αρέσει, μια και δεν προβλήθηκε ακόμα) και είχαν ως πρώτη ύλη το χαρτί.

The night manager




Έπειτα από μία τραγική κατάληξη μίας κατασκοπευτικής υπόθεσης στην οποία ενεπλάκη άμεσα και ο ίδιος, ο υπεύθυνος νυχτερινής βάρδιας ενός ξενοδοχείου αποφασίζει να συνεργαστεί με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες για να προκαλέσει την πτώση ενός μεγαλέμπορου όπλων. Η υπερπαραγωγή του BBC τα έχει όλα: λήψεις σε πολυτελή θέρετρα στο Μαρόκο και την Ελβετία και ένα πολύ δυνατό καστ: ο πάντα εξαιρετικός Χιου Λόρι στον ρόλο του κακοποιού Ρίτσαρντ Ρόπερ και ο θαυμάσιος Τομ Χίντλστον στον ρόλο του ευσυνείδητου Τζόναθαν Πάιν, σε μία δουλειά που φαίνεται ότι αποτελεί προθάλαμο για να προβάρει ο Άγγλος ηθοποιός το κοστούμι του Τζέιμς Μποντ. Η σειρά στηρίζεται στην εξαιρετική πρώτη ύλη που προσέφερε το ομότιτλο βιβλίο του Τζον Λε Καρέ («Νυχτερινή βάρδια» στα ελληνικά), το οποίο ήταν το πρώτο του συγγραφέα που κυκλοφόρησε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης (το 1993) και έγινε best-seller στη Βρετανία και τις ΗΠΑ μόλις τοποθετήθηκε στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

The last kingdom



Είναι ο Ούτρεντ, γιος του Ούτρεντ, και αυτή είναι μία ιστορία βεντέτας. Είναι μία ιστορία για το πώς θα πάρει από τον εχθρό του αυτό που δικαιωματικά του ανήκει. Έπειτα από την εισβολή των Βίκινγκς στην Αγγλία, ο Ούτρεντ βρέθηκε ξαφνικά χωρίς οικογένεια και χωρίς φέουδο, μια και το σφετερίστηκε ο θείος του. Έχοντας μεγαλώσει με τους δεσμώτες του, ο Ούτρεντ καταλήγει στην αυλή, Άλφρεντ, του βασιλιά του Ουέσεξ - του τελευταίου αγγλικού βασιλείου που μένει όρθιο απέναντι στους εισβολείς. Εκεί ο Ούτρεντ θα προσφέρει τις υπηρεσίες του, πάντα με τη φιλοδοξία ότι θα ανακτήσει όσα του έχουν κλέψει. Μία ακόμα παραγωγή του BBC που ξεχώρισε φέτος, από τους δημιουργούς του «Πύργου του Ντάουντον». Η σειρά -η οποία ανανεώθηκε και για δεύτερη σεζόν- στηρίζεται στην εννεαλογία ιστορικών μυθιστορημάτων, “The Saxon Stories” (“The last kingdom” λέγεται το πρώτο βιβλίο) του Μπέρναρντ Κόρνγουελ.

11.22.63



Λίγο προτού εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο, ο Αλ Τέμπλτον αποκαλύπτει στον Τζέικ Έπινγκ ένα μυστικό που κρύβει η ντουλάπα του στο μπεργκεράδικό του: την ικανότητα να ταξιδέψεις στο παρελθόν και συγκεκριμένα στις 21 Οκτωβρίου 1960. Σκοπός του Αλ είναι να αναθέσει στον Τζέικ μία αποστολή που ο ίδιος δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας: να αποτρέψει τη δολοφονία του Τζον Κένεντι και να αλλάξει τον ρου της ιστορίας (υποτίθεται) προς το καλύτερο. Ο Τζέικ αναλαμβάνει δράση, ταξιδεύει στα ‘60s, φορά καλαίσθητα καπέλα, οδηγεί κλασικά αυτοκίνητα, ερωτεύεται και τελικά συναντά και φυσιογνωμίες όπως ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ο μετέπειτα δολοφόνος του Προέδρου. Με μεγάλα ονόματα να πρωταγωνιστούν, όπως ο Τζέιμς Φράνκο και ο Κρις Κούπερ, η σειρά βασίστηκε σε ένα από τα best sellers του Στίβεν Κινγκ με τίτλο «11/22/63» (παρέμεινε στην κορυφή της λίστας best-sellers των The New York Times για 14 εβδομάδες), το οποίο κυκλοφόρησε πριν από πέντε χρόνια.

The Shannara Chronicles



Μέχρι πρόσφατα, η fantasy βιβλιογραφία εκπροσωπούνταν στη μικρή οθόνη μόνο από το “Game of thrones”. Αυτό άλλαξε φέτος, μια και το MTV έκανε το μεγάλο άλμα, περνώντας στη μικρή οθόνη μία από τις πιο γνωστές σειρές βιβλίων fantasy: τη σειρά “Shannara” του Τέρι Μπρουκς, η οποία μετρά αισίως 25 βιβλία, με το πρώτο να έχει κυκλοφορήσει το 1977. Η τηλεοπτική σειρά βασίζεται στο δεύτερο βιβλίο της αρχικής τριλογίας “The Sword of Shannara”, το οποίο έχει τίτλο “The Elfstones of Shannara” και διηγείται την αποστολή της πριγκίπισσας των ξωτικών Άμπερλι να σώσει το μαγικό δέντρο Έλκρις, το οποίο είναι το μοναδικό ανάχωμα που προστατεύει τη γη από τον κόσμο των δαιμόνων. Η σειρά των δέκα επεισοδίων, η οποία ανανεώθηκε για μία ακόμα σεζόν, βλέπεται ευχάριστα από τους λάτρεις του είδους, παρά το γεγονός ότι οι ερμηνείες δεν είναι και πολύ δυνατές (ξεχωρίζουν οι παρουσίες του Τζον Ρις-Ντέιβις ως βασιλιά των ξωτικών και του Μάνου Μπένετ ως ενός ισχυρού δρυΐδη) και παρά την προσπάθεια των δημιουργών να την καταστρέψουν (αν αναλογιστεί κανείς το όγδοο επεισόδιο της σειράς…). Από fantasy, περιμένουμε με ανυπομονησία τη μεταφορά στη μικρή οθόνη του θρυλικού “The wheel of time”.

The man in the high castle



Ο Φίλιπ Ντικ είχε την τιμητική του φέτος, μια και δύο σειρές που έκαναν φέτος πρεμιέρα στηρίχτηκαν στη βιβλιογραφία. Η μία ήταν το “Minority report” και ήταν σκέτο ναυάγιο - για αυτό έφαγε και τσεκούρι. Η δεύτερη δημιουργήθηκε από την Amazon και είχε σαφώς καλύτερη ποιότητα. Στο “The man in the high castle”, ο κόσμος έχει εντελώς διαφορετικό πρόσωπο: οι Ναζί έχουν κερδίσει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι ΗΠΑ έχουν χωριστεί σε τρεις ζώνες, από μία για Ιάπωνες και Γερμανούς και μία ουδέτερη ζώνη ανάμεσά τους. Με τον Χίτλερ στα τελευταία του, είναι πολύ πιθανή η σύρραξη μεταξύ των πρώην συμμάχων και με τους Γερμανούς να έχουν το πάνω χέρι εξαιτίας της τεχνολογικής τους υπεροχής. Ταυτόχρονα, το αμερικανικό αντιστασιακό κίνημα συσπειρώνεται γύρω από τον Άνθρωπο στο Υψηλό Κάστρο, που δημιουργεί ρεαλιστικές ταινίες σχετικά με την επικράτηση των Συμμάχων στον πόλεμο.

War and peace



Είχε μεγάλη ρέντα το BBC φέτος. Για αυτό και έχει μονοπωλήσει τη λίστα μας με τρεις παρουσίες. Στο τρίτο του πρότζεκτ (συμπαραγωγή με τη Lookout Point και τη Weinstein Company) κατάφερε να χωρέσει ένα από τα πιο μακροσκελή μυθιστορήματα στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το «Πόλεμος και ειρήνη», σε έξι μόλις επεισόδια. Το αριστούργημα του Λέων Τολστόι (το οποίο ψηφίστηκε από το περιοδικό “Time” ως ένα από τα δέκα σπουδαιότερα βιβλία όλων των εποχών) μας ταξιδεύει στις αρχές του 19ου αιώνα και στην εισβολή των στρατευμάτων του Ναπολέοντα στη Ρωσία, για να εστιάσει στις ζωές πέντε αριστοκρατικών οικογενειών που βρίσκονται ενώπιον κοσμογονικών αλλαγών.

Roots



Σχεδόν 40 χρόνια μετά την προβολή της συγκλονιστικής μίνι σειράς που βασιζόταν στο μυθιστόρημα του Άλεξ Χάλεϊ, οι «Ρίζες» επιστρέφουν στη μικρή οθόνη στη νέα παραγωγή τεσσάρων επεισοδίων του History Channel. Η μίνι σειρά ακολουθεί τη ζωή ενός νεαρού Αφρικανού που πωλήθηκε ως σκλάβος στην Αμερική, καθώς και τις ζωές των απογόνων του σε μία χρονική περίοδο που ξεκινά από τα μέσα του 18ου αιώνα (πριν από την Αμερικανική επανάσταση) και φτάνει μέχρι λίγα χρόνια μετά το τέλος του Αμερικανικού Εμφυλίου και την κατάργηση της δουλείας. Η πρωτότυπη σειρά κατέχει τη δεύτερη υψηλότερη τηλεθέαση ανάμεσα σε τηλεοπτικές σειρές, με το τελευταίο της επεισόδιο να έχει προσελκύσει 100 εκατ. τηλεθεατές. Η φιλόδοξη παραγωγή του History Channel, στην οποία πρωταγωνιστούν ηθοποιοί όπως ο Φόρεστ Γουίτακερ και ο Λόρενς Φίσμπερν, μπορεί να μη σημειώσει αντίστοιχες επιδόσεις, σίγουρα όμως συζητείται ήδη εκτενώς, θέτοντας δύσκολα ερωτήματα για τη θέση των μαύρων σήμερα. Το πρώτο επεισόδιο θα προβληθεί αύριο, Δευτέρα 30/5.

Follow Christos Tsapakidis:

{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης