Καινοτόμοι σύντεκνοι

Καινοτόμοι σύντεκνοι

Η Κρήτη προσφέρει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας που διακρίνονται για την καινοτόμα συσκευασία τους και την ξεχωριστή αφήγηση που τα συνοδεύει

Καινοτόμοι σύντεκνοι
Τι διαφορετικό μπορεί να έχουν ένα πιάτο σαλιγκάρια, μερικά βουτήματα αμυγδάλου και λίγα μπισκότα; Εκτός από εξαιρετική ποιότητα και κορυφαία διατροφική αξία -στοιχεία για τα οποία φημίζεται η Κρήτη έτσι κι αλλιώς-, επιβάλλεται πλέον να περιβάλλονται από καινοτόμα συσκευασία και να συνοδεύονται με μια αφήγηση που σου κάνει το «κλικ» ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους κωδικούς. Στον δρόμο αυτό βαδίζουν επιτυχώς οκτώ προϊόντα του μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδας, όπως οι μουρατολιές του κτήματος Βασιλάκη
, τα
λικέρ Dinapoja και το
απάκι του κτήματος Βαβουράκη
Κλείσιμο
.

Μέλι Μελίγυρις



Ακολουθώντας τη μελισσοκομική παράδοση που είχαν από το 1920, τα μέλη της οικογένειας Στεφανάκη ίδρυσαν το 2004 στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου τη μελισσοκομική μονάδα Μελίγυρις. Βασικό αντικείμενό τους είναι η τυποποίηση και η παραγωγή εξειδικευμένων ειδών μελιού από αγριοβότανα, κάτι που καταφέρνουν επιτυχώς εξάγοντας τα προϊόντα τους στις περισσότερες γωνιές του πλανήτη. «Η φιλοσοφία μας συνίσταται στην παραγωγή και τυποποίηση μελιού υψηλής διατροφικής αξίας που συλλέγεται με ιδιαίτερη φροντίδα και φθάνει στον τελικό καταναλωτή διατηρώντας αναλλοίωτα τα φυσικά χαρακτηριστικά και τις ευεργετικές ιδιότητές του», εξηγεί ο κ. Γιάννης Στεφανάκης. Τον περασμένο Αύγουστο μάλιστα διακρίθηκαν και στον διεθνή διαγωνισμό “Great Taste Awards 2014” στο Λονδίνο, στον οποίο πήραν μέρος συνολικά 10.000 προϊόντα.

Μουρατολιές Κτήμα Βασιλάκη



Οι μουρατολιές είναι μία τοπική ποικιλία ελιάς που οι ίδιοι οι κρητικοί χαρακτηρίζουν ως τη «βασίλισσα της επιτραπέζιας ελιάς». Από την αρχαιότητα έως σήμερα η μουρατολιά καλλιεργείται με τις ίδιες παραδοσιακές μεθόδους σε επιλεγμένο έδαφος και παράγεται σε περιορισμένες ποσότητες λόγω της χαμηλής απόδοσής της ανά δέντρο. Αποτελεί ένα από τα κορυφαία προϊόντα που παράγει το Κτήμα Βασιλάκη, το οποίο ίδρυσε το 2001 ο Μανώλης Βασιλάκης ακολουθώντας την οικογενειακή του παράδοση. Συγκεκριμένα την αρχή είχε κάνει το 1865 ο προπάππους Μανώλης Βασιλάκης ο οποίος δημιούργησε μια από τις πρώτες φάμπρικες παραγωγής ελαιόλαδου στο Μιραμπέλλο, στο Λασίθι της Κρήτης. Σήμερα τα προϊόντα της εταιρείας εξάγονται σε 18 χώρες ενώ συνεργάζεται με 3.500 παραγωγούς της περιοχής.

Σαλιγκάρια Escargot de Crete



Ο Δρ. Χαράλαμπος Κιαγιάς δραστηριοποιείται εδώ και 9 χρόνια στην εκτροφή σαλιγκαριών και σχεδόν 3 στην τυποποίησή τους, μέσω φυσικά της επιχείρησής του Escargot de Crete. Οπως τονίζει «αρχές της εταιρείας είναι η ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας μέσα από τη δημιουργία πρωτοποριακών, παγκοσμίως καινοτόμων και απόλυτα υγιεινών προϊόντων σαλιγκαριών». Ανάμεσα στα προϊόντα μπορεί να βρει κανείς φιλέτα σαλιγκαριών με θυμάρι και λεμόνι, με σκόρδο και μαϊντανό, σκέτα σε ελαιόλαδο και τέλος τη διασημότερη κρητική συνταγή «χοχλιοί μπουμπουριστοί» με ξύδι και δενδρολίβανο. Μέσα στον χρόνο η Escargot de Crete θα αρχίσει να διακινεί στις αγορές και το νέο, παγκοσμίως καινοτόμο, προϊόν της με στόχο να ανταγωνιστεί ευθέως τα φιλέτα σαλιγκαριών σε άλμη. Πρόκειται για φιλέτα σαλιγκαριών σε τσάι φασκόμηλο και θυμαρίσιο μέλι.

Λικέρ Dinapoja



Το εργαστήριο Dinapoja ξεκίνησε από ένα χόμπι: φίλοι και γείτονες προσέφεραν τα φρούτα από τους κήπους τους. Γρήγορα λοιπόν γεννήθηκε η φιλοδοξία στην κα Καίτη Ντιναπόγια να παρασκευάσει προϊόντα τα οποία δεν υπήρχαν έως τότε στην αγορά. Ενα από αυτά είναι και τα εξαιρετικά λικέρ της με γεύσεις όπως ρόδι - τσίλι, φασκόμηλο, πορτοκάλι, ελιά, αρμπαρόριζα, μύρτο και μέλι. «Η παραγωγή των προϊόντων Dinapoja», υποστηρίζει, «βασίζεται στην ήπια εκμετάλλευση φυσικών βιολογικών υλικών και όχι στη χρήση αρωμάτων. Τα πάντα παρασκευάζονται με παραδοσιακό και χειροποίητο τρόπο, συνδυάζοντας παλιές παραδοσιακές συνταγές και συνταγές άλλων πολιτισμών με προσωπική δημιουργικότητα. Αριστες πρώτες ύλες και χειροποίητη παραγωγή εγγυώνται κορυφαία ποιότητα και μια ιδιαίτερη εμπειρία γεύσης».

Βουτήματα αμυγδάλου Καλορίζικα



Η Αρτοποιία Νύκταρη είναι μια οικογενειακή επιχείρηση στην περιοχή του Ρεθύμνου που ειδικεύεται, μεταξύ άλλων, στην παραγωγή βουτημάτων. Ενα από αυτά είναι του αμυγδάλου, βασισμένο σε κρητική συνταγή από τα μεσαιωνικά χρόνια. Λέγονται «καλορίζικα», γιατί παραδοσιακά προσφέρονταν σαν κέρασμα στους γάμους ή στα γεννητούρια για καλή τύχη (καλό ριζικό). Οι αδερφοί Νύκταρη φτιάχνουν τα «καλορίζικα» βουτήματα, ακολουθώντας μια οικογενειακή συνταγή και χρησιμοποιώντας υλικά όπως ντόπιο σταρένιο αλεύρι, κρητικό ελαιόλαδο και αφράτα αμύγδαλα από την περιοχή του Μυλοποτάμου. Παράλληλα τα «καλορίζικα» δεν περιέχουν αυγά, βούτυρο ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα και είναι κατάλληλα για χορτοφαγία.

Απάκι Κτήμα Βαβουράκη



Ο Μιχάλης Βαβουράκης, ο οποίος εργάζεται ως μηχανολόγος-μηχανικός στο Ρέθυμνο, ξεκίνησε ερασιτεχνικά το κτήμα του το 1995. Χάρη στην αγάπη του για τη φύση και τα αγνά προϊόντα, αποφάσισε να προχωρήσει σε ίδρυση εταιρείας το 2002 ξεκινώντας την παραγωγή και τυποποίηση χοιρινού κρέατος και αλλαντικών, αποκλειστικά βιολογικής εκτροφής. Το απάκι που παρασκευάζει «προέρχεται από ζώα που μεγαλώνουν ελεύθερα και αναπαράγονται φυσικά στο κτήμα μας, που βρίσκεται σε μια παρθένα, ορεινή περιοχή του νότιου Ρέθυμνου κι έχει έκταση σχεδόν 200 στρέμματα. Χαρακτηρίζεται από τη φινετσάτη γεύση του και την ισορροπία ανάμεσα στο ξίδι, τον καπνό και τα μπαχαρικά συνδυασμένα με ντόπια αρωματικά βότανα», καταλήγει.

Μπισκότα Royal Deli



H Royal Deli ιδρύθηκε το 2013 απο τον Παντελή και τη Ράνια Βαϊρακτάρη από το Ηράκλειο της Κρήτης. Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια εχουν καταφέρει τα Deli Cookies να είναι μια γλυκιά καθημερινή συνήθεια με περισσότερα από 150 σημεία πώλησης σε Ελλάδα και Ευρώπη. «Όταν ξεκινήσαμε», μας λέει ο κ. Παντελής Βαϊρακτάρης, «θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι που να σου φτιάχνει την διάθεση. Αυτό ξεκινάει με τη συσκευασία και καταλήγει με τη γεύση από το κάθε cookie. Όλα μας τα μπισκότα είναι χωρίς συντηρητικά και διογκοτικά, είναι με τις πρώτες ύλες που θα τα έφτιαχνε κανείς στο σπίτι του και έτσι έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε». Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οχτώ διαφορετικές γεύσεις, σοκολάτα με γέμιση πραλίνα, με γέμιση κρέμας λεμονιού και blueberries, με γέμιση αχλάδι και τζίντζερ, κομμάτια λευκής σοκολάτας και raspberries, με γέμιση κρέμας ταχινιού, με πραλίνα χωρίς ζάχαρη, με μαστίχα και με γέμιση μήλο και κανέλα.

Δίκταμο Cretan Herbs



Οι Δημήτρης και Μανώλης Κάββαλος αποφάσισαν το 1998 να αναβιώσουν την επιχείρηση του πατέρα τους, που είχε ξεκινήσει στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και σταμάτησε μερικά χρόνια αργότερα. Σκοπός τους να συλλέγουν άγρια βότανα από τον Ψηλορείτη αλλά και να τα καλλιεργούν στο ιδιόκτητο κτήμα τος σύμφωνα με τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας. «Από τα πλέον σημαντικά είναι το δίκταμο, λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων», εξηγεί ο κ. Μανώλης Κάββαλος και συνεχίζει: «Είναι τονωτίκο βότανο, ίδανικο για το πεπτικό σύστημα, επουλοτικό πληγών, αφροδισιακό αλλά και χαλαρώτικο του νευρικού συστήματος. Λέγεται οτι οι  αίγαγροι  στην Κρήτη, πληγωμένοι από τα βέλη των κυνήγων, έτρωγαν δίκταμο και έτσι τα απέβαλαν από τα σώματά τους και γιάτρευαν τις πληγές τους».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης