Το Άσμα Ασμάτων στο θέατρο

Το Άσμα Ασμάτων στο θέατρο

Ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της παγκόσμιας γραμματείας παρουσιάζεται στο Θέατρο Θησείον

Το Άσμα Ασμάτων στο θέατρο
Το Άσμα Ασμάτων, ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της παγκόσμιας γραμματείας, πρόκειται να παρουσιαστεί από τις 25 έως τις 28 Μαΐου στις 21.00 στο θέατρο Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες, σε παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και σε σκηνοθεσία Βαλάντη Φράγκου, από την βραβευμένη με την Ibsen Scholarship 2013 Ομάδα Θεάτρου « Τhe 3rd person theatre group».

Το Άσμα Ασμάτων, το πιο εξαίσιο ερωτικό ποίημα που γράφτηκε ποτέ, που ορισμένοι μελετητές αποδίδουν στο βασιλιά Σολομώντα, έχει ως θέμα του, μέσα από την εκτύλιξη του ερωτικού δεσμού δύο ανθρώπων, την έκφραση και την πρόκληση του ερωτικού πόθου.
Το Άσμα Ασμάτων, γραμμένο αιώνες πριν, τοποθετεί τον έρωτα στην πρώτη θέση των ανθρώπινης εμπειρίας. Μιλά για την αγάπη η οποία είναι «κραταιά σαν θάνατος», για τον πόθο που είναι «σκληρός σαν τον Άδη· σπιθοβολά ολόγυρα με φλόγες της θεϊκής φωτιάς», για τον έρωτα σε υπερβολικό βαθμό, για το φως και το σκοτάδι.
Κλείσιμο



Η παράσταση, βασισμένη στη νέα μετάφρασή του, από τον Χαράλαμπο Μαγουλά από τις εκδόσεις «Εστία», τοποθετεί το Άσμα Ασμάτων και την αιώνια, τη δίχως τέλος, αναζήτηση του έρωτα, στις σύγχρονες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, για να επαληθεύσει την τεράστια αξία του έργου και να ερευνήσει το αποτύπωμα του έρωτα σήμερα.

«Το Άσμα Ασμάτων», όπως τονίζει ο συγγραφέας, «είναι η καιόμενη βάτος του έρωτα· φλέγεται, αλλά δεν απανθρακώνεται». Ο ίδιος επισημαίνει στο βιβλίο του: «Το Άσμα Ασμάτων είναι το πιο εξαίσιο ερωτικό ποίημα που γράφτηκε ποτέ· ο Γκαίτε το ονόμασε “το πιο θεϊκό απ’ όλα τα ερωτικά τραγούδια”. Είναι μία περίφημη ανταλλαγή φιλοφρονήσεων ανάμεσα σ’ ένα ζευγάρι, απ’ άκρη σ’ άκρη, μία αμιγής έκφραση και πρόκληση ερωτικού πόθου, μία αδιάλειπτη παράθεση μεταφορών, οι οποίες συγκινούν με τη διεισδυτικότητα των αναλογιών που ενεργοποιούν και την ποιητικότητα των λέξεων που επιστρατεύουν: μόνο ένα ερωτευμένο κεφάλι θα μπορούσε να τις γεννήσει.

»Το Άσμα Ασμάτων είναι το πιο σκοτεινό βιβλίο στη Βίβλο· ο Ωριγένης και ο Άγιος Ιερώνυμος παραθέτουν μία εβραϊκή ρήση που λέει ότι δεν θα πρέπει να διαβαστεί από κανέναν που είναι κάτω από τριάντα ετών. Κανένα βιβλίο στην Παλαιά Διαθήκη και ίσως σε ολόκληρη τη Βίβλο δεν έλαβε με το πέρασμα των αιώνων τόσες ερμηνείες και, όμως, παρ’ όλη την προσοχή της οποίας έτυχε από σχολιαστές και θεολόγους, δεν έγινε ποτέ ευρέως αποδεκτό για δημόσια ή ιδιωτική ανάγνωση, ή για λεπτομερή ανάλυσή του από άμβωνα».

Η θεατρική ομάδα 3rd person theater group ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2012 από την Ελένη Ζαραφίδου, τον Βαλάντη Φράγκο και την Αντιγόνη Φρυδά, και έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις “Peer Gynt. No man’s land”, του Ερρίκου Ίψεν στο Θέατρο Θησείον (έπειτα από τη βράβευσή της με τη διεθνή διάκριση του Ibsen Scholarship 2013 από το Ίδρυμα Ίψεν), «Πόση γη χρειάζεται ο άνθρωπος;», του Λέοντος Τολστόι, στην Παιδική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και «Ο ήχος από τα κόκκαλα που σπάνε», της Σουζάν Λεμπώ, στο πλαίσια του Εφηβικού Φεστιβάλ, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Info
Άσμα Ασμάτων
Θέατρο Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες
Τουρναβίτου 7, Ψυρρή
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 25-28 Μαΐου στις 21.00
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 12 ευρώ, Φοιτητικό 8 ευρώ, Άνεργοι-Ατέλειες 5 ευρώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης