'80s και ξερό ψωμί!

'80s και ξερό ψωμί!

Γνωρίστε πρόσωπα και προορισμούς της πόλης παρέα με το Citylife!

'80s και ξερό ψωμί!
Στη νέα εκπομπή του Citylife επισκεπτόμαστε την έκθεση «GR80s. Η Ελλάδα του 80 στην Τεχνόπολη», με ξεναγό τον Παναγή Παναγιωτόπουλο, επιστημονικό επιμελητή της έκθεσης και επίκουρο καθηγητή Κοινωνιολογίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Παρακολουθήστε εδώ το Citylife
Κλείσιμο
όπως προβάλλεται στην εκπομπή Lifetime
του καναλιού Novalifε της Nova!



Μία μηχανή του χρόνου πήρε σχεδόν ολόκληρη την Τεχνόπολη και την πήγε 30 χρόνια πίσω - και μαζί με αυτή, και τους επισκέπτες της, οι περισσότεροι εκ των οποίων αναβιώνουν μία εποχή που ήταν η καλύτερη της ζωής τους. Όλα αυτά, χάρη στην έκθεση «GR80s. Η Ελλάδα του 80 στην Τεχνόπολη», η οποία έχει ως στόχο τη συγκρότηση μιας ιστορικής, κοινωνιολογικής και πολιτισμικής αναδρομής στην ελληνική δεκαετία του ’80, προσφέροντας στον επισκέπτη την ευκαιρία μιας μοναδικής αναβιωτικής εμπειρίας. 

Πολιτική, τρόποι ζωής, τέχνες και τεχνολογία του ’80, ανασυστήνονται μέσα από 4.000 εκθέματα, 18 περίπτερα, διαδραστικές εφαρμογές, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις (masterclasses, workshops, διαλέξεις, ημερίδες, προβολές, ειδικές εκθέσεις κά.). To περιεχόμενο της έκθεσης θα οδηγήσει τον επισκέπτη σε όλα εκείνα τα γεγονότα που σημάδεψαν την ελληνική δεκαετία του ’80, προσκαλώντας τον να δει, να «βιώσει», να εμπλακεί σε πρακτικές και υλικότητες εκείνης της εποχής, δημιουργώντας το δικό του αποτύπωμα, τη δική του εμπειρία, τη δική του αφήγηση γι’ αυτή.

Οι αντιφάσεις είναι ορατές με το καλημέρα: στην είσοδο βλέπεις πορτρέτα προσωπικοτήτων που σημάδεψαν με τον τρόπο τους τα '80s, ενώ ελάχιστα πιο κάτω, σε δύο παράλληλους τοίχους είναι κρεμασμένες δύο τηλεοράσεις, η μία παίζει μία προεκλογική ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ η απέναντι παίζει μία αντίστοιχη ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Λίγο παρακάτω, δεξιά, βλέπεις να στέκει μοναχική μία συσκευασία Pampers - σήμα κατατεθέν του «Βρώμικου '89». Νιώθεις και πάλι την πολιτική πόλωση της εποχής.

Σε άλλους χώρους, μπορείς να δεις ένα διαμέρισμα όπως ήταν διαμορφωμένο εκείνη την εποχή, ένα κοντέινερ με arcade games και ένα άλλο, ακριβώς δίπλα, με παιχνίδια από τον Κιτ μέχρι τη σκάλα με τους πιγκουίνους. Στον προαύλιο χώρο δεσπόζει ένα παλιό λεωφορείο 040, ενώ λίγο πιο πάνω έχει δημιουργηθεί ένα κομμωτήριο, όπως αυτά των '80s. 

Η έκθεση αποτελείται από τρία επιμέρους επίπεδα, όπως μας εξηγεί ο Παναγής Παναγιωτόπουλος, επιστημονικός επιμελητής της και επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατ' αρχάς, υπάρχουν τα χρονολόγια, που με σύντομες λεζάντες και φωτογραφίες μάς παρουσιάζουν σημαντικά γεγονότα ανά θεματική κατηγορία. Σε δεύτερο επίπεδο υπάρχουν μικρά εκθέματα, από ένα αναλογικό τηλέφωνο (ένα από αυτά είναι μάλιστα σε λειτουργία και παίζει σουξέ της εποχής, κλείνοντας και το μάτι στην υπόθεση των κοριών) μέχρι μία εγκατάσταση με Playmobil, την οποία επιμελήθηκε ο Ντένης Βαγγόπουλος -ο μεγαλύτερος συλλέκτης Playmobil στην Ελλάδα-, και η οποία απεικονίζει τη εμβληματική σκηνή του αεροπλάνου, με τον Ανδρέα Παπανδρέου να γνέφει στη Μιμή να τον ακολουθήσει. Τέλος, υπάρχουν και αρκετά μεγαλύτερα εκθέματα. 

Tip
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Μαρτίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης