Συμφωνία ειρήνης μεταξύ Κολομβίας και FARC μετά από 52 χρόνια συγκρούσεων

Συμφωνία ειρήνης μεταξύ Κολομβίας και FARC μετά από 52 χρόνια συγκρούσεων

Μετά από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων, η συμφωνία θα υπογραφεί σήμερα το βράδυ στην Αβάνα 

Συμφωνία ειρήνης μεταξύ Κολομβίας και FARC μετά από 52 χρόνια συγκρούσεων
H κυβέρνηση της Κολομβίας και οι Μαρξιστές αντάρτες της FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia – Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας) αναμένεται να υπογράψουν σήμερα μια οριστική συμφωνία ειρήνης, η οποία αποτελεί το προϊόν μιας τετραετίας διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2012.

Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή που σηματοδοτεί το τέλος ενός πολέμου ο οποίος κράτησε πάνω από μισό αιώνα και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 220.000 ανθρώπους, εκτοπίζοντας ακόμη 6 εκατομμύρια.

Όπως έχει ανακοινωθεί, η συμφωνία θα υπογραφεί από εκπροσώπους των δύο πλευρών στην Αβάνα, την πόλη στην οποία διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις. Στη συνέχεια, αναμένεται να ξεκινήσει μια εκστρατεία-αστραπή, προκειμένου η συμφωνία να εγκριθεί με δημοψήφισμα πιθανόν στα τέλη του επόμενου μήνα.

Οι 7.000 μαχητές της οργάνωσης FARC πρόκειται να διοργανώσουν το δικό του συνέδριο για την έγκριση της συμφωνίας. Εκεί, εφόσον όλα πάνε κατ' ευχήν, θα πάψουν πλέον να υφίστανται ως στρατός ανταρτών και θα μετατραπούν σε άοπλο πολιτικό κίνημα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης, οι Μαρξιστές αντάρτες συμφώνησαν να συγκεντρώσουν τα στρατεύματά τους σε 23 διάσπαρτες περιοχές της χώρας, όπου θα παραδίδουν σταδιακά τα όπλα τους σε παρατηρητές του ΟΗΕ μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
Κλείσιμο

Εκτός από την αποστράτευση των ανταρτών, άλλοι όροι της συμφωνίας περιλαμβάνουν την ένταξή τους στην πολιτική ζωή της χώρας αλλά και την καταπολέμηση των παράνομων φυτειών κόκας και της διακίνησης ναρκωτικών, δηλ. των βασικών πηγών χρηματοδότησης των μελών του FARC.

Επίσης, καθορίζεται ένα μεταβατικό δικαστικό σύστημα για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια των πολυετών συγκρούσεων, το οποίο θα δίνει στους αντάρτες την επιλογή της ομολογίας προκειμένου να αποφύγουν τη φυλακή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης