Ιστορική στιγμή: «Πράσινο φως» για την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν

Ιστορική στιγμή: «Πράσινο φως» για την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ενημέρωσε ότι η Τεχεράνη έχει υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της και ότι η συμφωνία με τις δυτικές δυνάμεις μπορεί να προχωρήσει

Ιστορική στιγμή: «Πράσινο φως» για την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί από τον περασμένο Ιούλιο μεταξύ της κυβέρνησης του Ιράν και των μεγάλων δυτικών δυνάμεων για τον έλεγχο του πυρηνικού οπλοστασίου του, άναψε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αργά το βράδυ του Σαββάτου, κάτι που σημαίνει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα αρθούν οι κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή της μεγάλης χώρας στις αγορές.

Όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, μετά τον έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι η κυβέρνηση του Ιράν έχει ολοκληρώσει όλα τα βήματα για τα οποία είχε δεσμευτεί το προηγούμενο διάστημα. Ήδη από νωρίς το Σάββατο, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ανακοινώσει την αναστολή των κυρώσεων που είχε επιβάλει στην Τεχεράνη, περιμένοντας την επισημοποίηση της αναφοράς, η οποία εκδόθηκε αργά το βράδυ της ίδιας μέρας.

Ο Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας, Yakiya Amano, αναφέρθηκε σε «μία ιστορική για τη διεθνή κοινότητα ημέρα». Νωρίτερα, οι επιθεωρητές επιβεβαιώσαν ότι το Ιράν ολοκλήρωσε όλες τις διαδικασίες που είχαν συμφωνηθεί, ανοίγοντας το δρόμο για την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης και την αυγή μίας νέας εποχής στις σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης