Guardian: Η Βρετανία παρακολουθούσε τα e-mail δημοσιογράφων μεγάλων ΜΜΕ

Guardian: Η Βρετανία παρακολουθούσε τα e-mail δημοσιογράφων μεγάλων ΜΜΕ

Το υλικό που βρισκόταν υπό παρακολούθηση, αφορούσε αλληλογραφία δημοσίων σχέσεων, δελτία Τύπου, ακόμα και συζητήσεις μεταξύ αρχισυντακτών και δημοσιογράφων

Guardian: Η Βρετανία παρακολουθούσε τα e-mail δημοσιογράφων μεγάλων ΜΜΕ
Την ηλεκτρονική αλληλογραφία «κυνηγών της είδησης» που εργάζονται για μεγάλα διεθνή ΜΜΕ παρακολουθούσαν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως αποκαλύπτει η ανάλυση εγγράφων που είχε στην κατοχή του το «βαθύ λαρύγγι» της «NSA», Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», οι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες εργάζονται για μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα και εφημερίδες, όπως, BBC, Reuters, New York Times,  Le Monde και Washington Post. 

Τα emails που υπεκλάπησαν περιλαμβάνονται στη λίστα περίπου 70 χιλιάδων εισερχομένων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που περιήλθαν στην κατοχή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών σε λιγότερο από 10 λεπτά σε μία μόνο μέρα του Νοεμβρίου του 2008. 

Κλείσιμο
Τα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που βρισκόταν υπό παρακολούθηση, αφορούσε αλληλογραφία δημοσίων σχέσεων, δελτία Τύπου, ακόμα και συζητήσεις μεταξύ αρχισυντακτών και δημοσιογράφων για συγκεκριμένα άρθρα. Αν και υπήρξε στοχοποίηση δημοσιογράφων, ωστόσο στη λίστα των δημοσιογράφων υπό παρακολούθηση βρίσκονταν οι «μάχιμοι» δημοσιογράφοι. 

Μάλιστα, η υπηρεσία εφιστά την προσοχή στο στρατιωτικό προσωπικό προκειμένου να προσέχει τις επαφές του με συγκεκριμένους δημοσιογράφους, οι οποίοι ενδεχομένως να προσπαθήσουν να αποκτήσουν πληροφορίες για τις οποίες δεν επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση. 

Η άγνωστη δράση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών αποκαλύπτεται την ώρα που η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον πιέζεται στο εσωτερικό για να προστατέψει καλύτερα την ιδιωτική αλληλογραφία δημοσιογράφων ή πολιτικών με πολλές «φωνές» να ζητούν περισσότερο έλεγχο προκειμένου να αντιμετωπιστούν απειλές των τζιχαντιστών.

 Εκπρόσωπος των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας δεν έκανε κανένα σχόλιο για το θέμα, συμπληρώνοντας ότι, οι πρακτικές της υπηρεσίας είναι συμβατές με την ευρωπαική συνθήκη για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης