Ισπανία: 10 χρόνια από το τρομοκρατικό χτύπημα της Αλ Κάιντα στη Μαδρίτη

Ισπανία: 10 χρόνια από το τρομοκρατικό χτύπημα της Αλ Κάιντα στη Μαδρίτη

Συγκίνηση στην ισπανική πρωτεύουσα - Πάνω από 1.000 άνθρωποι παρακολούθησαν την επιμνημόσυνη δέηση -  Δέκα βόμβες σε τέσσερα τρένα γεμάτα επιβάτες είχαν προκαλέσει το θάνατο 191 ανθρώπων

Ισπανία: 10 χρόνια από το τρομοκρατικό χτύπημα της Αλ Κάιντα στη Μαδρίτη
Σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης θυμάται η Ισπανία τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου 2004 στη Μαδρίτη, τις πλέον πολύνεκρες στην Ιστορία της, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από το πολλαπλό χτύπημα.

Ήταν σχεδόν 07:40 το πρωί, όταν εξερράγησαν δέκα βόμβες σε τέσσερα τρένα γεμάτα επιβάτες στο σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα της ισπανικής πρωτεύουσας, προκαλώντας το θάνατο 191 ανθρώπων.

Κλείσιμο
Από το πρωί της Τρίτης, πριν από τις επίσημες εκδηλώσεις μνήμης, μπουκέτα από λουλούδια κρέμονται στα κάγκελα, πάνω από τις ράγες του τραίνου στη Μαδρίτη, πολύ κοντά στο σταθμό όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία, καθώς εκεί εξερράγη ένα από τα τέσσερα τρένα.

Στον καθεδρικό ναό της Αλμουδένα, 1.000 άνθρωποι, θύματα των επιθέσεων αλλά και διασώστες, πυροσβέστες, αστυνομικοί, παρακολούθησαν τη επιμνημόσυνη δέηση μαζί με τον βασιλιά Χουάν Κάρλος, τη βασίλισσα Σοφία και τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Έχοντας αναχωρήσει από το σταθμό του Αλκάθα Ντε Χενάρες, προαστίου της Μαδρίτης, οι παγιδευμένες με εκρηκτικά αμαξοστοιχίες εξερράγησαν στις 11 Μαρτίου 2004 σε ώρα μεγάλης αιχμής, σχεδόν ταυτόχρονα, στους σταθμούς του Σάντα Εουχένια και Ελ Πόθο, μια τρίτη στην είσοδο του σταθμού Ατότσα και μία ακόμη στον ίδιο σταθμό.

«Έχουν περάσει 10 χρόνια, αλλά δεν είναι πολύ μακρινό παρελθόν. Έχασα έναν παλιό συμμαθητή μου και την αδελφή ενός φίλου μου που ζει εκεί, ακριβώς στη γωνία. Όλη μέρα την ψάχναμε στα νοσοκομεία», θυμάται ο Εβαρίστο Ρουίθ, 47 ετών.

Μολονότι η συντηρητική κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ είχε σπεύσει να αποδώσει την ευθύνη στην βασκική ΕΤΑ, το ίδιο βράδυ είχε αναλάβει την ευθύνη τρομοκρατική οργάνωση του δικτύου της Αλ Κάιντα.

Η επιμονή της κυβέρνησης να κατηγορήσει τη βασκική αυτονομιστική οργάνωση οδήγησε στην ήττα του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, μόλις τρεις ημέρες αργότερα στις βουλευτικές εκλογές, αναδεικνύοντας νικητή, παρ’ ότι δεν αναμενόταν, το σοσιαλιστή Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης