Νέες προκλήσεις στη Χειμάρρα με κατεδαφίσεις ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της ελληνικής μειονότητας

Νέες προκλήσεις στη Χειμάρρα με κατεδαφίσεις ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της ελληνικής μειονότητας

Οι Αλβανικές αρχές ξεκίνησαν, σήμερα, την κατεδάφιση, στις Δρυμάδες Χειμάρρας, τουριστικών ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας κατά παρέκκλιση των προβλέψεων του αλβανικού νόμου και προτού εκδοθούν οι τελικές δικαστικές αποφάσεις!

Νέες προκλήσεις στη Χειμάρρα με κατεδαφίσεις ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της ελληνικής μειονότητας
Σε νέες προκλήσεις στη Χειμάρρα με κατεδαφίσεις ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της ελληνικής μειονότητας προχωρούν οι Αλβανικές αρχές. Οι προκλήσεις αυτές προκάλεσαν την Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών καθώς όπως επισημαίνει η Αθήνα, οι κατεδαφίσεις προχωρούν εν μέσω του θέρους και χωρίς να υπάρχουν οι απαιτούμενες τελικές δικαστικές αποφάσεις. Το ελληνικό Υπουργείο εξωτερικών διαμηνύει επίσης στα Τίρανα ότι η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μειονοτήτων, περιλαμβανομένου του περιουσιακού, αποτελούν σαφείς προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

«Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, της Αλβανίας συμπεριλαμβανομένης. Προϋπόθεση, όμως, της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των χωρών αυτών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Η παραβίαση των ως άνω αρχών από υποψήφιο κράτος σημαίνει ότι στην πραγματικότητα αυτό δεν επιθυμεί τον ευρωπαϊκό του δρόμο.
Κλείσιμο

Υπενθυμίζουμε ότι η οικοδόμηση κράτος δικαίου και η προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων, η οποία συνδέεται ρητά με την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών των μειονοτήτων, έχουν τεθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ως εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για την εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας.

Δυστυχώς, καταστρατηγώντας κάθε έννοια κράτους δικαίου, οι αλβανικές Αρχές ξεκίνησαν, σήμερα, την κατεδάφιση, στις Δρυμάδες Χειμάρρας, τουριστικών ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Η κατεδάφιση αυτή πραγματοποιήθηκε κατά παρέκκλιση των προβλέψεων του αλβανικού νόμου και προτού εκδοθούν οι τελικές δικαστικές αποφάσεις.

Το γεγονός ότι οι κατεδαφίσεις πραγματοποιήθηκαν εν μέσω τουριστικής περιόδου, παρά τις αντίθετες νομοθετικές προβλέψεις που απαγορεύουν τέτοιες δραστηριότητες σε αυτό το χρονικό διάστημα, επιβεβαιώνει ότι η Αλβανία δεν έχει κατανοήσει τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

Η Ελλάδα και η ΕΕ έχουν καταστήσει σαφή την ευρωπαϊκή απαίτηση για κατοχύρωση των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Η πρόοδος στην εμπέδωση του κράτους δικαίου, καθώς και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μειονοτήτων, περιλαμβανομένου του περιουσιακού, αποτελούν σαφείς προϋποθέσεις σύμφωνα με την ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία».

Επαναφέρουν τις γνωστές πρακτικές πίεσης 


Λίγες μόνο ημέρες μετά την επανεκλογή του Έντι Ράμα, η Αλβανική κυβέρνηση επανήλθε στις γνωστές πρακτικές πίεσης του ντόπιου στοιχείου στην περιοχή της Χειμάρρας: Στις 17 Ιουλίου εστάλησαν νέα ειδοποιητήρια κατεδάφισης που καλούν τους ιδιοκτήτες δύο κτιρίων στο χωριό Δρυμάδες, να εκκενώσουν «άμεσα» εντός πέντε μόλις ημερών τις ιδιοκτησίες τους προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες κατεδάφισης. Τα ειδοποιητήρια εστάλησαν από την «Περιφερειακή Διεύθυνση Εθνικού Πολιτισμού» που υπάγεται στο Υπουργείου Πολιτισμού και αναφέρουν ότι σύμφωνα με την απόφαση 780/02.11.2016 του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης.

Τα ειδοποιητήρια αυτά σύμφωνα με τους εκπροσώπους της μειονοτητας ( ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ)  αποτελούν τεκμήρια των παράνομων πρακτικών της κυβέρνησης:

Αφενός, σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία, απαγορεύεται κάθε οικοδομική εργασία (όπως και οι κατεδαφίσεις), εν μέσω της τουριστικής περιόδου και συγκεκριμένα από την 25η Ιουνίου μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου. Αφετέρου, για το ένα από τα δύο κτίρια εκκρεμεί δικαστική απόφαση που αφορά την αποζημίωση για την κατεδάφισή του.

Όσον αφορά τις ίδιες τις υπό κατεδάφιση ιδιοκτησίες πρόκειται για δύο τουριστικές επιχειρήσεις στους Δρυμάδες, ένα κτίριο του 1936 και ένα νεότερο το οποίο οι ιδιοκτήτες του έχουν εγγράψει στο υποθηκοφυλακείο με τις διαδικασίες που προβλέπει η πολυδιαφημισμένη από τον πρωθυπουργό νομοθεσία τακτοποίησης αυθαιρέτων. Για το δεύτερο κτίριο, εκκρεμεί η δικαστική απόφαση σχετικά με την αποζημίωση που πρέπει να λάβουν οι ιδιοκτήτες επομένως σε καμία περίπτωση οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης δεν μπορούν να θεωρηθούν ολοκληρωμένες ώστε να προχωρήσει η εκκένωση και κατεδάφιση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης