Ψάχνει τρόπους να «ξεκολλήσει» τη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση

Ψάχνει τρόπους να «ξεκολλήσει» τη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση

Κανένα σημείο επαφής με τους δανειστές, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στο Μαξίμου  

Ψάχνει τρόπους να «ξεκολλήσει» τη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση
Το χάσμα που παρατηρείται στις συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί σχεδόν ο μισός χρόνος σε αυτό τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων με την επιστροφή των Θεσμών
στην Αθήνα, προκαλεί έντονο προβληματισμό στο Μαξίμου, που αναζητεί σημεία επαφής και φόρμουλας επίτευξης συγκλίσεων.

Η πρόοδος των… εργασιών δεν είναι καθόλου ικανοποιητική, τουλάχιστον όχι για εκείνους στο Μαξίμου, που πίστευαν όντως στο ορόσημο της 20ης Μαρτίου, ελπίζοντας ότι στο
eurogroup
Κλείσιμο
εκείνης της ημέρας θα επιτυγχάνονταν η έγκριση μίας πρώτης τεχνικής συμφωνίας, που θα σηματοδοτούσε και την έναρξη της τελικής φάσης για την ολοκλήρωση ενός συμβιβασμού πακέτου για όλα.

Ουσιαστικά δεν υπάρχει σημείο επαφής με τους δανειστές σε κανένα θέμα από αυτά που τέθηκαν στο τραπέζι. Κυρίως όμως η κυβέρνηση βλέπει ότι υπάρχει τεράστια απόσταση και βαθιά διαφωνία ως προς τα λεγόμενα αντίμετρα, στα οποία στηρίζει και όλο το αφήγημα για την αποδοχή των νέων περικοπών και μειώσεων σε συντάξεις και αφορολόγητο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διήμερο οι κυβερνητικοί επιτελείς της διαπραγμάτευσης επιχειρούν να πλαγιοκοπήσουν τους δανειστές με κάποιες κινήσεις, ώστε να αποδεχθούν μέρος των ελληνικών απαιτήσεων στο πλαίσιο αμοιβαίων υποχωρήσεων.

Μία πρώτη κίνηση είναι η αλλαγή της αρχικής στάσης που είχε η κυβέρνηση σχετικά με τη διαδικασία υλοποίησης των όποιων συμφωνηθέντων.

Η Αθήνα έχει διατυπώσει εδώ και καιρό τη θέση «δεν συμφωνείται τίποτα, εάν δεν συμφωνηθούν όλα».

Υποστήριζε δηλαδή ότι θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για όλα τα θέματα, από τα μέτρα και τα αντίμετρα, έως το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών και φυσικά την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και μετά να αρχίσει σταδιακά και προοδευτικά η υλοποίηση των συμφωνηθέντων, ήτοι να πάνε τα μέτρα στη Βουλή για έγκριση και νομοθέτηση.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να νομοθετηθούν κάποια μέτρα πριν ακόμη ολοκληρωθεί η συμφωνία πακέτο.  
«Εξακολουθούμε να εμμένουμε στη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της Β΄ αξιολόγησης είναι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, έτσι ώστε να υπάρχει μια συνολική συμφωνία, και από εκεί και πέρα θα εξετάσουμε και τον χρόνο κατά τον οποίο θα έρθουν τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας στη Βουλή» σημείωσε αρχικά για να προσθέσει όμως στη συνέχεια ότι «υπάρχει η πιθανότητα κάποια από τα προαπαιτούμενα να ψηφιστούν και πριν από την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών για την Β΄ αξιολόγηση».

Πάντως καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν ότι πρέπει να γίνουν πιο αποφασιστικά βήματα και κυρίως πιο… «γενναίες» υποχωρήσεις από την κυβέρνηση για να πάρει μπρος η διαπραγμάτευση, διαφορετικά τα τεχνικά κλιμάκια θα αναχωρήσουν την επόμενη εβδομάδα από την Αθήνα περίπου άπραγα και με άγνωστη ημερομηνία επιστροφής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης