Πρωτοβουλίες Κυριάκου Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό

Πρωτοβουλίες Κυριάκου Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό

Η κυβέρνηση ανέλαβε δυσβάσταχτες δεσμεύσεις, χωρίς αντισταθμιστικά, επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου - Τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΝΔ συναντάται με τον Γ.Μουζάλα - Την Τετάρτη πάει στην Μυτιλήνη - Στις 15 Φεβρουαρίου καλεί σε γεύμα τους πρέσβεις των υπολοίπων 28 χωρών-μελών της ΕΕ και δύο ημέρες μετά μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΕΛΚ όπου θα συναντηθεί με Γιούνκερ, Μοσκοβισί, Αβραμόπουλο, Ντολ και Βέμπερ

Πρωτοβουλίες Κυριάκου Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό
Δεν θα χρησιμοποιήσει η Νέα Δημοκρατία τυχόν αστοχίες της κυβέρνησης στο προσφυγικό ζήτημα για να κάνει στείρα αντιπολίτευση, αλλά θα επιδείξει συναίνεση και ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναλάβει πρωτοβουλίες το αμέσως επόμενο διάστημα, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος στην πρώτη επίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η κυβέρνηση «
ξεκίνησε με ιδεοληψία, αμηχανία, απραξία και τώρα πια αποδέχτηκε δυσβάσταχτες δεσμεύσεις για τη χώρα που προέκυψαν από τη συμφωνία της, στις 25/10. Τίποτα δεν έχει εξειδικευτεί και δεν έχει προχωρήσει. Αυτές τις δεσμεύσεις που ανέλαβε να υλοποιήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, τις ανέλαβε χωρίς συγκεκριμένα αντισταθμιστικά» πάντως ο κ. Κουμουτσάκος
Κλείσιμο

Την Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, στις 11:30  το πρωί, ενώ παρόντες στην συνάντηση θα είναι και οι αρμόδιοι τομεάρχες του κόμματος, Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάνη και Μεταναστευτικού Βασίλης Κικίλιας. 

Αμέσως μετά, την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Μυτιλήνη, όπου θα ενημερωθεί επί τόπου για τα κέντρα υποδοχής και θα διαμορφώσει ο ίδιος εικόνα για την κατάσταση. 

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, στις 15 Φεβρουαρίου θα καλέσει σε πρόγευμα εργασίας τους πρέσβεις των υπολοίπων 28 κρατών - μελών της ΕΕ, για να τους παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις για το προσφυγικό, θέλοντας να σηματοδοτήσει ότι πιστεύει πως το μεταναστευτικό είναι εθνικό θέμα και η ΝΔ δεν πρόκειται να κάνει στείρα αντιπολίτευση.

Ωστόσο ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποδέχτηκε δυσβάστακτες δεσμεύσεις για την χώρα χωρίς χειροπιαστά αντισταθμίσματα, αλλά πρόσθεσε, παρά ταύτα η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε. Υπογράμμισε τέλος ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στην πηγή του που είναι οι ακτές της Τουρκίας και πρότεινε την δημιουργία κέντρων υποδοχής και καταγραφής προσφύγων στην Τουρκία, την Ιορδανία και αλλού.

Τέλος, στις 17 Φεβρουαρίου, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (που θα διεξαχθεί παράλληλα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες) θα έχει σειρά επαφών υψηλού επιπέδου με τον πρόεδρο της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, τον αρμόδιο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου του ΕΛΚ Γιόζεφ Ντολ, τον πρόεδρο του ΕΛΚ Μαρκ Βέμπερ και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Όπως επισήμανε ο Γιώργος Κουμουτσάκος στο πρώτο αυτό μπρίφινγκ, που ήταν αφιερωμένο στο προσφυγικό, η Νέα Δημοκρατία αναλαμβάνει σειρά δράσεων για να υποστηρίξει τα συμφέροντα της χώρας και να υπογραμμίσει την ανάγκη να παραμείνει η χώρα στη Σένγκεν. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, η ΝΔ είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειάζεται για να μην υπάρξει καμία οπισθοχώρηση σε σχέση με την ελεύθερη διακίνηση των ευρωπαίων πολιτών στο χώρο Σένγκεν γιατί οτιδήποτε άλλο θα είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την διάβρωση μεγάλων επιτευγμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπογράμμισε τέλος την ανάγκη να υπάρξει διαρκής πολιτική πίεση προς την Τουρκία για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να σταματήσει ολόκληρη η βιομηχανία που έχει στηθεί στα παράλιά της με τους παράνομους διακινητές.

Υπενθυμίζεται ότι στο εξής η εβδομαδιαία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που καθιερώνει εφεξής το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα γίνεται κάθε Πέμπτη πρωί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης