Πόσο θα μείνει στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ο Μεϊμαράκης

Πόσο θα μείνει στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ο Μεϊμαράκης

Η εκκρεμότητα με τη συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους δανειστές και η διστακτικότητα των επίδοξων διαδόχων, ίσως παρατείνουν την παραμονή του μεταβατικού προέδρου στην αρχηγία που συγκαλεί την Τρίτη το Πολιτικό Συμβούλιο και προσεχώς την Κ.Ο.. Το σκέπτονται Ν. Δένδιας και Μ. Βορίδης, «παρών» ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης

Πόσο θα μείνει στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ο Μεϊμαράκης
Το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας, σε διευρυμένη σύνθεση, συγκάλεσε για το απόγευμα της Τρίτης ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, προκειμένου να ενημερώσει την ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα όσα διημείφθησαν στην πολύωρη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών που συγκλήθηκε τη Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Με την πρωτοβουλία του αυτή, όπως και με τις δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύσκεψη των Αρχηγών, ο κ. Μεϊμαράκης έστειλε προς κάθε κατεύθυνση μήνυμα ότι είναι αποφασισμένος να ασκήσει στο έπακρον τα καθήκοντα που αντιστοιχούν στο αξίωμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανέλαβε μετά την παραίτηση που υπέβαλε ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την Κυριακή ως αποτέλεσμα της χαμηλής απήχησης που είχε στο δημοψήφισμα το «Ναι» που υποστήριξε η Νέα Δημοκρατία.

Στις προθέσεις του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι να συγκαλέσει τις επόμενες ημέρες την Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να νομιμοποιήσει, μέσα από ψηφοφορία, την αρχηγία του, την οποία ουσιαστικά του παρέδωσε ο κ. Σαμαράς, ορίζοντάς τον αρχικά αντιπρόεδρο και κατόπιν προσωρινό πρόεδρο. 

Κλείσιμο
Η ανάγκη νομιμοποίησης προέκυψε και από το γεγονός ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί ο χρόνος που θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή του επόμενου προέδρου από τη λαϊκή βάση του κόμματος, όπως προβλέπεται στο Καταστατικό. Με δεδομένη την εκκρεμότητα της συμφωνίας με τους εταίρους, αλλά και τη θερινή περίοδο που διανύουμε, υπολογίζεται ότι η εκλογή δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από το μέσον Σεπτεμβρίου.

Την επιβράδυνση, εξάλλου, των διαδικασιών επιβάλλει και η διστακτικότητα που επιδεικνύουν οι επίδοξοι διάδοχοι που δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους. Μόνον οι πρώην υπουργοί Νίκος Δένδιας και Μάκης Βορίδης έκαναν γνωστό ότι το σκέπτονται. Παρών δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο οποίος, όμως, έχει κώλυμα για να εκλεγεί βουλευτής έως τον Μάιο του 2019, κάτι που ισχύει και για τους συναδέλφους του Απόστολο Τζιτζικώστα από την Κεντρική Μακεδονία και Κώστα Μπακογιάννη από τη Στερεά Ελλάδα, τα ονόματα των οποίων επίσης έχουν ακουστεί ως πιθανών διεκδικητών.

Τούτων δοθέντων, πάντως, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η λύση Μεϊμαράκη  μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν είναι μόνον μεταβατική, αλλά να επικρατήσει η λογική της ρήσης «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».  

Δεν χαρίστηκε στην κυβέρνηση

Ο κ. Μεϊμαράκης συμμετείχε στη σύσκεψη των Αρχηγών «με διάθεση συνεννόησης», όπως είπε. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επισημάνει ότι «αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό» με αποτέλεσμα να χαθεί χρόνος εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και της χώρας, έτσι ώστε «η σημερινή κατάσταση να είναι χειρότερη από ό,τι ήταν πριν δέκα μέρες και πολύ χειρότερη από ό,τι ήταν πριν από τρεις μήνες, τον Γενάρη του ’15 ή τον Δεκέμβρη του ’14».

Υποστήριξε ότι η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε «με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία νόμιζε ότι κέρδιζε χρόνο, αλλά εν τω μεταξύ μάλλον έχανε χρόνο». Και πρόσθεσε ότι εξαιτίας αυτού «φτάσαμε να καλείται ο λαός, μέσα από μια διαδικασία, που -κατά τη γνώμη μας- ήταν διχαστική και δεν βοήθησε σε τίποτα, να είμαστε στο «και πέντε», η χώρα να επιστρέφει σε ελλείμματα, οι τράπεζες να είναι κλειστές, η κοινωνική συνοχή να κινδυνεύει, η διαίρεση των πολιτών να είναι μεγάλη». 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι οι πολιτικές ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, «οφείλουμε να συμβάλουμε ώστε να ξαναβρούμε την ενότητα που απαιτείται, να έχουμε την ψυχραιμία με την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να παροτρύνουμε την κυβέρνηση που έχει την ευθύνη, την κυρίαρχη ευθύνη, να μπορέσει να φέρει τη συμφωνία, όπως μας υποσχέθηκε. Μια συμφωνία που πρέπει να τύχει ευρύτερης αποδοχής».

Ο κ. Μεϊμαράκης δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του και στην Ευρώπη και στο εσωτερικό θα κάνει όλες τις κινήσεις για να στηριχθεί η συμφωνία που θα υπογράψει η κυβέρνηση, εφόσον όμως ικανοποιεί τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για να βοηθάει στην ανάπτυξη και να μην έχει υφεσιακά μέτρα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης