Σαμαράς: Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ξεπέρασε κάθε προσδοκία

Σαμαράς: Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ξεπέρασε κάθε προσδοκία

«Εφ' όσον πάμε καλά από τώρα και στο εξής την επόμενη φορά θα μπορούμε να αντλήσουμε μεγαλύτερα ποσά με μικρότερα επιτόκια» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Φτάσαμε ως εδώ με πίστη για όσα μπορούν να καταφέρουν οι Έλληνες ενωμένοι, με δύσκολη προσπάθεια, με σχέδιο και σοβαρότητα

Σαμαράς: Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ξεπέρασε κάθε προσδοκία
Την σημασία της εξόδου της χώρας στις αγορές ανέλυσε ο πρωθυπουργος κ. Αντώνης Σαμαράς σε μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό υπογραμμίζοντας ότι «οι διεθνείς αγορές εκφράζουν με τον πιο αδιαμφησβήτητο τρόπο την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία». 

Σημείωσε ότι η επιτυχία του δανεισμού σηματοδοτεί «την εμπιστοσύνη των αγορών στο μέλλον της Ελλάδας, γιατί σε αυτό το μέλλον επενδύουν. Την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της χώρας να βγει από την κρίση, και μάλιστα νωρίτερα απ’ ό,τι πολλοί πίστευαν ως πρόσφατα». Ανέφερε ότι είχε προηγηθεί η μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας εδώ και μήνες και η έξοδος Ελληνικών τραπεζών σε διεθνείς αγορές, όπου κατάφεραν να βρουν μόνες τους σημαντικά κεφάλαια, επιταχύνοντας την επιστροφή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Είχαν προηγηθεί τέλος, πολύ εγκωμιαστικά δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο, για την «θεαματική» -όπως τη λένε - επιστροφή της Ελλάδας στην ομαλότητα. 

Ο πρωθυπουγός τόνισε ότι η σημερινή επιτυχία συνιστά ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα εξόδου από την κρίση και συμπλήρωσε: «μετά το Πρωτογενές πλεόνασμα, που κανείς δεν περίμενε ότι θα πετυχαίναμε φέτος, μετά τη διανομή του πλεονάσματος, που θα δοθεί σε ένα μήνα, και θα προσφέρει ανακούφιση σε ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας, σήμερα βγήκαμε στις διεθνείς αγορές!». 

Αναφέρθηκε δε και στα τεχνικά σημεία του δανεισμού επισημαίνοντας: «Η υποδοχή του 5ετούς ελληνικού ομολόγου ξεπέρασε κάθε προσδοκία: Ζητήσαμε 2,5 δισεκατομμύρια, μας προσέφεραν πάνω από 20, με επιτόκιο κάτω από 5%! 4,75%! Ενώ όλα τα επιτόκια του ελληνικού δανεισμού, βραχυχρόνια και μακροχρόνια υποχωρούν συνεχώς, εδώ και μέρες. Και τώρα πέφτουν ακόμα περισσότερο. Και με συμμετοχή πολλών εκατοντάδων επενδυτών - μεγάλων και μικρών – απ’ όλο τον κόσμο στη ζήτηση του νέου ελληνικού ομολόγου».

Κλείσιμο


Ανέλυσε δε την σημασία της εξόδου στις αγορές: «Τι σημαίνει αυτό που έγινε σήμερα;

-- Ότι, εφ’ όσον όλα πάνε καλά από δω και στο εξής, την επόμενη φορά η χώρα θα μπορεί να δανειστεί μεγαλύτερα ποσά με χαμηλότερα επιτόκια. Γι’ αυτό και δεν αντλήσαμε παρά μόνο 3 δισεκατομμύρια τώρα, αφού δεν έχουμε περισσότερα άμεση ανάγκη: Γιατί με τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές σήμερα, ανοίξαμε το δρόμο για φθηνότερο δανεισμό από τις αγορές αύριο. Ανοίξαμε σήμερα το δρόμο, ώστε να υποχωρεί σταθερά από δω και στο εξής το κόστος του δανεισμού μας στο σύνολο του χρέους μας.

Σημαίνει ακόμα αυτή η εξέλιξη ότι με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, θα μειωθεί το συνολικό κόστος δανεισμού της χώρας. Άμεσα! Τα έντοκα γραμμάτια, άλλωστε έχουν πέσει και θα πέσουν πολύ περισσότερο. Απ’ αυτά και μόνο εξοικονομούμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε τόκους μόνο το επόμενο 12μηνο. Δεν θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού της χώρας. Ήδη μειώθηκε και θα μειωθεί πολύ περισσότερο.

Σημαίνει, επίσης, ότι οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και οι τράπεζες μπορούν τώρα να δανείζονται στο εξωτερικό σε πολύ χαμηλότερα επιτόκια. Πράγμα που συνεπάγεται επιστροφή ρευστότητας και ενίσχυση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Άμεσα!

Μη ξεχνάμε, ότι μπήκαμε στο Μνημόνιο, επειδή οι διεθνείς αγορές δεν μπορούσαν να δανείσουν τη χώρα. Και τώρα με την έξοδο στις αγορές ανοίξαμε και πάλι την πόρτα του φυσιολογικού δανεισμού μας. Και μάλιστα με επιτόκια, ίδια ή και χαμηλότερα – προσέξτε - απ’ ό,τι πέτυχαν άλλες χώρες της ευρωζώνης που ήταν σε Πρόγραμμα, όταν εκείνες πρωτοβγήκαν στις αγορές, όπως βγήκαμε εμείς σήμερα».

Ο κ. Σαμαρά επέστησε την προσοχή σε όλους ότι υπάρχει δρόμος ακόμη, ότι αυτά επιτεύχθηκαν με τις θυσίες του ελληνικού λαού αλλά επιτέθηκε και στην αντιπολίτευση «που αντιδρά με μιζέρια». Συγκεκριμένα ανέφερε: 

«Μην κάνετε λάθος! Αυτά όλα επιτεύχθηκαν με τις θυσίες και την ωριμότητα του Ελληνικού λαού, τον οποίο και ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τη στάση του. 

Μην κάνετε λάθος! Έχουμε δρόμο μπροστά μας, για να βγούμε οριστικά από την κρίση. Αλλά μέσα σε λίγες εβδομάδες έγιναν μεγάλα βήματα. Και άμεσα θα γίνει αισθητή η πρώτη ανακούφιση. 

Και πάλι το λέω, μην κάνετε λάθος! Πολλοί είναι εκείνοι που δεν είχαν πιστέψει ποτέ αυτή την επιτυχία! Πολλοί την ειρωνεύθηκαν αρχικά, προσπάθησαν να την αμφισβητήσουν στη συνέχεια, ακόμα και τώρα αντιδρούν με μιζέρια. Σαν να λυπούνται που τα κατάφερε η χώρα. Σαν θα θλίβονται που οι θυσίες των Ελλήνων πιάνουν τόπο και βγαίνουμε από την κρίση. Σαν να παρακαλούσαν να έλθει κι άλλο μνημόνιο και τώρα τα ’χουν χαμένα γιατί η έξοδος στις αγορές διαψεύδει όσους προεξοφλούσαν νέο Μνημόνιο». 

Έκλεισε ευχαριστώντας τους βουλευτές της συμπολίτευσης που «με κόστος και κυρίως με πατριωτισμό, στήριξε τόσες φορές δύσκολες αποφάσεις και γενναίες μεταρρυθμίσεις, στην πορεία αυτή για τη χώρα μας» και εξάρωντας το ενωτικό πνεύμα με το οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση συνεργασίας.

Κάνοντας μία επιγραμματική αποτίμηση σημείωσε ότι  φτάσαμε ως εδώ με τέσσερα πράγματα: «Με πίστη στη δύναμη του Έλληνα. Με σχέδιο, με σκληρή προσπάθεια και με σοβαρότητα. Και με σκληρές διαπραγματεύσεις. Αλλά κυρίως, με πίστη σ’ αυτά που μπορεί να καταφέρουν ενωμένοι Έλληνες. Γι’ αυτό και σήμερα, θέλουμε τους Έλληνες πιο ενωμένους από ποτέ. Και πιο αποφασισμένους να περιφρουρήσουν και τις θυσίες που έκαναν ως τώρα και τα αποτελέσματα που τώρα εμφανίζονται». 

«Με ενωτικό πνεύμα λειτούργησε αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας. Και ενωμένη πέτυχε αυτά που πέτυχε. Ενωμένοι θα συνεχίσουμε. Και σήμερα οι Έλληνες νιώθουν μεγαλύτερη πίστη στον εαυτό τους και στο μέλλον τους. Αυτό τους ενώνει, αυτό μας ενώνει όλους κι αυτή την ενότητα θα διαφυλάξουμε πάνω απ’ όλα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.  


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης