Κύπρος: Απορρίφθηκε η έφεση του αεροπειρατή - Θα εκδοθεί άμεσα στην Αίγυπτο

Κύπρος: Απορρίφθηκε η έφεση του αεροπειρατή - Θα εκδοθεί άμεσα στην Αίγυπτο

Ο εκζητούμενος δεν εκζητείται για τις πολιτικές του πεποιθήσεις ή τοποθετήσεις, αλλά για το ποινικό αδίκημα της αεροπειρατείας, που παραδέχθηκε ότι διέπραξε, απεφάνθη το δικαστήριο

Κύπρος: Απορρίφθηκε η έφεση του αεροπειρατή - Θα εκδοθεί άμεσα στην Αίγυπτο
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου απέρριψε σήμερα την έφεση που καταχώρησε ο εκζητούμενος από τις αιγυπτιακές αρχές, Σεϊφ Ελτιν Μουσταφά κατά της απόφασης του πρωτόδικου Δικαστηρίου για έκδοση του στην Αίγυπτο, ώστε να δικαστεί σε σχέση με τη διενέργεια της αεροπειρατείας στο αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών στις 29 Μαρτίου 2016.

Η Πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου, υπό πενταμελή σύνθεση, με την ομόφωνη απόφασή της επικύρωσε ουσιαστικά την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ημερομηνίας 30 Σεπτεμβρίου του 2016, το οποίο είχε αποφασίσει ότι ο εκζητούμενος δεν εκζητείται για τις πολιτικές του πεποιθήσεις ή τοποθετήσεις, αλλά για το ποινικό αδίκημα της αεροπειρατείας, που παραδέχθηκε ότι διέπραξε.

Το πρωτόδικο Δικαστήριο είχε δεχθεί επίσης τις διαβεβαιώσεις από τις αιγυπτιακές αρχές ότι ο εκζητούμενος θα τύχει δίκαιης δίκης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της υπεράσπισης του ότι εφόσον επιστρέψει στην Αίγυπτο τότε διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να υποστεί βασανιστήρια, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση και ότι δεν θα έχει δίκαιη δίκη. 

Κλείσιμο
Η έκδοση του Σεϊφ Ελτιν Μουσταφά στη χώρα του είναι πλέον θέμα χρόνου, με τον τελικό λόγο να ανήκει πλέον στον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά, εάν και εφόσον κρίνει ότι υπάρχουν λόγοι που να δικαιολογούν κάτι τέτοιο.

Η υπεράσπιση του πάντως αναμένεται να καταχωρήσει εντός της ημέρας προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στη βάση του άρθρου 39 του Κανονισμού, σε μια ύστατη προσπάθεια να  ανασταλεί η απέλασή του στην Αίγυπτο από τη στιγμή που έχει εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα. 
 
Σημειώνεται επίσης ότι εκκρεμεί και η προσφυγή του στο Διοικητικό Δικαστήριο κατά της απόρριψης από την Υπηρεσία Ασύλου της αίτησης του για παραχώρηση πολιτικού ασύλου.

Ο Σεϊφ Ελτιν Μουσταφά κρατείται στις Κεντρικές Φυλακές από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2016, ημερομηνία κατά την οποία το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αποφάσισε την έκδοση του στην Αίγυπτο

Το κυπριακό υπουργείο δικαιοσύνης έχει δώσει οδηγίες σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες να παγώσουν οι διαδικασίες έκδοσης του Αιγύπτιου αεροπειρατή Σεϊφ Ελτίν Μουσταφά στο Κάιρο, παρά την απόφαση που έλαβε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο λόγος είναι η αποστολή επείγουσας επιστολής από το ΕΔΑΔ το οποίο ζητάει αναστολή της έκδοσης λόγω της εκκρεμούς προσφυγής του Αιγυπτίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης