Εξαρθρώθηκαν δύο σπείρες διακίνησης αλλοδαπών - Δείτε πού έκρυβαν τους μετανάστες

Εξαρθρώθηκαν δύο σπείρες διακίνησης αλλοδαπών - Δείτε πού έκρυβαν τους μετανάστες

Οι σπείρες συνεργάζονταν μεταξύ τους μέσω τεσσάρων κοινών μελών - Για κάθε διακινούμενο λάμβαναν περίπου 6.000 ευρώ, έχοντας αποκομίσει συνολικά πάνω από 180.000 ευρώ

Εξαρθρώθηκαν δύο σπείρες διακίνησης αλλοδαπών - Δείτε πού έκρυβαν τους μετανάστες
Δύο εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διακίνηση προσφύγων και
μεταναστών από την Ελλάδα στην Ιταλία και τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης εξάρθρωσαν με συντονισμένες  επιχειρήσεις το Λιμενικό Σώμα
και η Ελληνική Αστυνομία. Οι εγκληματικές αυτές οργανώσεις έχουν  κοινά χαρακτηριστικά και μεθοδολογία δράσης, και  διασυνδέονταν και συνεργάζονταν μεταξύ τους μέσω τεσσάρων κοινών μελών.
 
Ο σχεδιασμός  έγινε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.).
Κλείσιμο

Ειδικότερα, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, μετά από πολύμηνη συνδυαστική έρευνα και αναζητήσεις κατάφερε να συλλάβει σε Αττική, Κατερίνη και Προμαχώνα 17 μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων. Πρόκειται για 12 υπηκόους Ιράκ, τρεις Έλληνες, έναν υπήκοο Ιρανό  και έναν Πολωνό.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα 10 άτομα, μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, από τους οποίους οι 4 είναι  αλλοδαποί έγκλειστοι στη φυλακή καθώς και δύο Έλληνες  και ένας  Ιρακινός, οι οποίοι δεν εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, καθώς και τρία  άτομα, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν πλήρως ταυτοποιηθεί.

Φωτογραφία της κρύπτης οχήματος όπου κρύβονταν οι αλλοδαποί



Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν την 1 και 2 Μαΐου 2017, κατόπιν συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης.
 
«Οι δύο ομάδες συστήθηκαν τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2017 και αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου αλλοδαπών από το ελληνικό έδαφος, με προορισμό την Ιταλία και τη Βόρεια Ευρώπη, μέσω των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.




Μάλιστα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών επεδίωξαν τη διακίνηση τουλάχιστον εκατό (100) αλλοδαπών, προσδοκώντας κέρδη που ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ» δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος ο οποίος τόνισε για την 1η Εγκληματική Οργάνωση:
 
«Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εφάρμοζαν τη μέθοδο της απόκρυψης των διακινούμενων σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες φορτηγών οχημάτων και επεδίωξαν σε τουλάχιστον πέντε διαφορετικά περιστατικά διακίνησης, τη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου από τη χώρα τουλάχιστον (29) αλλοδαπών, με προορισμό την Ιταλία. 

Αναφορικά με τους ειδικότερους ρόλους των μελών της οργάνωσης, προκύπτει ότι ορισμένα μέλη ήταν «μεσολαβητές» των διακινήσεων, καθώς εντόπιζαν τους υπό διακίνηση αλλοδαπούς και «μεσολαβούσαν» μεταξύ των ηγετικών μελών της οργάνωσης και των διακινούμενων.

Φωτογραφία από την ενημέρωση της ΕΛΑΣ


 
Για τον εντοπισμό και την επιλογή των υπό διακίνηση αλλοδαπών, οι «μεσολαβητές» είχαν αναπτύξει ένα ευρύ «κοινωνικό δίκτυο» σε καταστήματα (καφετέρια, εστιατόριο και περίπτερο) που διατηρούσαν ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης στο κέντρο της Αθήνας, αποτελούμενο τόσο από ομοεθνείς, όσο και από αλλοδαπούς άλλων εθνικοτήτων.

Η εγκληματική οργάνωση για κάθε διακινούμενο λάμβανε περίπου 6.000 ευρώ, έχοντας αποκομίσει συνολικά πάνω από 180.000 ευρώ.

Η καταβολή των χρημάτων, πραγματοποιούνταν με κατάθεση των χρηματικών ποσών σε επαγγελματικούς χώρους, που διατηρούσαν άλλα μέλη της οργάνωσης (καφετέρια, εστιατόριο περίπτερο κ.λπ.).

Ένα από τα οχήματα που μετέφεραν τους αλλοδαπούς



Μάλιστα, τα χρήματα παρέμεναν στους προαναφερόμενους χώρους με τη μορφή «εγγυητηρίων», ενώ τα μέλη της οργάνωσης είχαν τη δυνατότητα ανάληψής τους μόνο μετά την ολοκλήρωση της διακίνησης.

Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των χρημάτων, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν στην «περισυλλογή» των διακινούμενων από προκαθορισμένα σημεία στο κέντρο της Αθήνας και τους μετέφεραν σε οικίες που διατηρούσε η οργάνωση για το σκοπό αυτό.
Με την ολοκλήρωση της διακίνησης και την άφιξη στην Ιταλία, οι «μεσολαβητές» επικοινωνούσαν με τους «εγγυητές», οι οποίοι είχαν το διακριτό ρόλο να κρατάνε τα χρήματα, δίνοντας τη συγκατάθεσή τους για την «απελευθέρωση» τους. Εν συνεχεία, οι «εγγυητές» ενημέρωναν τα ηγετικά μέλη της οργάνωσης, τα οποία ήταν υπεύθυνα για την παραλαβή των χρημάτων».
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης