Τόσκας: Τα «τρομοδέματα» ήταν σαν πασχαλιάτικα βαρελότα - Δεν έχουμε ενδείξεις ότι έφυγαν άλλα

Τόσκας: Τα «τρομοδέματα» ήταν σαν πασχαλιάτικα βαρελότα - Δεν έχουμε ενδείξεις ότι έφυγαν άλλα

Πρόκειται για «υπολείμματα» των Πυρήνων, είπε ο υπουργός - Συναντήθηκε το πρωί με τον Βασίλη Κικίλια - Η Αντιτρομοκρατική πάντως αγωνιά για αποστολή και άλλων εκρηκτικών πακετών

Τόσκας: Τα «τρομοδέματα» ήταν σαν πασχαλιάτικα βαρελότα - Δεν έχουμε ενδείξεις ότι έφυγαν άλλα
Ηταν μικρής ποσότητας πυρίτιδα, από το υλικό που χρησιμοποιούμε στα πυροτεχνήματα, όπως τα πασχαλιάτικα βαρελότα, δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας
σχετικά με τα «τρομοδέματα» που έφτασαν στο γραφείο του
ΔΝΤ στο Παρίσι και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο. Ο κύριος Τόσκας δήλωσε ακόμα πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έφυγαν κι άλλα τέτοια πακέτα προς άλλους προορισμούς, αν και την ίδια ώρα πηγές από την Αντιτρομοκρατική επισημαίνουν ότι υπάρχει αγωνία για το αν οι τρομοκράτες έχουν στείλει κι άλλα «τρομοδέματα» με άγνωστους ακόμα παραλήπτες.

Κλείσιμο
«Δεν υπάρχει ένδειξη ότι έχουν φύγει άλλα τέτοια δέματα»,
είπε και πρόσθεσε πως
«οι δύο περιπτώσεις συνδέονται, προφανώς είναι από την ίδια πηγή, από την οποία δεν έχει γίνει τελική ανάληψη ευθύνης». «Είναι οι ουρές της γνωστής οργάνωσης των Πυρήνων, υπολείμματα θα έλεγα, που θέλουν να δείξουν ότι υπάρχουν ακόμα
», είπε.

Η εκτίμηση και η ανάλυση που ήρθε κυρίως από την Γερμανία κάνει λόγο για πολύ μικρή ποσότητα πυρίτιδας, είπε ο υπουργός. Ακόμα περιμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες από την Γαλλία, όπου πάντως ο αστυνομικός υπεύθυνος της έρευνας είπε ότι ο φάκελος που εξερράγη στο γραφείο του ΔΝΤ, τραυματίζοντας μια γυναίκα, περιείχε «ελάχιστη ποσότητα πυρίτιδας», πρόσθεσε ο κύριος Τόσκας μιλώντας στον Σκάι.

Οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την υπόθεση έκαναν όλο το βράδυ ελέγχους, προκειμένου να δούμε τι δεν πάει καλά με τα συστήματα ασφαλείας, τόσο εδώ όσο και στην Ευρώπη, είπε ακόμα ο κύριος Τόσκας, που όμως δεν θέλησε να πει αν η μικρή ποσότητα πυρίτιδας δεν είναι ανιχνεύσιμη από τα μηχανήματα ασφαλείας. «Δεν θα βιαστώ να βγάλω συμπέρασμα, πριν πουν οι ειδικοί τι φταίει. Τα μηχανήματα είναι τα τελειότερα, αγοράστηκαν πριν από τρεις μήνες», είπε.

Ο κύριος έλεγχος γίνεται στο αεροδρόμιο, πριν την φόρτωση, εκεί έχουν επικεντρωθεί οι έρευνες οι δικές μας, εξήγησε ο κύριος Τόσκας. 

Τίθεται γενικότερο θέμα, που πρέπει να εξετάσουν όλοι γιατί ακόμα και οι πολύ μικρές ποσότητες μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα, είπε.

Νωρίς το πρωί ο κ. Τόσκας είδε στο γραφείο του τον Βασίλη Κικίλια, που εμφανιζόταν ως αποστολέας στο πακέτο που έφτασε και εξερράγη στο γραφείο του ΔΝΤ στο Παρίσι. «Ενημέρωσα τον κ. Κικίλια για το γνωστό θέμα. Είχαμε μια πολύ καλή και εποικοδομητική συνεργασία», δήλωσε αμέσως μετά την περίπου μισής ώρας συνάντηση ο υπουργός, ενώ ο κύριος Κικίλιας αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.



Αγωνία στην Αντιτρομοκρατική και για άλλα «τρομο-δέματα» από τους «Πυρήνες»
Των Δημήτρη Πώποτα, Άριας Καλύβα

Με την αγωνία ενός ακόμα ή περισσοτέρων «τρομοπακέτων» που «πέταξαν» από την Αθήνα με προορισμό ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προχωρούν με αργό ρυθμό οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό των ασύλληπτων μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς που κατασκευάζουν και στέλνουν του εκρηκτικούς φακέλους. 

Πληροφορίες λένε ότι βασικός βραχίονας ερευνών είναι ο εντοπισμός των σημείων από τα οποία έχουν σταλεί τα πακέτα, το ένα που εξερράγη τελικά στο Παρίσι και το άλλο προς το Βερολίνο, προκειμένου να δουν από τις κάμερες των υποκαταστημάτων τα πρόσωπα των μελών της οργάνωσης που ταχυδρόμησαν τα πακέτα. Παράλληλα, περιμένουν από το Βερολίνο την αποστολή, ενδεχομένως δακτυλικών αποτυπωμάτων ή ιχνών dna που βρέθηκαν στο φάκελο που δεν έσκασε σε μια προσπάθεια ενδεχόμενης ταυτοποίησης του κατασκευαστή. 

«Το γεγονός ότι το πακέτο που εστάλη στο γραφείο του Βολφγκανγκ Σόιμπλε δεν έσκασε ίσως αποδειχτεί “κλειδί” που θα δείξει συγκεκριμένες κατευθύνσεις στις έρευνες» λέει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ και προσθέτει: «Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι Πυρήνες της Φωτιάς γνώριζαν λεπτομέρειες για το πώς θα περάσουν τα πακέτα χωρίς να εντοπιστούν. Έτσι, έβαλαν εκρηκτική ύλη μόλις 31 γραμμαρίων που δεν ανιχνεύεται από τα x- rays, μείωσαν το βάρος και τον όγκο των πακέτων για να μην τραβούν την προσοχή ενώ έβαλαν ως εικονικούς αποστολείς τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Κικίλια για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των ελεγκτών των ΕΛ.ΤΑ.». 

Στην Αντιτρομοκρατική, επικρατεί έντονη ανησυχία καθώς βλέπουν ότι η οργάνωση, τα αρχηγικά στελέχη της οποίας βρίσκονται στη φυλακή εδώ και χρόνια, όχι μόνο δεν παραδίδει τα όπλα αλλά δείχνει να αναβαθμίζει εντυπωσιακά την επιχειρησιακή της δράση. Οι δύο φάκελοι – βόμβες που όπως λένε και οι Γάλλοι αστυνομικοί μοιάζουν περισσότερο με πυροτέχνημα παρά με βόμβα, παρουσιάζουν παρόμοια συνδεσμολογία και φαίνεται πως φτιάχτηκαν από το ίδιο χέρι. Η προκήρυξη που ενδεχομένως αποστείλει η οργάνωση αφού ολοκληρωθεί η δεύτερη πράξη του σχεδίου «Νεμεσις» ίσως δώσει στοιχεία στους αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής που θα βοηθήσουν στις έρευνες με βασικό ζητούμενο να αποκωδικοποιήσουν μελλοντικούς στόχους. 


Στο στόχαστρο Κρυονέρι – Σπάτα 

Κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής έχουν κατασκηνώσει στα κέντρα διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι και στον αερολιμένα των Σπάτων. «Από όπου και αν εστάλησαν οι φάκελοι είναι βέβαιο πως πέρασαν από αυτά τα δύο σημεία. Και συνεπώς εκεί επικεντρώνουμε τις έρευνες μας» αναφέρει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. 

Με δεδομένο ότι το σύστημα x-ray που υπάρχει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και αγοράστηκε μόλις τα Χριστούγεννα διαθέτει μνήμη, οι αστυνομικοί μπορούν να δουν ποιες χρονικές στιγμές και με πόση διαφορά πέρασαν την πύλη οι δύο φάκελοι με προορισμό το Βερολίνο και το Παρίσι. Έτσι, μπορούν να ερευνήσουν όλες τις εικόνες από τα δέματα που πέρασαν στις συγκεκριμένες χρονικές στιγμές με στόχο να εντοπίσουν αν υπάρχουν παρόμοια δέματα που πέρασαν από εκεί και σε ποιες πόλεις ταξίδεψαν. Μια διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το εάν εντοπίστηκαν ή όχι τα συγκεκριμένα πακέτα. 

Οι έλεγχοι ασφαλείας στο αεροδρόμιο διενεργούνται αποκλειστικά και μόνο από ιδιωτική εταιρεία και δεν φέρει καμία ευθύνη η Ελληνική Αστυνομία. Πληροφορίες λένε ότι τα συγκεκριμένα μηχανήματα αν και τελευταίας τεχνολογίας δεν έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν πυρίτιδα σε μικρές ποσότητες όμως υπάρχουν χειριστές που βλέπουν μέσα από τις οθόνες και μπορούν να εντοπίσουν ύποπτα αντικείμενα. Το θέμα είναι γιατί οι υπάλληλοι δεν είδαν τα καλώδια και τη σκόνη που υπήρχε στα τρομοπακέτα που προορίζονταν για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και τον Πωλ Τόμσεν. Εκτός και αν ο συγκεκριμένος ταχυδρομικός σάκος δεν ανοίχτηκε και δεν πέρασε από το x-ray ή πέρασε όλος μαζί χωρίς να μπορεί ο ελεγκτής να δει μέσα από όλους τους φακέλους τι περιείχε ο κάθε ένας ξεχωριστά.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης