Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο σήμερα η αναισθησιολόγος της 4χρονης Μελίνας

Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο σήμερα η αναισθησιολόγος της 4χρονης Μελίνας

Η ξαδέρφη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Νεκταρία Πολάκη κατηγορείται για κλοπή και ενδεχόμενη χρήση της ναρκωτικής ουσίας (πεθιδίνη) από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου

Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο σήμερα η αναισθησιολόγος  της 4χρονης Μελίνας
Αντιμέτωπη με τον πειθαρχικό έλεγχο του υπουργείου Υγείας για τις πράξεις της κλοπής ναρκωτικής ουσίας (πεθιδίνη) από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και της ενδεχόμενης χρήση ουσιών θα βρεθεί σήμερα η αναισθησιολόγος του Βενιζέλειου νοσοκομείου κυρία Νεκταρία Πολάκη, η οποία βρίσκεται στο προσκήνιο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες λόγω της εμπλοκής της στη μοιραία επέμβαση για «κρεατάκια» της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη.
 
Ο φάκελος της αναισθησιολόγου θα «ανοίξει» στη διάρκεια της – πρώτης για το έτος- συνεδρίασης του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών ΕΣΥ στο ισόγειο του υπουργείου Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους. Τα μέλη του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου έχουν φόρτο εργασίας διότι δεκάδες πειθαρχικές υποθέσεις εκκρεμούσαν το περασμένο διάστημα (το πειθαρχικό όργανο ήταν ακέφαλο από τον περασμένο Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο). Αναμένεται δε να πυκνώσουν τις συνεδριάσεις τους προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις πειθαρχικές υποθέσεις που έχουν συσσωρευτεί.
 
Η υπόθεση της Πολάκη παραπέμφθηκε από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Κρήτης ως κατεπείγουσα και λόγω της εμπλοκής της γιατρού σε άλλη μείζονα υπόθεση στο νοσοκομείο – της μικρής Μελίνας.
 
Κλείσιμο
Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, στη σημερινή συνεδρίαση κάθε ένα από τα μέλη του Πειθαρχικού θα αναλάβει τουλάχιστον δύο πειθαρχικούς φακέλους, δηλαδή θα αναλάβει να μελετήσει και να παρουσιάσει τις υποθέσεις που θα «χρεωθεί» στην επόμενη συνεδρίαση. Το ίδιο θα κληθεί να πράξει και όποιος οριστεί ως εισηγητής στην υπόθεση Πολάκη.

Με βάση την εισήγησή του στην επόμενη συνεδρίαση ή σε όποια συνεδρίαση οριστεί, τα μέλη του οργάνου θα ψηφίσουν την ποινή για την γιατρό.

Μπορεί να κριθεί επίσης ότι η γιατρός τίθεται σε προσωρινή αργία τουλάχιστον μέχρι την απόφαση του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου.
 
Οι ποινές που μπορούν να επιβληθούν σε έναν γιατρό κυμαίνονται ανάλογα με την πράξη που του καταλογίζεται. Μπορεί να είναι έγγραφη επίπληξη, μη καταβολή αποδοχών δέκα μηνών, διακοπή του δικαιώματος υποβολής υποψηφιότητας για κατάληψη θέσης ανώτερου βαθμού, προσωρινή παύση μέχρι και δύο χρόνια, ή οριστική παύση και αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.
 
Ανύπαρκτα τα αντανακλαστικά της Δικαιοσύνης
Κι ενώ ο πειθαρχικός έλεγχος προχωρά, έστω και με αργό ρυθμό, αίσθηση προκαλεί ότι είκοσι και πλέον ημέρες μετά τον θάνατο της Μελίνας Παρασκάκη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου στο πλαίσιο της επέμβασης για «κρεατάκια» δεν έχει ενεργοποιηθεί κανένα αντανακλαστικό της Δικαιοσύνης. Ουδείς έκρινε ότι η απώλεια της ζωής ενός 4χρονου παιδιού έπειτα από μια επέμβαση ρουτίνας, όπως θεωρείται η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων, χρήζει περαιτέρω ελέγχου και διερεύνησης των συνθηκών νοσηλείας και γενικώς των παραγόντων που οδήγησαν στον θάνατό της.
 
Σηκώνοντας το δικό της βαρύ συναισθηματικό φορτίο παρακολουθεί τη διαδικασία του πειθαρχικού ελέγχου η οικογένεια Παρασκάκη. Στην παρούσα φάση βεβαίως πρακτικά είναι αποκλεισμένη από τη διαδικασία καθώς, σύμφωνα με τους δικηγόρους της, δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στην έκθεση της προκαταρκτικής εξέτασης που θα ολοκληρωθεί στα δύο διασυνδεόμενα νοσοκομεία. Επειδή η προκαταρκτική εξέταση δεν αποτελεί μέρος της πειθαρχικής διαδικασίας δεν μπορούν να λάβουν γνώση της συλλογής των στοιχείων που προέκυψαν.
 
Σύμφωνα με τον εκτελούντα χρέη διοίκησης στα δύο νοσοκομεία, ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο, κ. Γιώργο Χαλκιαδάκη, η έκθεση της γιατρού που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση για τον θάνατο της 4χρονης αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος της εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση η προθεσμία που έχει εκ του νόμου είναι έως τις 29 Ιανουαρίου. Εάν κριθεί ότι δεν συντρέχει λόγος πειθαρχικής δίωξης, τότε θα περατωθεί η εξέταση με αιτιολογημένη έκθεση, ειδάλλως θα διαταχθεί ΕΔΕ.
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης