Σόιμπλε στο Eurogroup: Η αξιολόγηση θα μπορούσε να είχε κλείσει πολύ νωρίτερα

Σόιμπλε στο Eurogroup: Η αξιολόγηση θα μπορούσε να είχε κλείσει πολύ νωρίτερα

Προηγήθηκε συνάντηση Τσακαλώτου, Ντάισελμπλουμ, Τόμσεν και Μοσκοβισί - Πλήρη υποχώρηση στα εργασιακά ζητούν οι δανειστές

Σόιμπλε στο Eurogroup: Η αξιολόγηση θα μπορούσε να είχε κλείσει πολύ νωρίτερα
Δεσμεύσεις για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης
το συντομότερο δυνατό και για πρόοδο στα εργασιακά, τίθενται επί τάπητος στη συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών
Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς στις Βρυξέλλες.

Κλείσιμο
Λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup
στις Βρυξέλλες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με Γιώργο Χουλιαράκη συναντήθηκε με τους
Γερούν Ντάισελμπλουμ (Πρόεδρος Eurogroup), τον Πόουλ Τομσεν (
ΔΝΤ), τον Πιέρ Μοσκόβισι (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και από τη πλευρά του ESM τους Κλάους Ρέγκλινγκ και Νικολά Τζαμαρολι.

Το κύριο μήνυμα από τη πλευρά των δανειστών και ιδιαίτερα από το ΔΝΤ, είναι πως η ελληνική πλευρά πρέπει να δώσει σαφείς δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επίτευξη προόδου στα εργασιακά, έτσι ώστε να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, στο σημερινό Eurogroup το ζήτημα είναι το κατά πόσο οι θεσμοί θα λάβουν αρκετές δεσμεύσεις από την Ελληνική πλευρά για να επιστρέψουν και πάλι οι επικεφαλής των θεσμών και να ξεκινήσουν οι διεργασίες. 

Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, όπως τα εργασιακά και οι ιδιωτικοποιήσεις, πρωτοστατούν στις συζητήσεις και οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να δώσουν σαφής και συγκεκριμένες υποσχέσεις ως προς τις υποχωρήσεις που προτίθενται να κάνουν.

Σόιμπλε: Θα έπρεπε να έχει επιτευχθεί ήδη συμφωνία - Υπάρχουν καθυστερήσεις

«Το θέμα της Ελλάδας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Μην περιμένετε μια θεαματική συνεδρίαση. Η τρόικα, σε συνεργασία με την Ελλάδα, θα πρέπει να καταλήξουν στο συμπέρασμα εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις του προγράμματος. Υπάρχουν σαφείς όροι για το πότε τηρούνται. Στην συνέχεια πιθανώς να υπάρξει συμφωνία. 

Μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει δυσκολία να βρεθεί συμφωνία. Θα μπορούσαμε να έχουμε ολοκληρώσει αυτό το θέμα (της αξιολόγησης) πολύ νωρίτερα, αλλά θα προχωρήσουμε τελικά προς την επίλυσή. Πάντως το ελληνικό θέμα δεν θα μας απασχολήσει πολύ σήμερα», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup.

Μισέλ Σαπέν: Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με το καλοκαίρι του 2015

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο κτήριο του Συμβουλίου δήλωσε πως «ορισμένοι νομίζουν ότι έχουμε ακόμη χρόνο, πιστεύω πως η Ελλάδα έχει ανάγκη να προχωρήσουμε, να δείξουμε το δρόμο, ότι υπάρχουν λύσεις για το καλό της Ελλάδας και της συνοχής της Ευρωζώνης.»
 
Στη συνέχεια ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ συμπλήρωσε πως «κάποια στιγμή όμως οι υπουργοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες και όχι μόνο να δίνουν οδηγίες στους άλλους, η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με το 2015 και το δράμα που ζήσαμε, η Ελλάδα χρειάζεται μια σταθερότητα και οι επενδυτές να βλέπουν καθαρά, αυτό πρέπει να δούμε σήμερα».

Όπως επισήμανε έχει σημειωθεί αξιόλογη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και είμαστε κοντά σε μια λύση για το καλό της Ελλάδας και τη συνοχή της Ευρώπης.

Έχουμε αφήσει πίσω μας το δράμα και δεν υπάρχει πλέον αβεβαιότητα και ρευστότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι οικονομικοί παράγοντες θα δουν σύντομα ξεκάθαρα το ξέφωτο μπροστά τους, συμπλήρωσε ο Σαπέν.



Μοσκοβισί: Εχθρός μας η αβεβαιότητα

Στήριξη παρέχει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιέρ Μοσκοβισί στην ελληνική κυβέρνηση, λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup, δηλώνοντας πως η ελληνική πλευρά έχει κάνει μεγάλη πρόοδο με τις μεταρρυθμίσεις και πως το πρόγραμμα πρέπει να στεφτεί με επιτυχία.

«Success story» αποτελεί για τον Γάλλο Επίτροπο το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, καθώς εμπεριέχει μεταρρυθμίσεις, στις οποίες μάλιστα, σύμφωνα με τον Επίτροπο, έχει γίνει μεγάλη πρόοδος.

Αναφορικά με ενδεχόμενες εκλογές στην Ελλάδα, ο Επίτροπος αν και δεν ήθελε να αναφερθεί ευθέως, επιλέγοντας να τονίσει πως το ερώτημα είναι το πως, με τη βοήθειας μιας «φιλικής πίεσης» θα καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη 2η αξιολόγηση, συμπλήρωσε όμως πως όταν υπάρχουν εκλογές, θα συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση, λέγοντας επίσης ότι έχει εργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν.

Στόχος του σημερινού Eurogroup είναι να δοθεί ένα σήμα ότι πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, προκειμένου οι οικονομικοί παράγοντες να νιώσουν την αναγκαία ασφάλεια για να επενδύσουν στην Ελλάδα, ανέφερε ο Πιερ Μοσκοβισί.

«Η αβεβαιότητα είναι εχθρός μας», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, επισημαίνοντας ότι από το Eurogroup του 2015 μέχρι σήμερα έχει καλυφθεί πολύς δρόμος. 

Ερωτηθείς για το ρόλο του ESM και αν μπορεί να γίνει ευρωπαϊκό ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι «είναι κάτι που θα δούμε στο μέλλον». Αναφορικά με την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ωστόσο, ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία του προγράμματος. 



Ντάισελμπλουμ: Ολοκληρώσαμε τη συνάντηση μας, θα ενημερώσω το Eurogroup


Κλειστά κρατάει από τη πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφορικά με το πιθανό αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup, αλλά και την ενδεχόμενη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. «Έχω συχνά συναντήσεις με όλες τις πλευρές και είχα και μια σήμερα (αναφερόμενος στη πολυμερή συνάντηση λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup), θα ενημερώσω το Eurogroup και θα σας ενημερώσω έπειτα», ολοκλήρωσε ο Ολλανδός πολιτικός.

Τέλος αναφορικά με το αποτέλεσμα των Ολλανδικών εκλογών και την παραμονή του ως Πρόεδρος του Eurogorup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως είναι πολύ νωρίς ακόμα, καθώς απέχουν μήνες από τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στην Ολλανδία.



Δείτε live τις αφίξεις των υπουργών Οικονομικών

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης