«Ξηλώνουν» και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 οι δανειστές

«Ξηλώνουν» και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 οι δανειστές

Ζητούν περισσότερα στοιχεία για πιο «εμπεριστατωμένες συζητήσεις» - Διατηρούν επιφυλάξεις παρά τα πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2016

«Ξηλώνουν» και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 οι δανειστές
Σε αμφίσβητηση θέτουν το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017 που ήδη έχει καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση. Όπως έλεγαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών μετά τη σημερινή συνάντηση των Ευ. Τσακαλώτου - Γ. Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών «συμφωνήθηκε, από κοινού, να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και περαιτέρω μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων, ώστε να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων». 

Πηγή ανησυχίας αποτελεί η αναθεώρηση της εκτίμησης του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 απ' την Eurostat την περασμένη εβδομάδα, που το κατέβασε απ' το 0,7% του ΑΕΠ στο 0,2% του ΑΕΠ. 

Όπως έλεγαν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών  οι δανειστές εξετάζουν τι «κομμάτι της αναθεώρησης αυτής θα επιβαρύνει το 2016 και τι το 2017». Επιπλέον το ΔΝΤ αμφισβητεί την απόδοση πολλών νομοθετημένων μέτρων για τα έτη 2016 - 17, ενώ επιφυλάξεις εκ μέρους των δανειστών υπάρχουν και για το έαν και κατά πόσον είναι διατηρήσιμο κάποιο μέρος απ' την υπερείσπραξη φόρων του 2016 (περίπου 1 δισ ευρώ το 9μηνο) και για το 2017. 

Κάτι που ...αναδύει «οσμή» νέων μέτρων στην περίπτωση που οι Θεσμοί δεν πειστούν για τα «μαξιλαράκια» που επικαλείται η κυβέρνηση. Ωστόσο οι ίδιοι αξιωματούχοι σπεύδουν να καθησυχάσουν δηλώνοντας ότι «αποκλείεται να μας ζητήσουν πρόσθετα μέτρα» για να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και ότι «θα υπάρχει μεν επίπτωση από την αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat αλλά είναι αδύνατον να μην πιάσουμε το στόχο». 

Πίσω από τη ...διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι κύκλοι του υπ. Οικονομικών ανακύπτει διαφορά απόψεων «αναφορικά με το μέγεθος της δημοσιονομικής βάσης».
Κλείσιμο

Όλοι εναντίον όλων

Κάτι εξάλλου που είχε διαφανεί απ' την πλευρά του ΔΝΤ, το οποίο στις προβλέψεις του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας κατέβαζε αρκετά τον πήχη των δημοσιονομικών στόχων για τα επόμενα χρόνια παρά την εκτίμηση για ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ το 2017.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πίεση για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου, ή να αποδεχθούν οι Ευρωπαίοι μεγαλύτερη μείωση του ελληνικού χρέους. 

«Θα πρέπει να δούμε και να συμφωνήσουμε που τελικά θα κλείσει το 2016 και απο πώς θα ξεκινήσει το 2017», έλεγαν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. 

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Πάντως ενδεικτικό των ζητημάτων που θέτουν εν αμφιβόλω οι δανειστές είναι οι δαπάνες για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Οι δανειστές αμφισβητούν την επάρκειας των πηγών χρηματοδότησης του όπως προβλέπονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Μάλιστα και η ελληνική πλευρά παραδέχεται ότι υπάρχουν ένα – δύο ρίσκα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το ΚΕΑ, όπως για παράδειγμα τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν από τον προϋπολογισμό του υπ. Εθνικής Άμυνας. Ωστόσο παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι υπάρχουν λύσεις για να καλυφθεί πλήρως. 

Σημειώνεται πως οι δανειστές ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν μπλοκάρει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον ακατάσχετο λογαριασμό, τη ρύθμιση για τον Εξωδικαστικό συμβιβασμό και τα εργασιακά με εμπόδια που θέτουν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης