Eurogroup: Θετικό κλίμα για την ελληνική κυβέρνηση

Eurogroup: Θετικό κλίμα για την ελληνική κυβέρνηση

Ευρωπαϊκά εύσημα σε Χαρδούβελη για την επιτυχή ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων - Έκκληση του απηύθυναν οι εταίροι του, να δείξει τον ίδιο ζήλο στις επόμενες, δυσκολότερες μεταρρυθμίσεις - «Αξιοκρατική και διαφανής» η αντικατάσταση Θεοχάρη

Eurogroup: Θετικό κλίμα για την ελληνική κυβέρνηση
Με την ολοκλήρωση του Eurogroup Ιουλίου εγκρίθηκε η δόση του 1 δισ. ευρώ και θα μεταφερθεί στην Ελλάδα μέσα στην εβδομάδα. Οι υπουργοί Οικονομικών, μαζί με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, και τον Σιμ Κάλας, το νέο πρόεδρο Οικονομικών της Επιτροπής, αποφάσισαν πως η δόση θα απελευθερωθεί έπειτα από την ικανοποιητική πρόοδο που διαπίστωσαν οι εταίροι στα έξι προαπαιτούμενα. 

Η επιτυχής ολοκλήρωση τον προαπαιτούμενων φέρνει πρόοδο στην 4η αξιολόγηση της Τρόικας, για τη λήξη της οποίας χρειάζεται η γρήγορη εκτέλεση του επόμενου πακέτου απαιτήσεων. Η Τρόικα θα στείλει τεχνικό κλιμάκιο στην Αθήνα τις επόμενες δύο ημέρες, με σκοπό τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων των επόμενων προαπαιτούμενων έτσι ώστε να κλείσει την 4η αξιολόγηση. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως οι διεργασίες θα ολοκληρωθούν πριν τη λήξη των εργασιών της Βουλής τον Αύγουστο και αυτό θα ανοίξει το δρόμο για να ξεκινήσει η 5η αξιολόγηση, πιθανώς τον Σεπτέμβριο.

Κλείσιμο

Ευρωπαϊκά εύσημα Χαρδούβελη

Βάση κυβερνητικών πηγών, ο υπουργός Γκίκας Χαρδούβελης αντιμετώπισε θετικότατο κλίμα στις διαβουλεύσεις των Υπουργών, σε αντίθεση με το Eurogroup Ιουνίου, όπου βρέθηκε ενώπιων «ισχυρών πυρών» από τους εταίρους λόγω της απομάκρυνσης του γενικού γραμματέα Εσόδων. Πηγή του θετικού κλίματος ήταν η επιτυχής ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και ο υπουργός έλαβε συγχαρητήρια από τους εταίρους του μαζί με έκκληση να δείξει τον ίδιο ζήλο στις επόμενες, δυσκολότερες μεταρρυθμίσεις. 

Θετικά σχόλια απέσπασε η Ελληνική Κυβέρνηση και για την αντικατάσταση του γενικού γραμματέα Εσόδων Θεοχάρη, που χαρακτηρίστηκε «αξιοκρατική και διαφανής» και η νέα γγ Κατερίνα Σαββαΐδου αναμένεται να υπογράψει σύντομα συμβόλαιο. Από την άλλη πλευρά, κριτική διάθεση είχε ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που είδε «χαλάρωση» της εκτέλεσης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και κάλεσε για εντατικοποίηση των προσπαθειών, ώστε με το τέλος της 5ης αξιολόγησης να ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως επικρατεί ήδη γοργός ρυθμός στην εκτέλεση των μεταρρυθμίσεων, ο οποίος δεν θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Ως παράδειγμα της προόδου αυτής χρησιμοποίησε την πρόσφατη έγκριση της «μικρής» ΔΕΗ από την Επιτροπή και το ψήφισμά της από τη Βουλή στο άμεσο μέλλον. 

Δεδομένης της επιτυχίας των προαπαιτούμενων, κυβερνητικός εκπρόσωπος βλέπει θετική αλλαγή στο κλίμα των Βρυξελλών. Για τώρα, βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση της Τρόικας μέχρι τον Οκτώβριο -χρόνος ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς στο παρελθόν έχουν σημειωθεί μεγάλες καθυστερήσεις. Φυσικά πρέπει να ολοκληρωθεί η 4η αξιολόγηση της Τρόικας πρώτα. Αυτό συνίσταται στη γρήγορη και επιτυχή εκτέλεση της δεύτερης δέσμης των προαπαιτούμενων και των διάφορων άλλων εκκρεμοτήτων από τον Μάιο/Ιούνιο.

Τέλος, όσον αφορά στο θέμα των κόκκινων (μη εξυπηρετούμενων) δανείων, κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν πως ο υπουργός γνωρίζει πως υπάρχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα ενιαία συνταγή για την αντιμετώπιση της κατάστασης. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης